Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη

Το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πρόκειται για το εμβόλιο Provenge που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει τον καρκίνο του προστάτη.

Το Provenge, που προορίζεται για άνδρες με προχωρημένο καρκίνο, είναι το πρώτο του είδους του που εγκρίνεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Σύμφωνα με το BBC το κόστος της θεραπείας, η οποία θα συμπληρώσει και δεν θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες θεραπείες, φτάνει τα 93.00 δολάρια ανά ασθενή.

Οι γιατροί προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να ανακαλύψουν θεραπείες που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους.

Η θεραπεία με το εμβόλιο Provenge δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς και περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα.

Σε πρώτη φάση οι γιατροί συλλέγουν από το αίμα του ασθενούς συγκεκριμένα κύτταρα που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον καρκίνο σαν απειλή.

Στη συνέχεια αυτά αναμειγνύονται στο εργαστήριο με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα και με μια ουσία που «ενεργοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο

Το εμβόλιο προορίζεται για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, οι οποίοι έχουν εμφανίσει μεταστάσεις και δεν ανταποκρίνονται πια στην ορμονοθεραπεία.

Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή των ασθενών κατά τέσσερις μήνες, ένα μήνα δηλαδή περισσότερο συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία.

«Τα σημαντικά νέα είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται και υποψιάζομαι ότι σε πέντε με δέκα χρόνια οι ανοσοθεραπείες θα περιλαμβάνονται στις θεραπείες του καρκίνου γενικότερα» τόνισε σε δηλώσεις του δρ. Phil Kantoff, ο οποίος βοήθησε στις έρευνες για το νέο εμβόλιο.

Πηγή BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...