Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

3ος ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ “ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ” WATER TRAIL RACE 2012

Ημερομηνία
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Ώρα Εκκίνησης
09.00
Αφετηρία
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τερματισμός
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απόσταση
19 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
Χρονικό Όριο Τερματισμού
4 ΩΡΕΣ
Υψομετρική Ανάβαση
1.135m
Υψομετρική Κατάβαση
782m
Υψομετρική διαφορά
1.917m
Ο φετινός αγώνας .........πάτησε το more για συνέχεια.........
Τo 2010, τα 15 χιλιόμετρα της διαδρομής πρώτος διάνυσε ο Νίκος Σιδερίδης (νικητής το 2009 & το 2010 στο Rodopi Ultra Trail, 11ος τις ίδιες χρονιές στον Olympus Marathon και με συμμετοχή στον Ultra Trail du Mont Blanc). To 2011, νικητής στα 17,5 χιλιόμετρα του αγώνα αναδείχτηκε ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2ος την ίδια χρονιά στο Μαραθώνιο της Κοπεγχάγης, 3ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και 9ος στον Olympus Marathon ενώ το 2010, 7ος στον Olympus Marathon και 14ος στο Μαραθώνιο του Houston-USA).
Στον φετινό αγώνα, που συμπεριλαμβάνεται, όπως και οι προηγούμενοι, στους αγώνες κριτήρια για τον Olympus Marathon, προστέθηκε 1,5 χιλιόμετρο ασφάλτινου δρόμου, μεταθέτοντας έτσι την παλαιότερη αφετηρία από τους πρόποδες του βουνού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αυτό έγινε κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον για τη διευκόλυνση των αθλητών (καλύτερη πρόσβαση, εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης) αλλά και για λόγους ενοποίησης της ιστορικής διαδρομής του Δρόμου του Νερού με το τελευταίο του κομμάτι, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο (Καμάρες) που συνδέει τη βραχώδη χερσόνησο της Παναγίας με τους απέναντι λόφους.
Η διαδρομή
Ο αγώνας ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης της Καβάλας, ακριβώς στο υψόμετρο της θάλασσας. Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί τον ασφάλτινο δρόμο (Βενιζέλου, Κουντουριώτου), σχετικά χαμηλής ανωφέρειας, που περνά σε περίπου 400m μπροστά από τις Καμάρες. Από το σημείο εκείνο και για το επόμενα 600m ο δρόμος κερδίζει γρήγορα υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου για το υπόλοιπο 0,5 χλμ ασφάλτινου δρόμου ανηφορίζει με πολύ ηπιότερη κλίση.
Φτάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκουμε το πρώτο στεκ (Υψομ.120m-KM:1,5) και αμέσως μετά αρχίζει ο χωματόδρομος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βραχώδες τμήμα της διαδρομής που αφήνει τα τελευταία σπίτια της πόλης και ξεκινά να ανηφορίζει τον λόφο που οδηγεί στα πέτρινα γεφύρια της διαδρομής. Περνώντας το μεγάλο γεφύρι, έχουμε καλύψει τα 5 πρώτα χιλιόμετρα (Υψομ.245m-KM:5,2) με την κλίση απότομα να αυξάνει μέχρι να συναντήσουμε το δεύτερο στεκ (Υψομ.415m-KM:7,0) στην τοποθεσία “Μάνα του Νερού”. Ήδη εδώ και ένα χιλιόμετρο έχουμε εισέλθει σε περιοχή με βλάστηση (η διαδρομή είναι φυσικά καθαρή) με θάμνους, κωνοφόρα και δέντρα που περιοδικά μας δίνουν επιπλέον ανάσες μέσα στη σκιά τους.
Λίγο μετά τα 8 χιλιόμετρα και καθώς πιάνουμε το υψομετρικό peak της διαδρομής (Υψομ.500m-KM:8,4) αρχίζουμε να διακρίνουμε στα αριστερά μας τον κάμπο των Φιλίππων, έχοντας στα αριστερά του το Παγγαίο και στα δεξιά του το Φαλακρό. Ένα χιλιόμετρο αργότερα, πιάνουμε τον “Αυχένα” της διαδρομής (Υψομ.455m-KM:9,4) που είναι και το σημείο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της καθοδικής πορείας. Τραβερσάροντας αριστερά από το ρέμα της Παλιάς Καβάλας και χάνοντας ύψος με γρήγορο ρυθμό και ανάμεσα σε θαμνώδη κυρίως βλάστηση, συναντούμε μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα το τρίτο στεκ, στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής από τότε που αφήσαμε την Καβάλα (Υψομ.130m-KM:12,7).
Έχοντας πια μπροστά μας το τελευταίο κομμάτι του αγώνα (6,3χλμ), αποχωριζόμαστε για πολύ λίγο το χώμα (300m ασφάλτου), περνάμε από το εγκαταλειμμένο λατομείο και ξεκινάμε την μεγάλη, τελική μας άνοδο. Μπαίνοντας στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, με σύμμαχο τη σκιά των πελώριων δέντρων και τη δροσιά του νερού, ανεβαίνουμε στα 2,7χλμ της διαδρομής του, 200m σε υψόμετρο (Υψομ.360m-KM:17,4). Βγαίνοντας από τη βορειοδυτική του έξοδο και συναντώντας τα σπίτια του χωριού, απομένουν πια 1.650 m σε ασφάλτινο δρόμο για να τερματίσουμε στην πλατεία του (Υψομ.365m-KM:19,1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...