Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πολιτική εξιλέωση

Γιώργος Κύρτσος

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Πολιτικό σοκ προκάλεσε η βίαιη επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και η επιδοκιμασία της από πολλούς συμπολίτες μας. Τείνει να επικρατήσει η ισοπεδωτική άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι αναποτελεσματικοί και διεφθαρμένοι και πρέπει να πληρώσουν, με διάφορους τρόπους, το λογαριασμό της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Η χαμένη τιμή

Αφού καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βίαιη επίθεση κατά του κ. Χατζηδάκη και προειδοποιήσουμε όσους γοητεύονται από τέτοιου είδους τραμπούκικες ενέργειες ότι παίζουν το παιχνίδι του ευρύτερου συστήματος εξουσίας και των μηχανισμών άμεσης ή έμμεσης καταστολής, καλούμε τους πολιτικούς μας να διεκδικήσουν τη χαμένη τιμή τους.

Τα μέλη των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών όπως και οι βουλευτές που πέρασαν από τη Βουλή έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκδήλωσης της σημερινής κρίσης. Όπως σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, υπήρξαν εκείνοι που τίμησαν την αποστολή και το λειτούργημά τους και οι άλλοι οι οποίοι μεγάλωσαν με τις επιλογές τους την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Εδώ που φτάσαμε χρειάζεται μία συλλογική διεκδίκηση από την πλευρά των πολιτικών της χαμένης αξιοπιστίας και της τιμής τους. Διαφορετικά δεν θα περιορίσουν την απόσταση που τους χωρίζει από το λαό και δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πολυδιάστατη κρίση.

Δραστική μείωση

Τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές, όπως και οι συνταξιούχοι βουλευτές έχουν υποχρέωση να δεχθούν δραστική μείωση των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι, όπως και οι βουλευτές, χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα υποστούν μία μείωση στις πραγματικές αποδοχές τους της τάξης του 30%-35% τη διετία 2010-2011.

Για να δώσουν τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές το καλό παράδειγμα στην κοινωνία, πρέπει να μειώσουν τις αποδοχές τους κατά ένα ποσοστό που θα ξεπερνάει το 50%.

Μέχρι σήμερα οι υπουργοί και οι βουλευτές και όσοι κινούνται στους διαδρόμους της εξουσίας αντιμετωπίζουν τον προβληματισμό και την οργή των πολιτών με λογιστικές αλχημείες. Εμφανίζουν κάποιες μειώσεις στις δαπάνες της κυβέρνησης, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Βουλής και άλλων θεσμών της εξουσίας που είναι συμβολικού χαρακτήρα και δεν πείθουν την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα μέτρα

Η εξιλέωση των πολιτικών μας περνάει υποχρεωτικά και από τη δραστική μείωση της επιβάρυνσης που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό και στους φορολογούμενους πολίτες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουν δημιουργικές προτάσεις, όπως εκείνη του ΚΚΕ, που προωθεί την κατάργηση του ειδικού ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Με βάση την πρόταση του ΚΚΕ, όσοι εκλέγονται στη Βουλή θα παραμένουν ασφαλισμένοι στο ταμείο του επαγγελματικού τους κλάδου και θα παίρνουν τη σύνταξη που αναλογεί στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ο κρατικός προϋπολογισμός απλώς θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές, στον επαγγελματικό κλάδο που ανήκουν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κυβέρνηση ή τη Βουλή.

Έφτασε η ώρα να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους βουλευτές, να μειωθεί δραστικά ο μισθός τους, να σταματήσει ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει τα πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής και όσων απασχολούνται στα γραφεία των βουλευτών, αυτών που υπηρετούν στη φρουρά της Βουλής και στην ασφάλεια της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να καταργηθούν ο 15ος και ο 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής κ.λπ.

http://www.citypress.gr/index.html?a...&article=78264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...