Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Διπλό χτύπημα στο Δημόσιο

Θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση προωθεί περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα με το ενιαίο μισθολόγιο και απολύσεις με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις φορέων.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο φέρνει «μαχαίρι» σε μισθούς άνω των 2.000 ευρώ και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης που θα κυμανθεί από 5 έως 8% μέχρι το 2014.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται:

• αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα
• μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου κατά 50% το 2011 και κατά 10% τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015
• μακροχρόνιο «πάγωμα» των μισθών με αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης
• περικοπές στα επιδόματα
• καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο
• οριζόντιες περικοπές στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων με την επιβολή του μέτρου της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ των ανέργων

Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων

Τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο δεν σταματούν στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά προβλέπουν και απολύσεις για όσους εργαζόμενους αορίστου χρόνου βρίσκονται σε θέσεις φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Μέχρι στιγμής εξετάζεται να υπάρξει αξιολόγηση του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους αυτών των φορέων, ενώ θεσπίζεται η εργασιακή εφεδρεία.

Το Σάββατο με συνέντευξη του στην ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος απείλησε με «λουκέτο» τους 40 οργανισμούς που τον αγνόησαν και δεν παρέδωσαν στοιχεία στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή συγχωνεύσεων. «Η προθεσμία έληξε την Παρασκευή. Την ερχόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει η επιτροπή, αυτοί που δεν έχουν απαντήσει, έχουν κλείσει» είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική έννοια του όρου.

Ήδη την 1η Ιουνίου η διυπουργική επιτροπή για τις συγχωνεύσεις αποφάσισε την κατάργηση ή συγχώνευση 75 μεγάλων φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι λαμβάνουν το 80% των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...