Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Καταργούνται 11 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να τεθούν εκτός μηχανογραφικού 11 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία είχαν ιδρυθεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με την παρούσα να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης λόγω μη επαρκούντων υποδομών.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, τις επόμενες μέρες θα παρθεί οριστική απόφαση όταν κατατεθούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων και θα κριθεί εάν επαρκούν οι υποδομές τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Ακτινολογίας-Ραδιολογίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου: Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικής και Οπτικής Οπτομετρίας. Ακόμη, το τμήμα Τεχνολογίας Υλικών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και το τμήμα Γραφιστικής στο ΤΕΙ Σερρών.

Για τα ΑΕΙ, είναι δύο τμήματα αρχιτεκτονικής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, ένα τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ένα τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να εγκρίνει τη ίδρυση τμήματος σε πανεπιστημιακό και τεχνικό ίδρυμα στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλήρης υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο διδακτικό προσωπικό.
Μάλιστα, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα είδος σχεδίου Καλλικράτης στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να μελετηθούν στη συνέχεια συγχωνεύσεις, μετονομασίες, αλλαγές γνωστικών αντικειμένων, ακόμη και καταργήσεις τμημάτων που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των "εκκολαπτόμενων" φοιτητών.

Εντωμεταξύ, το προσεχές διάστημα θα αρχίσει και η σταδιακή μείωση των μετεγγραφών με στόχο την πλήρη κατάργησή τους στο τέλος της τετραετίας.

«Δεν άλλαξαν ξαφνικά τα δημογραφικά δεδομένα στην Ελλάδα. Απλώς, τα παιδιά των τριτέκνων εφάρμοσαν τον νόμο, με αποτέλεσμα να αδειάζει το πανεπιστήμιό μας. Έτσι, στους 130 εισακτέους ενός τμήματός μας υπήρξε διαρροή 70% προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από φοιτητές που προέρχονται όλοι από τη Β. Ελλάδα», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ωστόσο, από κύκλους του υπουργείου λέγεται πως δε θα καταργηθούν οι διατάξεις που διευκολύνουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες παρόλα αυτά θα δοθούν κίνητρα στους φοιτητές για να παραμένουν και να σπουδάζουν εκεί όπου πρωτοεισάγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...