Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Εργάζονται μόνο 40 από τους 280 οικοδόμους της πόλης

Εργάζονται μόνο 40 από τους 280 οικοδόμους της πόλης
Μόλις 40 από τους 280 εγγεγραμμένους ενεργούς οικοδόμους του Σωματείου Οικοδόμων στην Καβάλα εργάζονται, σήμερα.

Στη Δράμα, με τον κλάδο να μαστίζεται από την ανεργία, πολλοί είναι εκείνοι που είτε αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό είτε... μεταναστεύουν.

Στην Καβάλα, ακόμα και οι 40 οικοδόμοι που δεν δηλώνουν άνεργοι "εργάζονται περιστασιακά και σχεδόν πάντα παρέχουν 'μαύρη εργασία'.

Αδυνατούν να πληρώσουν τα ένσημά τους, με ρίσκο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή" υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου τους Κώστας Θεοδωρίδης.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, "κάποτε υπήρχαν διακρατικές συμφωνίες της χώρας μας, όπως π.χ. με τη Λιβύη, που έδινε μια διαφυγή στους οικοδόμους για εργασία.

Αναγνωρίζονταν και τα ένσημά τους με την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Σήμερα, με πολλές χώρες της Μ. Ανατολής, όπου υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση και υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες.

Οπότε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θα ήθελαν να ψάξουν αλλού την τύχη τους, δυστυχώς μένουν καθηλωμένοι".

"Με μία, δύο ή πέντε οικοδομές που κατασκευάζονται όλο τον χρόνο δεν μπορεί ν' αντέξει ο κλάδος και όσοι εργάζονται σε αυτόν.

Υπάρχουν Αλβανοί συνάδελφοι που γυρίζουν στον τόπο τους, ενώ μερικά χρόνια έρχονταν στη χώρα μας για δουλειά" πρόσθεσε.

Στη Δράμα, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, οι οικοδόμοι της περιοχής είναι λιγότεροι από 300 από 1500 που ήταν κάποτε, με την ανεργία να "αγγίζει" το 90%.

Η κατάσταση αυτή, εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Σαβρίδης, ώθησε πολλούς είτε να αλλάξουν επάγγελμα είτε να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές, προκειμένου να βρουν δουλειά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...