Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ρεκόρ φοροεπιδρομής 6+2,5 δισ.!!!!!!


Την απόφαση να επιβάλει νέους φόρους έλαβε χθες η κυβέρνηση των 150+Παυλίδη βουλευτών, με απόλυτη ομοφωνία των μελών της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον Κ. Καραμανλή. Η απόφαση ελήφθη μετά την ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής από τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες σε βάρος της χώρας μας, λόγω των συνεχών ανατροπών των κυβερνητικών προβλέψεων για τα έσοδα και......
τις δαπάνες τού (μη υπάρχοντος, στην ουσία) προϋπολογισμού.

Τα μέτρα, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές (υπάρχει δέσμευση του κ. Παπαθανασίου να ανακοινωθούν στο Ecofin στις 8 Ιουνίου) εκτιμάται ότι θα είναι σκληρά και άγρια. Το φορολογικό βάρος που θα κληθούν να επωμιστούν οι φορολογούμενοι θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των ελληνικών προϋπολογισμών. Η απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική πρόβλεψη του ελλείμματος 3,7% για φέτος, την τρέχουσα κατάσταση που οδηγεί σε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ και την πρόβλεψη προχθές της Κομισιόν για έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ, ισοδυναμεί με ανάγκη κάλυψης αυτής της διαφοράς με φόρους 5-6 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 2-2,5 δισ. ευρώ για του χρόνου.

Σουφλιάς και Σπηλιωτόπουλος κάνουν δηλώσεις μετά την έξοδό τους από την κυβερνητική επιτροπή Σουφλιάς και Σπηλιωτόπουλος κάνουν δηλώσεις μετά την έξοδό τους από την κυβερνητική επιτροπή Είναι πασιφανές ότι ο κ. Παπαθανασίου αποδέχτηκε πλήρως τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα 5,1% φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι προς τα εκεί κινείται πλέον εντελώς ανεξέλεγκτα η δημοσιονομική κατάσταση.

Σχετικό ρεπορτάζ για έλλειμμα 6% είχε δημοσιεύσει η «Ε».

Σύμφωνα με όσα διατείνονται ορισμένα από τα μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής, η απόφαση για νέους φόρους ελήφθη μεν, όμως οι φόροι δεν εξειδικεύθηκαν.

Ενα μήνα θα... μελετούν

Θεωρείται βέβαιο ότι η επεξεργασία των νέων μέτρων θα γίνει στο διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές. Οι φόροι που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων πρώτοι θα αφορούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα ποτά-τσιγάρα-καύσιμα-φυσικό αέριο. Οι αυξήσεις στους φόρους αυτούς θεωρούνται αναπόφευκτες.

Παρά την έκκληση Αλογοσκούφη προς την κυβέρνηση (μετά τον ανασχηματισμό) να μην αλλάξει τη λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που θέσπισε η κυβέρνηση Καραμανλή, με τις μειώσεις των συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα και τα κέρδη των εταιρειών, το οικονομικό επιτελείο θα σκεφτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 40% σε 45%. Οπως παρατηρούν αναλυτές, πάντως, τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι αμελητέα και ίσως για το θεαθήναι. Θα δοθεί όμως η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενεργεί, δήθεν, με όρους «κοινωνικής δικαιοσύνης». Αντίθετα, η αύξηση των έμμεσων φόρων (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) πλήττει εξ αντικειμένου πολύ περισσότερο τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Και διπλασιασμός του ΕΤΑΚ

Στο τραπέζι θα πέσουν -όπως έγραψε η «Ε»- ο διπλασιασμός του ΕΤΑΚ (από 0,1% σε 0,2%), η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ., η «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων και η «νομιμοποίηση» καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών (αντικαταστάθηκε με το ειδικό τέλος 1%) κ.λπ.

Μάλλον δύσκολη θεωρείται η αύξηση του ΦΠΑ, όταν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο ΦΠΑ μειώνεται.

Το στίγμα των αποφάσεων έδωσε με δηλώσεις του μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής ο κ. Παπαθανασίου. Είμαστε αποφασισμένοι, ανέφερε, να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Ισχυρός και... άφοβος

Στον κ. Παπαθανασίου τέθηκε η ερώτηση: Είναι ισχυρή η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα; Ο υπουργός απάντησε: Βεβαίως είναι ισχυρή. Ο κ. Παπαθανασίου είπε επίσης ότι δεν φοβάται κοινωνική έκρηξη, όπως αντίθετα φοβούνται στην Ευρώπη.

Μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε:

«Η Ελλάδα, αν και προβλέπεται να έχει καλύτερες επιδόσεις και στον τομέα της ανάπτυξης και στον τομέα της ανεργίας, επηρεάζεται από τη σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

»Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις. Μπροστά μας έχουμε δύο επιλογές. Η μια επιλογή είναι της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας: να λέμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βγούμε από την κρίση. Η άλλη επιλογή είναι των ανεύθυνων υποσχέσεων.

»Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την πρώτη επιλογή, την υπεύθυνη δηλαδή πολιτική που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Η επιλογή της ανευθυνότητας είναι αυτή η οποία μετά βεβαιότητας οδηγεί στην ανασφάλεια και σε κοινωνικά αδιέξοδα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».

Κατσέλη: Χρήμα στην αγορά

Στον αντίποδα της πολιτικής των φορολογικών επιδρομών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την υπέρβαση της κρίσης και τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κινούνται οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Προτείνει την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Χθες, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι «χρειάζονται επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, να μπει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες, στις χαριστικές ρυθμίσεις και στις φοροαπαλλαγές, από τις οποίες ωφελούνται ισχυροί και ημέτεροι. Να προωθηθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας».

Η κ. Κατσέλη, αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ανέφερε ακόμη ότι: «Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση μας έλεγε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και έχει ισχυρές αντοχές.

»Τον Νοέμβριο "σχεδίαζε" τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δίνοντας 28 δισ. στις τράπεζες.

»Τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι το εθνικό εισόδημα για το 2009 θα αυξηθεί κατά 2,7%.

»Τον Ιανουάριο άλλαξε δύο βασικούς της οικονομικούς υπουργούς, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες ότι αλλάζει και πολιτική.

»Τους τελευταίους 4 μήνες άλλαξε 4 φορές τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008.

»Και όλο αυτό το βαφτίζει "υπευθυνότητα" και στο όνομά της λαμβάνονται μέτρα που είναι και άδικα και αναποτελεσματικά». ΠΗΓΗ Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...