Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Τα οφέλη της κομποστοποίησης στο σπίτι


news-composting-at-homeΌλοι έχουμε ακούσει για την κομποστοποίηση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πραγματικά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της και ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία.

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι από τη στιγμή που η τροφή είναι βιοδιασπώμενη, μπορούμε κάλλιστα να την πετάμε στα σκουπίδια και η διαδικασία της βιοδιάσπασης να συντελεστεί στη χωματερή. Συνεπώς η κομποστοποίηση στο σπίτι δεν είναι αναγκαία.

Αυτός ο συλλογισμός δεν είναι σωστός για τους εξής λόγους:

Πρώτον, τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, τροφές) δεν βιοδιασπώνται με τον ίδιο τρόπο.

Στις χωματερές τα οργανικά απόβλητα θάβονται με αποτέλεσμα η αποσύνθεση να πραγματοποιείται χωρίς τη βοήθεια του αέρα, γεγονός που οδηγεί στην αναερόβια χώνευση από βακτήρια.

Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική δεδομένου ότι η αναερόβια χώνευση παράγει βιοαέριο που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ως εκ τούτου, όταν πετάμε τις τροφές στα σκουπίδια συμβάλλουμε στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δεύτερον, ακόμα και αν οι τροφές βιοδιασπαστούν στη χωματερή, δεν θα προκύψουν τα οφέλη που προσφέρει η κομποστοποίηση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί οργανικό μίγμα, που βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους και λειτουργεί ως λίπασμα.

Εν κατακλείδι, η κομποστοποίηση στο σπίτι έχει ευεργετικές δραστηριότητες και προσφέρει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων η μείωση της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου και η δημιουργία φυσικού λιπάσματος, απαραίτητο για τον κήπο μας.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...