Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τι βρήκαν οι Γερμανοί στην Καβάλα;

Στη χώρα που ακόμη παραμένει προσκολλημένη στον λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας, οι ξένοι ανακαλύπτουν και εκμεταλλεύονται αυτά στα οποία θα έπρεπε να είχαμε επικεντρώσει την παραγωγική μας διαδικασία εδώ και δεκαετίες.
Η  λέξη  *επένδυση* είναι   αρνητικά  φορτισμένη  τον τελευταίο  καιρό  και δαιμονοποιείται  πολύ εύκολα…  Πώς  θα σας φαινόταν,  μια επένδυση που  χρησιμοποιεί  γεωθερμία για  θέρμανση, που προσπαθεί ( με επιτυχία) το οικολογικό της αποτύπωμα να τείνει στο μηδέν…
Να σημειώσουμε ότι στην Eλλάδα έχουν καταγραφεί περί τα 30 γεωθερμικά πεδία με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στη B. Eλλάδα και κυρίως στην περιοχή της Aνατολικής Mακεδονίας και Θράκης.
Η  SELECTA ONE,  μια από τις μεγαλύτερες  εταιρείες  παραγωγής  πολλαπλασιαστικού  υλικού φυτών  ανθοκομίας στον κόσμο, εγκαινίασε στις 27 Μαϊου την καινούρια  μονάδα που θα παράγει και  διακινεί τα προϊόντα της, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Χρυσούπολη του νομού Καβάλας. Η εταιρεία εδρεύει στη Στουτγκάρδη και διαθέτει παραρτήματα και μονάδες σε Eυρώπη, Aμερική, Aφρική και Aσία. Η θυγατρική της, SELECTA HELLAS, προέρχεται από τη συνένωση της γερμανικής εταιρείας SELECTA ONE και των ελληνικών εταιρειών ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ και ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ.
Ουσιαστικά χρειάστηκαν 10 χρόνια για να δρομολογηθεί αυτή η επένδυση που ουσιαστικά ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δήμου Νέστου, που το 2007 μίσθωσε το γεωθερμικό πεδίο στο Eρατεινό και μάλιστα κατάφερε να εξασφαλίσει και χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από το EΣΠA. Yποχρέωση του δήμου ήταν να αναζητήσει και να βρει τον χρήστη, τον διαχειριστή του πεδίου. Οι αρμόδιοι φυσικά απευθύνθηκαν πρώτα στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής και δεν υπήρξε ενδιαφέρον λόγω οικονομικών προβλημάτων κι έτσι προχώρησε με τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους ήθελαν να αξιοποιήσουν τη γεωθερμική ενέργεια.
Σε  μια μισθωμένη (μετά από διαγωνισμό του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης) έκταση 65 στρεμμάτων, δυο χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της Καβαλας, θα παράγονται περίπου 1,5 εκατομμύρια καλλωπιστικά μικροφυτά την  εβδομάδα.
Η μονάδα, που η  καλυμμένη της έκταση  τώρα φτάνει στα 35 στρέμματα, και στην τελική της μορφή  θα είναι 60 στρέμματα, είναι η μεγαλύτερη του είδους της, στα Βαλκάνια.
Το σύνολο της, θα θερμαίνεται  από μια γεώτρηση  που εκμεταλλεύεται το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. Τα νερά που χρησιμοποιούνται για την άρδευση, επαναχρησιμοποιούνται, με  σκοπό την τεράστια εξοικονόμηση νερού και την αποτροπή επιβάρυνσης με ρύπους του υδροφόρου ορίζοντα.
Το παραγόμενο προϊόν (ένριζα μοσχεύματα) έιναι εξαγώγιμο κατά 95-99% και μάλιστα στις χώρες Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και γενικότερα σε όλο τον κόσμο εφαρμόζονται τεχνολογία και know how  που εφαρμόζονται  μόνον από 3-4 ακόμα εταιρίες ανά τον κόσμο. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν (επιστημονικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούν ήδη τις 120  και θα ανέλθουν σε 150-160. Θα απασχολήσει 15-20 άτομα σε μόνιμο προσωπικό, και από 80 έως και 120 εποχιακούς εργαζομενους.
Η επένδυση έχει ύψος 7 εκατομμύρια ευρώ και θα φτάσει τα 10 στην τελική της μορφή.
H πρώτη ύλη για τα καλλωπιστικά φυτά θα έρχεται από αφρικανικές χώρες, όπως η Kένυα, η Aιθιοπία, η Oυγκάντα ως άριζα μοσχεύματα και δουλειά της μονάδας στην Kαβάλα είναι να τα πολλαπλασιάσει και να τα μετατρέπει σε ένριζα
ΠΗΓΗ http://parallaximag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...