Πανικός έχει καταλάβει τους ξένους επενδυτές ομολόγων οι οποίοι μετά το «κούρεμα» κατά 80% που έκανε η ιρλανδική κρατική τράπεζα Anglo, φοβούνται μήπως σκάσει κανένα κανόνι κι από αλλού. Η υπόθεση της Ιρλανδίας αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη αναδιάρθρωση χρέους, γεγονός που εκτόξευσε πάνω από τις 600 μονάδες τα ιρλανδικά spreads. Το κλίμα στα ξένα χαρτοφυλάκια είναι βαρύ καθώς φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν πολλά χρήματα από τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Γι’ αυτό και τα ελληνικά spreads απογειώθηκαν για ακόμη μια μέρα πάνω από τις 900 μονάδες και το χρηματιστήριο βούτηξε αν και στη Wall Street γινόταν πάρτι.
Η Ιρλανδία είναι ένα βήμα προτού μπει στο μηχανισμό στήριξης, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα επηρεάσει αρνητικά και την Ελλάδα.
Στη δίνη αυτής της κρίσης βρίσκονται και οι τράπεζες οι οποίες έχουν προβλήματα και έχουν και πολλά ομόλογα. Δεν είναι τυχαία η έκθεση που έβγαλε το βράδυ της Πέμπτη ο οίκος Fitch οποίος τονίζει ότι είναι κοντά το ρίσκο των τραπεζών με το δημοσιονομικό ρίσκο.
Η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) τώρα υποστηρίζεται από την εκτίμηση της Fitch για την κρατική και διεθνή υποστήριξη, βρίσκεται στο support rating floor του «ΒΒΒ-» και εξισώνεται με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας,» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση. Έτσι, οποιαδήποτε αρνητική δράση σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι πιθανό να ‘αντανακλάται’ και στις αξιολογήσεις των τραπεζών, προειδοποιεί ο οίκος.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Fitch για συνέχιση της αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερη ζήτηση για πίστωση, υψηλότερα επίπεδα επισφαλών δανείων και υποτονική εγχώρια απόδοση,» τονίζεται.
Η Fitch αναγνωρίζει το ισχυρό εγχώριο δίκτυο καταθέσεων, το γεωγραφικό καταμερισμό και την ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια (με το Tier 1 να κυμαίνεται από το 8,7% μέχρι το 11,4%). Ωστόσο, επισημαίνει πως η πιεσμένη κερδοφορία, ιδιαίτερα στις εγχώριες δραστηριότητες, η ασθενής ρευστότητα και το χρηματοδοτικό προφίλ που έχει υψηλή εξάρτηση από την ΕΚΤ, καθώς και η αξιοσημείωτη έκθεση στην ελληνική κυβέρνηση, εν πολλοίς μέσω μεγάλων συμμετοχών σε ελληνικά ομόλογα, αντανακλώνται στις μεμονωμένες αξιολογήσεις των μεγάλων τραπεζών (D Individual Rating).
Όλα αυτά σημαίνουν ότι με το παραμικρό στραβοπάτημα της ελληνικής οικονομίας θα καταρρεύσουν και οι τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου