Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δικάβαλο, αγαπούλες μου!


Δικάβαλο, αγαπούλες μου!

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΝΤΗ

Ποιο ΠΟΚ και... κίτρινα άλογα! Ο παλιός Ποδοσφαιρικός (αλλά παράλληλα και Μπασκετικός) Όμιλος Κέντρου, που απαρτιζόταν από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ισχύει μονάχα κατά τα δύο τρίτα, διότι ο τρίτος συνεταίρος του προς το παρόν απέχει και παραχώρησε τη θέση του σε έναν απροσδόκητο εισβολέα: στην Καβάλα!

α ‘μάθατε τα νέα; Τρίτη η Καβάλα μετά από δώδεκα αγωνιστικές στην ποδοσφαιρική Super League, τρίτη και η μικρότερη... αδερφούλα της στην μπασκετική Α1: εκεί βεβαίως έχουν διεξαχθεί (έξι, δηλαδή) οι μισές αγωνιστικές σε σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά με την απλή μέθοδο των τριών (την οποία εμπεδώσαμε στο σχολείο) μια ομάδα που έχει τέσσερις νίκες στους έξι αγώνες, θα τις κάνει οκτώ στους 12, δώδεκα στους 16 και πάει λέγοντας...

Διευκρινίζω ότι αστειεύομαι, αλλά συλλήβδην οι Καβαλιώτες δεν έχουν καμιά όρεξη για πλάκα και το αποδεικνύουν κάθε Σαββατοκύριακο, αρνούμενοι να ηττηθούν: στο μπάσκετ έχουν ρεκόρ 4 νίκες και 2 ήττες , στο ποδόσφαιρο μετρούν 5 νίκες- 4 ισοπαλίες και 3 ήττες, και αμφότεροι οι πρεσβευτές τους στην καλή (ελληνική αθλητική) κοινωνία είναι στην τρίτη θέση, απλώς στο ποδόσφαιρο έχουν συγκάτοικο τους την ΑΕΚ.

Δικάβαλο, αγαπούλες μου!

Μάλιστα στο μπάσκετ η Καβάλα, η οποία (εισήλθε από το παράθυρο στην Α1 (μετά τη συγχώνευση με το Πανόραμα) και συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά, είναι αήττητη στην έδρα της και τώρα που ξεψάρωσε και στάθηκε για τα καλά στα... κουπιά της, μπορεί να αρχίσει να κάνει ζημιές και μακριά από την Καλαμίτσα.

Ανέφερα επίτηδες τα κουπιά και όχι τα πόδια της, διότι το σήμα του Αθλητικού Ομίλου Καβάλας είναι η αρχαιοελληνική τριήρης, εξ ου και το προσωνύμιο «Γαλάζιοι Αργοναύτες» που φέρει ο σύνδεσμος των οπαδών τους.

Το έμβλημα επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Χρήστο Μπάτση κατά την ίδρυση της (ποδοσφαιρικής) ομάδας, η οποία προήλθε από τριπλή συγχώνευση (Ηρακλής, Φίλιπποι, ΑΕ Καβάλα) και συμβολίζει τη ναυτική παράδοση της πόλης σε τρία επίπεδα: τα κουπιά είναι οι παίκτες, τα πανιά η διοίκηση και ο άνεμος εκφράζει τους φιλάθλους. Κανονικά βεβαίως πάνω στα πανιά θα έπρεπε πλέον να τοποθετηθεί κι ένα πούρο για να συμβολίζει τον... Ψωμιάδη, αλλά αγαπούλες μου, όλα θα γίνουν στην ώρα τους!

Στην κορυφαία (μέχρι την επόμενη) στιγμή της ποδοσφαιρικής ιστορίας της, τη σεζόν 1996-97 η Καβάλα τερμάτισε έκτη με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο, πίσω από τον (πέμπτο) Παναθηναϊκό, γι’ αυτό μάλιστα οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν πικάρει τους «πράσινους» σε ένα ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια φωνάζοντας το σύνθημα «παίξτε λίγη μπάλα, θα σας περάσει κι η Καβάλα». Εντέλει ο Παναθηναϊκός κράτησε την πέμπτη θέση με 63 βαθμούς, ενώ η Καβάλα έφτασε στους 55 και της έμεινε το ανεκπλήρωτο όνειρο της ευρωπαϊκής συμμετοχής...

Στο ποδόσφαιρο οι Καβαλιώτες έχουν αυτό το απωθημένο και ελπίζουν να τους το ικανοποιήσει ο Ονουάτσι, όσο για το μπάσκετ, εκεί τον εκπροσωπεί επαξίως ο Μιλτ Παλάσιο. Τον εκπροσωπεί έγραψα; Λάθος, διότι ενώ ο Νιγηριανός επιθετικός είναι τρίτος σκόρερ της Super League με επτά γκολ, ο γκαρντ από την Μπελίζε (την παλιά Βρετανική Ονδούρα) οδηγεί την κούρσα της Α1 με μέσο όρο 18 πόντους, ενώ είναι επίσης τέταρτος στις ασίστ και στην αξιολόγηση, στην οποία προηγείται ο συμπαίκτης του Σίμονς!

Αφήνω κατά μέρος το «μαγαζί» του Ψωμιάδη και περιορίζομαι στο μπάσκετ, διότι εκεί τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, τουλάχιστον από προπονητικής πλευράς: στο ποδόσφαιρο ήδη ο Κάσπερτσακ αντικατέστησε τον Οκουκα, ενώ στο μπάσκετ παραμένει (και, να χτυπήσω ξύλο, δεν τον βλέπω να φύγει εύκολα) ο Δημήτρης Πρίφτης, ο οποίος μάλιστα είναι πρωτάρης στην Α1!

Διαθέτει βεβαίως την εμπειρία ως δεύτερος, συν τη συμμετοχή του στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας, όμως δίνει για πρώτη φορά τις εξετάσεις του στην άκρη του πάγκου και μέχρι στιγμής αποδεικνύεται επιδέξιος καραβοκύρης!

Τις προάλλες ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πει για τη Σολέ κάτι που ισχύει για την Καβάλα και για κάθε ομάδα, η οποία εκπλήσσει ευχάριστα στην αρχή μιας διοργάνωσης; Όλες αυτές κρίνονται όταν βρεθούν στη διαδικασία του «πρέπει»!

Το θυμήθηκα αυτό διότι χθες ο Πρίφτης αυτό ακριβώς επισήμανε και ως εκ τούτου αισθάνθηκε δικαιωμένος και υπερήφανος: Το ματς με τον Ηρακλή ήταν όντως μια «must win situation» στην οποία η Καβάλα αντεπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία και έχοντας ήδη ανεβάσει ψηλά τον πήχη, τώρα θα κρίνεται πλέον με αυστηρότητα.

Την αξίζει άλλωστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...