Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση

H πρώτη και κρίσιμη φάση των πανελληνίων εξετάσεων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε.

Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ωστόσο, οι φετινές εξετάσεις, χαρακτηρίστηκαν από τις "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν ο περιορισμός των μετεγγραφών ειδικών κατηγοριών, η απόκτηση απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων παρακάμπτοντας τη διαδικασία των πανελληνίων, η απόφαση να μη δεχθούν εισακτέους 24 τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ.

Αυτές καθαυτές οι πανελλήνιες, διακρίνονται φέτος, από τη δυσκολία των θεμάτων, που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Οι διορθωτές, έως στιγμής, θεωρούν ότι παρατηρείται μεγάλη αποτυχία σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, ενώ εκτιμούν ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί υποψήφιοι σε πολλά μαθήματα θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, εξορθολογίζοντας έτσι το σύστημα.

Αναμένεται πλέον η ολοκλήρωση και των υπολοίπων φάσεων των πανελληνίων εξετάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, έως το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Αν και πολλές φορές έχει ακουστεί ότι τα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται στο κόκκινο, ακόμη και τις περιόδους των παχέων αγελάδων, αυτή τη φορά φαίνεται πως η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο μη περαιτέρω.

Τμήματα ή σχολές, όπως π.χ. η αρχιτεκτονική, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα προβλέπεται ότι θα αναστείλουν εκ των πραγμάτων τη λειτουργία τους.

«Μας δηλώνουν από επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχει σάλιο. Όμως, για να υπάρξει σάλιο, πρέπει να υπάρχουν και σιελογόνοι αδένες, που είναι τα Πανεπιστήμια», επισημαίνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα προβλήματα, και -όπως είπε ο ίδιος- να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως το πρόβλημα.

Η προειδοποίηση, που υποκρύπτεται, είναι ότι τα ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν ομαδικά λουκέτο, εξ ανάγκης, αφού υπάρχουν πανεπιστήμια, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρυτάνεις δηλώνουν απερίφραστα ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι με κλειστά ιδρύματα δεν προχωρεί ούτε η διεκδίκηση των αιτημάτων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να διαφαίνεται από την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημιακών, από το 2009 έως σήμερα οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει κατά 50%. Συγχρόνως, έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ κύμα συνταξιοδοτήσεων σαρώνει, χωρίς να εφαρμόζεται ούτε η αναλογία πέντε προς ένας.

Υπάρχει πανεπιστήμιο της Αθήνας που αποφάσισε να μην αποκαθιστά ούτε καν τις καθημερινές ζημιές στο κτίριο. Αν δηλαδή σπάσει ένα τζάμι, δεν αντικαθίσταται. Αυτό δείχνει και το μέτρο του προβλήματος.

Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα που συνίσταται στο ότι τα ιδρύματα θα πρέπει, πριν κάνουν οτιδήποτε, να ξεπληρώνουν τα χρέη προηγουμένων ετών από τις «κουτσουρεμένες» επιχορηγήσεις, που λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...