Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

20 χρόνια από την πτώση του Τείχους




Οι αρχηγοί των κρατών ετοιμάζονται να συνοδεύσουν χιλιάδες κόσμου που θα τιμήσει τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο. Ένα γεγονός που έστρωσε τον δρόμο για την λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, θα ηγηθεί των εορτασμών.

Οι καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένου και το πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θα την συνοδεύσουν καθώς θα βαδίσει κατά μήκος του πρώτου περάσματος των συνόρων που άνοιξε το 1989. Το φράγμα άνοιξε απρόσμενα μετά από βδομάδες προ-δημοκρατικών διαμαρτυριών.

Η Κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία ανέγειρε το -μήκους 155 χιλιομέτρων- τσιμεντένιο τείχος το 1961 για να περικυκλώσει το ανατολικό Βερολίνο και να εμποδίσει τους πολίτες να καταφύγουν στην καπιταλιστική περιοχή. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν την ζωή τους στο τείχος κατά την προσπάθειά τους να δραπετεύσουν.

Τα κύρια γεγονότα που θα επισημάνουν τον εορτασμό στην πόλη θα λάβουν χώρα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου –το σύμβολο της γερμανικής επανένωσης το 1990. Ως μέρος των εκδηλώσεων, περισσότερα από 1.000 γιγαντιαία ντόμινο φτιαγμένα από αφρό - και ζωγραφισμένα από νέους ανθρώπους - θα γκρεμιστούν κατά μήκος της άλλοτε διαδρομής του τείχους, προκειμένου να συμβολίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κομμουνιστικές κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έπεσαν η μία μετά την άλλη το 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...