Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

To Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων




program-photovoltaic-systemsΕπειδή πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, που αφορά σε συστήματα μέχρι 10 KWp κτιριακών εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων (θα διαρκέσει έως 31.12.2019) καλό θα ήταν να δούμε μερικά νούμερα μέσα από ένα χειροπιαστό παράδειγμα.

Θα αναφερθούμε λοιπόν, χωρίς πολύπλοκες παραδοχές και κριτήρια, στην εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος που θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μια σύγχρονης κατοικίας 100- 120 τ.μ. όπου διαμένει μια μέση τετραμελής Ελληνική οικογένεια.

Η προσέγγισή μας δεν θεωρείται άκρως επιστημονική και σκοπό έχει να δώσει απλά και με λίγα νούμερα μερικές πρώτες πληροφορίες για κάποιον που θέλει να εγκαταστήσει ένα μικρό Φ/Β σύστημα.

Η κάλυψη των αναγκών μιας τέτοιας σύγχρονης κατοικίας απαιτεί περίπου 4 kWp. Ένα πλήρες σύστημα 1 kWp, εγκατεστημένο και συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ κοστίζει περίπου 5.500€ (παίζει ρόλο το μέγεθος της εγκατάστασης, η θέση και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται) με το κόστος συντήρησής του να θεωρείται μηδαμινό.

Η επιφάνεια που απαιτείται για κάθε 1 kWp Φ/Β συστήματος ( σε τεχνολογία κρυσταλλικού Πυριτίου) είναι 8-10 τ.μ. Συνεπώς, για τα 4 kWp απαιτείται επιφάνεια περίπου 32-40τ.μ.

Η διάρκεια ζωής του συστήματος είναι περίπου 20- 25 χρόνια, ενώ ο χρόνος απόσβεσής του, με την τιμή πώλησης (προς τη ΔΕΗ) των 0,55 Ευρώ/kWh, κυμαίνεται στα 8 με 10 χρόνια, ανάλογα με το κόστος αγοράς του συστήματος και τη θέση εγκατάστασης (ως προς τις ώρες ηλιοφάνειας, μια που ακόμη και η μερική σκίαση μειώνει σημαντικά την απόδοση του).

Σημαντικό στοιχείο είναι πως, δεν υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, Φ.Π.Α., φορολογία εισοδήματος) για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο, μια που η μικρή ισχύς των Φ/Β εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.

Πηγή : Ιστοσελίδα ΚΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...