Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Λουκέτο» στα κέντρα εκπαίδευσης

Από τα 20 που είναι σήμερα σταδιακά θα μείνουν τα μισά. Άμεσα κλείνουν τα κέντρα Άρτας, Ιωαννίνων, Μεσολογγίου και Σταυρούπολης Ξάνθης.

«Λουκέτο» στα κέντρα εκπαίδευσης

Τις… επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του μηχανισμού στήριξης ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση. Από τις περικοπές στο δημόσιο τομέα δεν ξέφυγαν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία και όπως φαίνεται μέσα στο σχέδιο για την μείωση των δαπανών βρίσκονται και τα στρατόπεδα.

Έτσι, λοιπόν άμεσα θα μπει «λουκέτο» σε τέσσερα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων του Στρατού Ξηράς από τον ερχόμενο μήνα, ενώ το «μαχαίρι» θα συνεχιστεί σταδιακά. Με βάση τον επιτελικό σχεδιασμό αναμένεται να μείνουν 8 έως 10 κέντρα εκπαίδευσης από 36 που ήταν πριν 3 χρόνια και τα 19 με 20 που υπάρχουν σήμερα!

Παράλληλα, λόγω ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες αλλά και της αλλαγής της δομής του στρατεύματος το Υπουργείο Άμυνας θα καλεί τους νεοσύλλεκτους τις εκάστοτε σειράς σε δύο δόσεις, για να μην δημιουργείται πρόβλημα στέγασης και να μην υπερβαίνουν οι στρατιώτες την χωρητικότητα των στρατοπέδων.

Τα πρώτα «λουκέτα»

Τα κέντρα που κλείνουν από τον Μάιο, είναι σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, της Άρτας, των Ιωαννίνων, του Μεσολογγίου και της Σταυρούπολης Ξάνθης. Μάλιστα, η στρατολογία δεν έχει στείλει δελτία κατάταξης για αυτά σε στρατεύσιμους, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 14 με 15 από τα ήδη υπάρχοντα, ενώ ο αριθμός των «λουκέτων» θα εξαρτηθεί από των αριθμό των «νεοσύλλεκτων» που θα παρουσιαστούν.

Το σχέδιο θα αποφέρει περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στους νέους ρυθμούς θα μπουν από τη νέα ΕΣΣΟ, που σε μερικές εβδομάδες θα παρουσιαστεί. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 11.700 πρωτοκαλούμενους και 1.600 εξ αναβολής, οι οποίοι λόγω προβλημάτων υγείας θα παρουσιαστούν ένα μήνα αργότερα.

Από την μεθεπόμενη σειρά, που τα Κέντρα θα είναι λιγότερα, οι μισοί νεοσύλλεκτοι θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο και οι άλλοι μισοί τον Σεπτέμβριο, με τη βασική εκπαίδευση να διαρκεί τρεις εβδομάδες.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει νέα «λουκέτα» και εκτός από τα τέσσερα κέντρα που θεωρούνται δεδομένο ότι θα κλείσουν, στην σχετική λίστα βρίσκονται και τα κέντρα της Καλαμάτας και του Παρανεστίου Δράμας, ενώ μεταξύ αυτών που «παίζονται» είναι της Κοζάνης, του Πύργου, της Πάτρας και του Ναυπλίου.

Μάλιστα, για την Πάτρα υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσει στο εξής ως κέντρο ειδικότητας και του Ναυπλίου να μεταφερθεί στο Λουτράκι.

Άξιο αναφοράς της ρευστότητας της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η στρατολογία δεν έχει καλέσει νέους στην Άρτα, με τις τοπικές εφημερίδες να αναφέρουν ότι βουλευτής της περιοχής πήρε υπόσχεση ότι το εν λόγω κέντρο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Από την άλλη, σίγουρα διατηρούμενα έχουν χαρακτηριστεί τα κέντρα Αυλώνα, Θήβας, Τρίπολης, Γρεβενών, Γιαννιτσών, Αθήνας (Ειδικών Δυνάμεων), Λαμίας, Σπάρτης, Ρεθύμνου, ενώ κάποια θα έχουν και εφεδρικά που θα λειτουργούν αναλόγως των αναγκών.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Όπως γίνεται αντιληπτό το «παζλ» των λουκέτων των στρατοπέδων έχει φέρει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τις πολιτικές αντιδράσεις να ποικίλουν. Για το Άργος Ορεστικό υπήρξε αρχικά υπηρεσιακή εισήγηση να κλείσει, αλλά ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος, μετά από παράσταση πολιτικών μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου, είπε σε «διακομματικής» σύνθεσης αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που τον επισκέφθηκε, ότι δεν θα κλείσει επειδή είναι το μόνο κοντά σε σύνορα.

Η Ν.Δ. με ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας κ. Μ. Τζήμας επισημαίνει ότι το «λουκέτο» θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους φορείς.

Ο τελικός κατάλογος, παρά το ότι απασχόλησε ακόμα και την πολιτική ηγεσία στο Συμβούλιο Άμυνας, δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω και των ισχυρών πιέσεων τοπικών παραγόντων. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και βουλευτής Κορινθίας Π. Μπεγλίτης, δίνοντας το… καλό παράδειγμα, ζήτησε σε επίσημη συνεδρίαση του ΣΑΜ να μην εξαιρεθεί το ιστορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου από το λουκέτο παρόλο που το ΓΕΣ το είχε να διατηρείται.

Πηγή: newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...