Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Μαύρη λίστα με 8.200 κότερα - Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων


Επέμβαση ΣΔΟΕ σε Τροκαντερό, Καλαμάκι, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ελέγχονται Έλληνες κροίσοι με 8.200 πολυτελή γιοτ, εθνικά ή μέσω off shore και φοροδιαφυγή 10 δισ. ευρώ!

Με την πολιτική εντολή “ξετρυπώστε” τους όλους” ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ που ηγείται ο ειδικός γραμματέας Γιάννης Καπελάρης βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλέον μαφιόζικη εικόνα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Εισαγόμενους Ανατολικοευρωπαίους που ξεπλένουν μαύρο χρήμα νοικιάζοντας πολυτελή γιοτ για αποδράσεις λίγων ημερών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” η τριπλέτα της φοροδιαφυγής έχει ως εξής:
Από τη μια Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και γενικώς “μαφιόζοι” από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης έρχονται στην Ελλάδα παριστάνοντας τους επαγγελματίες ναύλωσης πολυτελών σκαφών, που συνοδεύονται από κάθε είδους υπηρεσίες. Μεταφορά στο σκάφος με πολυτελείς λιμουζίνες ή ακόμα και ελικόπτερα, υπερπολυτελή διαμονή με όλες τις ανέσεις και ότι άλλο βάζει ο ανθρώπινος νους. Σκοπός του να ξεπλύνουν χρήμα από ναρκωτικά ή όπλα.
Από την άλλη εφοπλιστές και βιομήχανοι που μετατρέπουν σε επαγγελματικά τα ιδιωτικά τους σκάφη αναψυχής. Σκοπός η αποφυγή πληρωμής φόρων και δασμών κατά τον εκτελωνισμό του σκάφους καθώς απαλλάσσονται από αυτά αν δηλώσουν επαγγελματίες. Επιπλέον γλιτώνουν κάθε χρόνο τον φόρο εισοδήματος.
Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και οι Έλληνες που πλέουν τα σκάφη τους με ξένη σημαία μέσω off shore εταιρειών, απολαμβάνοντας αφορολόγητα καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και γλιτώνοντας εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Οι φόροι που χάνονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό του ΣΔΟΕ. Από σκάφος 15 μέτρων που έχει τεκμήριο 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι χάνεται φόρος εισοδήματος άνω των 45.000 ευρώ κάθε χρόνο.
Από τα 8.000 σκάφη των off shore εταιρειών υπολογίζεται ότι χάνονται φόροι τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ. Από τα 200 παράνομα επαγγελματικά σκάφη με ελληνική σημαία χάνονται 600 εκατομμύρια ευρώ φόροι εισαγωγής.
Οι πρώτοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έφεραν στα τελωνειακά γραφεία εφοπλιστές και βιομηχάνους που θορυβήθηκαν και έτρεξαν πριν δεχθούν την επίσκεψη των ελεγκτών να τακτοποιήσουν το σκάφος μετατρέποντάς το σε ιδιωτικό, δηλαδή αυτό που πραγματικά είναι. Μέχρι στιγμής 10 γνωστοί επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει από επαγγελματικά σε ιδιωτικά τα σκάφη αναψυχής. Το ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει με τον φόρο εισοδήματος που γλίτωσαν όλα αυτά τα χρόνια.
/www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...