Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αναστέλονται μέχρι νεωτέρας αυξήσεις σε ποτά - τσιγάρα και ρύθμιση για κληρονομιές

Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος θα ρυθμιστεί τελικά η αύξηση στις τιμές των ποτών και των τσιγάρων, ενώ στον ίδιο νόμο θα ρυθμίζονται και τα των γονικών παροχών που περιλαμβάνονταν στην τροπολογία της περασμένης Πέμπτης.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απέσυρε προσωρινά τις δύο ρυθμίσεις για τις αυξήσεις-φωτιά σε ποτά και τσιγάρα, αλλά και τιςφορολογικές ρυθμίσεις τις οποίες δηλώνει ότι θα επαναφέρει μετά την ψήφιση του νόμου.


Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι λόγοι της απόσυρσης είναι τεχνικοί και αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αρχών της ανοικτής διακυβέρνησης.


"Με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης, συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία με το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών".


Οσο αφορά στην τροπολογία για τις γονικές παροχές, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει, ότι με την κατάθεση της τροπολογίας επιχείρησε να αντιμετωπίσει την μαζική μεταβίβαση ακινήτων (ξεπέρασαν τις 350.000) μέσα στον Δεκέμβριο, όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες για επικείμενη αλλαγή στην φορολόγηση, με αποτέλεσμα να εισάγει τη ρύθμιση σε άσχετο με αυτή νομοσχέδιο.


Ωστόσο, νωρίτερα στη Βουλή, κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης του τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, είχε παραδεχθεί το εσπευσμένο της κατάθεσης της τροπολογίας για την αύξηση στα τσιγάρα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον λανθασμένο υπολογισμό της τελικής τιμής, στις νομοτεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου.


Σημειώνεται ότι η τελική τιμή της αύξησης, θα έφθανε σύμφωνα με τους εμπόρους τα 5,40 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, πράγμα που όπως τόνιζαν θα μείωνε την ζήτηση και δεν θα επέφερε τελικά τα έσοδα που προσδοκούσε η κυβέρνηση από το μέτρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...