Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Στον "αέρα" κινδυνεύει να τιναχθεί το εαρινό εξάμηνο σε όλα τα ΤΕΙ..

Στον "αέρα" κινδυνεύει να τιναχθεί το εαρινό εξάμηνο σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς οι διοικήσεις και οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή των ιδρυμάτων από τις αρχές Μαρτίου, εάν δεν εκδοθούν τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα σε 23 ειδικότητες. Την απόφαση έλαβαν ομόφωνα οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, παρουσία του ειδικού γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος μιλώντας στην "Ε", η σύνοδος συνήλθε εκτάκτως για να συζητήσει τα κρίσιμα ζητήματα της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και οι τελικές αποφάσεις για την αναστολή των ιδρυμάτων θα ληφθούν στην τακτική σύνοδο προέδρων που θα γίνει στις 12 και 13 Μαρτίου στη Λαμία.

"Όλα δείχνουν πως μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου θα προχωρήσουμε σε αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευση ανατρέπεται και δεν μπορούμε να μείνουνε αμέτοχοι, όσο οι πτυχιούχοι μας δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Τον επόμενο μήνα θα υπάρξει νέα συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας και πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, ζητάμε μια ξεκάθαρη απάντηση για την τύχη των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική θα αναστείλουμε τη λειτουργία των ΤΕΙ", τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε λέγοντας ότι χιλιάδες πτυχιούχοι των ΤΕΙ παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα εν όψει και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα Κολέγια. Για αυτό οι πρόεδροι απαιτούν την άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από το ΣΑΤΕ έως το 2008 και έχουν υπογραφεί από τον υπουργό Παιδείας. Η Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα και εξουσιοδοτεί τις διοικήσεις των ΤΕΙ σε συνεργασία με την ΟΣΕΠ/ΤΕΙ (ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ) και τους άλλους φορείς της κοινότητας των ΤΕΙ, να κλείσουν τα ΤΕΙ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για 23 ειδικότητες των ΤΕΙ και τέσσερις των πανεπιστημίων. Σε πρόσφατη σύσκεψη των μελών της Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς το ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ θα πρέπει να τους παρέχουν δυνατότητα αυτοτελούς έργου ορισμένης έκτασης ανά γνωστικό αντικείμενο.

ΕΒΔΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...