Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μέτρα χωρίς όριο και λογική

αλήθεια είναι ότι μας είχαν προετοιμάσει για το "τσουνάμι" των μέτρων που είχαν σκοπό να πάρουν. Ωστόσο διαβάζοντας αναλυτικά τι μας περιμένει όλους, ο κόμπος στον λαιμό γίνεται πιο σφικτός.


Ένα απίστευτο χαράτσι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, χαράτσι που πιάνει ακόμη και την γενιά των 700 ευρώ, αφού μέσα σε όλα προωθήθηκε και το πρωτοφανές μέτρο του κεφαλικού φόρου ακόμη και για εκείνους που έχουν εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου.

Το μεσοπρόθεσμο αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, βρίσκεται ήδη στην Βουλή και βάζει φραγμό σε κάθε όνειρο για το μέλλον, αφού τόσο ανάλγητα μέτρα, δεν έχει ξαναδεί ο τόπος.

Μένει πλέον να δούμε τις αντιδράσεις των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και του απλού κόσμου που καθημερινά βρίσκεται στις πλατείες διαμαρτυρόμενος για την κατάντια που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συνάνθρωποί μας.
Μια κατάσταση δυστυχώς, που μας έφερε το πολιτικό σύστημα που διοικεί τον τόπο τα τελευταία 35 χρόνια.

Ξεκινώντας από τα μέτρα θα πρέπει να .....
σημειωθεί ότι ομόφωνα εγκρίθηκε η έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει για 4 χρόνια και θα κυμαίνεται από 1% έως 3%. Για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει το ποσοστό 3%. Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος θα χάνει ένα μισθό το χρόνο.

Ο στόχος των μέτρων είναι το κράτος να κερδίσει σχεδόν 1 δις. ευρώ τον μήνα, μέχρι το τέλος του 2011.

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή, η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατʼ αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ-, καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.

Τα νέα φορολογικά μέτρα:

*Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες από τα οποία προβλέπεται να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ για το 2011 και 1,4 δισ. ευρώ το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η ειδική εισφορά να αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με βάση κλίμακα.

*Αξιολόγηση και μείωση των φοροαπαλλαγών, μέτρο από το οποίο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ το 2011 και 500 εκατ. ευρώ το 2012 ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το 2014

*Αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση από το 13% στο 23% που θα επιβληθεί από την 1 Σεπτεμβρίου 2011 και θα αποδώσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος και 700 εκατ. ευρώ το 2012.

*Αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο που σήμερα είναι 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) στα επίπεδα των 100.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Από το μέτρο προβλέπεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,215 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015

*Ρύθμιση στα αυθαίρετα μέτρο από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος.

*Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού με βάση την οποία θα αυξηθεί ουσιαστικά ο φόρος στα φθηνότερα τσιγάρα. Εκτιμώνται έσοδα 150 εκατ. ευρώ φέτος και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ το 2012

*Αύξηση των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2012 τα οποία θα εισπραχθούν φέτος και αναμένεται να αποδώσουν 100 εκατ. ευρώ

*Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες, μέτρο από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 100 εκατ. ευρώ φέτος.

*Φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών από την οποία προσδοκώνται έσοδα φέτος ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Πακέτο μέτρων που αφορά τις συντάξεις όπως η μείωση των επικουρικών, αύξηση εισφορών για τις κύριες και περικοπές στο εφάπαξ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται είναι:

*Ο εξορθολογισμός των επιδομάτων και της λίστας των δικαιούχων του ΟΕΕ- ΟΕΚ και του ΟΑΕΔ καθώς και άλλων κοινωνικών επιδομάτων με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Από το μέτρο αυτό προβλέπονται να εξοικονομηθούν 345 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 665 εκατ. ευρώ έως το 2015.

*Η μείωση του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές από το οποίο προβλέπεται να εξοικονομηθούν 120 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 250 εκατ. ευρώ ως το 2015

*Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 50 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 860 εκατ. ευρώ ως το 2015

*Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως ( π.χ. στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Από τα μέτρα αυτά προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 88 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 176 εκατ. ευρώ έως το 2015

*Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως και αυστηροποίηση των δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών από το μέτρο αυτό 100 εκατ. ευρώ για το 2012 και συνολικά 210 εκατ. ευρώ έως το 2015.

*Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία προβλέπεται να αποφέρει έσοδα 455 εκατ. ευρώ το 2011

*Εισφορά αλληλεγγύης ελευθέρων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ φέτος.

*Αύξηση της εισφοράς του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας ( μισθωτών και εργοδοτών) από την οποία προσδοκώνται έσοδα 74 εκατ. ευρώ φέτος και 305 εκατ. ευρώ έως το 2015.

Συνολικά τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναμένεται να αποδώσουν έως το 2015 28,259 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6,537 δισ. ευρώ φέτος στα οποία περιλαμβάνεται και περικοπή ύψους 700 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πατήστε εδώ και διαβάστε όλο το σχέδιο νόμου

Πατήστε εδώ και διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Πατήστε εδώ και διαβάστε το ενημερωτικό σημείωμα

Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί».

Επιπλέον ανέφερε στους υπουργούς ότι γιʼ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

«Είναι εθνικό καθήκον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της».

Επίσης τόνισε ότι «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας».

«Γιʼ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης», συνέχισε προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία. «Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός».

Ο Γ Παπανδρέου ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων».

«Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους» είπε ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι «η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία». «Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές» συμπλήρωσε.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Οι απόψεις των υπουργών

Από τη μεριά της η Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος για το μεσοπρόθεσμο και τη δανειακή σύμβαση, ενώ πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η Φώφη Γεννηματά αναζήτησε σοβαρές ευθύνες στην Τρόικα για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του μνημονίου, ενώ η Λούκα Κατσέλη μίλησε για τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, ζήτησε η εισφορά αλληλεγγύης να αφορά όλους και να συνδεθεί με την προβλεπόμενη εισφορά ανεργίας. Ωστόσο, τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για εστιατόρια και ταβέρνες. Μάλιστα, αυτό το κομμάτι θα συζητηθεί εκ νέου.

Τέλος, ο κ. Ρέππας προέτρεψε τον πρωθυπουργό να μιλήσει στον κόσμο και να λύσει όλες τις απορίες, ενώ ανέφερε ότι το χρέος δεν πρέπει να παραλύσει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...