Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Αιφνιδιαστική κίνηση Παπανδρέου στο Σκοπιανό



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης κινητικότητας, αλλά, ταυτόχρονα, έντονο είναι και το παρασκήνιο με πρωταγωνιστή την ελληνική πλευρά.

Όπως είναι γνωστό, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έχει απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα και τα Σκόπια για διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα με πιθανή ημερομηνία τις 16 Νοεμβρίου. Από την ελληνική πλευρά, αφού κύλησαν οι ημέρες χωρίς να υπάρχει απάντηση, με απόφαση του πρωθυπουργού και εν γνώσει του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, μεταβαίνει αύριο στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας διαπραγματευτής, Αδαμάντιος Βασιλάκης, για άτυπη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.

Ο Έλληνας διαπραγματευτής, Αδαμάντιος Βασιλάκης
Ο Έλληνας διαπραγματευτής, Αδαμάντιος Βασιλάκης
Είναι άγνωστο με ποιες ακριβώς οδηγίες ο κ. Βασιλάκης πηγαίνει στη Νέα Υόρκη. Όπως ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας διπλωμάτης θα ενημερώσει τον κ. Νίμιτς για το σύνολο των επαφών που είχε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Δρούτσας. Δηλαδή τις συναντήσεις, κυρίως του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τις συζητήσεις με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να στείλει στη Νέα Υόρκη τον κ. Βασιλάκη είναι μονομερής ελληνική ενέργεια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια φαίνεται ότι αγνοούν τις ελληνικές κινήσεις, όπως και ο κ. Νίμιτς, που περίμενε απάντηση για την επίσημη συνάντηση.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι δραματική, όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, καθώς αναμένεται να εμπλακούν ενεργά, πέραν της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Πηγή Ζουγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...