Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πιστωτικές κάρτες: Η "παγίδα" της ελάχιστης καταβολής

Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας, λόγω έλλειψης μετρητών, έχουν επιλέξει τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.  Και για την αποπληρωμή τους, κάνουν χρήση της "ευκολίας" που τους παρέχουν οι τράπεζες, να πληρώνουν μόνο την ελάχιστη καταβολή.
Μάλιστα πολλές τράπεζες επειδή άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης καταβολής από πέρσι τον Ιούλιο, το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήναπολλοί κάτοχοι καρτών περιορίστηκε σημαντικά και  το είδαν ως έναν επιπλέον λόγο για να ξοδεύουν.
Ειδικότερα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, προκύπτει ως:
-Ποσοστό 2% επί του αθροίσματος του οφειλόμενου ενήμερου κεφαλαίου και των τόκων πλέον τυχόν έξοδα αντί για
-Ποσοστό 2% επί του ενήμερου κεφαλαίου πλέον τόκων και τυχόν εξόδων όπως ίσχυε παλαιότερα. 
Τι σημαίνει αυτό θα μάθετε στο παράδειγμα που ακολουθεί:
Το υπόλοιπο του δανειολήπτη στην πιστωτική του κάρτα, διαμορφώνεται στα 1000 ευρώ.
Με το "παλαιό" σύστημα, ο δανειολήπτης έπρεπε να πληρώσει τουλάχιστον 34 ευρώ (ποσό ελάχιστης καταβολής) προκειμένου να μην υπάρξει ενοχλητικό τηλεφώνημα από την εισπρακτική εταιρεία.
Φυσικά, είναι στη διακριτική ευχέρεια του δανειολήπτη να καταβάλλει και περισσότερα προκειμένου να περιορίσει το χρέος του. Σε κάθε περίπτωση, τα 34 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που έπρεπε να δοθεί. Μετά την αλλαγή, (από την 1η Ιουλίου 2011 στις περισσότερες τράπεζες) η ελάχιστη καταβολή περιορίστηκε στα 20,28 ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο αλλά…

Αν πληρώνουμε κάθε μήνα μόνο την ελάχιστη καταβολή, πότε θα εξοφλήσουμε την πιστωτική μας κάρτα και πόσα θα χρειαστεί να καταβάλουμε σε τόκους;

Συνεχίζουμε στο ίδιο παράδειγμα. Ο δανειολήπτης, -ο οποίος χρωστάει 1000 ευρώ στην κάρτα του- αποφασίζει ότι από τον Ιούνιο του 2012 θα πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 20 ευρώ. Πότε θα εξοφλήσει; Τον Οκτώβριο του 2020.  Μέχρι τότε, θα έχει καταβάλει 2028 ευρώ, 1000 ευρώ για την εξόφληση της κάρτας και άλλα 1.020 σε τόκους.
Τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που ο δανειολήπτης, αντί για 20 ευρώ, θα αποφάσιζε να δίνει 34 ευρώ; Σε αυτή την περίπτωση, θα αποπλήρωνε το υπόλοπο της πιστωτικής κάρτας σε 40 μήνες δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Αντί για 1020 ευρώ σε τόκους, θα πλήρωνε μόλις 360, δηλαδή το ένα τρίτο.
Αναμφίβολα, το να μειωθεί η ελάχιστη καταβολή αποτελεί διευκόλυνση.
Όμως, η διευκόλυνση κοστίζει και ο ακόλουθος πίνακας που συνοψίζει τα όσα προαναφέρθηκαν αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τι άλλαξε με την ελάχιστη καταβολή των πιστωτικών καρτών και πόσο κοστίζει
Για οφειλή 1000 ευρώ ελάχιστη καταβολή
Παλαιό σύστημα:34,00 ευρώ
Νέο σύστημα:20,28 ευρώ
Διαφορά:13,72 ευρώ
Πότε θα εξοφλήσω;
Για οφειλή 1000 ευρώ με μηνιαία καταβολή 20 ευρώ
Μηνιαία καταβολή:20 ευρώ
Επιτόκιο18,50%
Οριστική αποπληρωμή:Οκτώβριος 2020
Σύνολο τόκων1020 ευρώ
Πότε θα εξοφλήσω;
Για οφειλή 1000 ευρώ με μηνιαία καταβολή 34 ευρώ
Μηνιαία καταβολή:34 ευρώ
Επιτόκιο18,50%
Οριστική αποπληρωμή:Οκτώβριος 2015
Σύνολο τόκων360 ευρώ

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...