Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Θα μας χαρίσει χρέη το ΠΑΣΟΚ;

Προεκλογικά, έγινε πολύς λόγος για την περίφημη εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ να... χαρίσει χρέη στους πολίτες. Ξεσηκώθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση, ξεσηκώθηκαν και οι τράπεζες. Κι όμως, το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή -και το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφιστεί ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις- απέχει πάρα πολύ από το να... χαρίζει χρέη. Οι λεπτομέρειες, έχουν ως εξής:


-Όσοι δανειολήπτες έχουν περιέλθει σε διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, θα μπορούν να πληρώνουν ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα το οποίο θα καθορίζεται από το δικαστήριο. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 3-5 ετών. Στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα απαλλάσσεται από την καταβολή των..........
υπόλοιπων χρεών του.
-Η υπαγωγή ή μη ενός δανειολήπτη στη ρύθμιση θα αποφασίζεται από το δικαστήριο. Πριν την προσφυγή στα δικαστήρια θα υπάρχει ένα αρχικό στάδιο κατά το οποίο θα προβλέπεται η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.Δηλαδή, ο δανειολήπτης θα εξαντλεί κάθε πιθανότητα να βρει συμβιβαστική λύση με την τράπεζα πριν καταλήξει στα δικαστήρια για να ζητήσει υπαγωγή στη ρύθμιση.
-Ο δανειολήπτης πρέπει, πριν υπαχθεί στη ρύθμιση, να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία ώστε να αποπληρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αρχικής οφειλής. Η όποια απαλλαγή από χρέη, θα γίνεται αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
-Ο πολίτης, μπορεί να κρατήσει την ιδιοκτησία της πρώτης του κατοικίας. Για να γίνει αυτό, ο δανειολήπτης θα αναλαμβάνει μια πρόσθετη οικονομική υποχρέωση απέναντι στην τράπεζα: θα πληρώνει ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα για 20 χρόνια για ποσό που θα αντιστοιχεί στο 85% της αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, για διαμέρισμα αξίας 100.000 ευρώ, ο δανειολήπτης για να σώσει την πρώτη του κατοικία, πρέπει να καταβάλλει στην τράπεζα το ποσό των 85.000 ευρώ μέσα σε μία 20ετία.
-Αφού τελειώσει η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, τότε ο δανειολήπτης μπαίνει στην 3ετία ή 5ετία κατά την οποία θα πληρώνει δόσεις στις τράπεζες. Ο δανειολήπτης πρέπει υποχρεωτικά να αποπληρώνει το ένα δέκατο της συνολικής του οφειλής. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο θα μπορεί να απαλλάσσει τον δανειολήπτη και από την υποχρέωση αποπληρωμής του 10%.
-Το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση θα δίδεται άπαξ σε κάθε δανειολήπτη.
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η νομοθετική ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζει χρέη. Δίνει την ευκαιρία σε έναν πολίτη ο οποίος έχει περιέλθει σε πραγματική οικονομική αδυναμία, να βρει έναν τρόπο σταδιακής επανένταξης στην κοινωνία και στην αγορά. Οι τράπεζες από την πλευρά τους, εγείρουν ερωτήματα: Πως θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα δόλιας πτώχευσης; Είναι και αυτό ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί στην πράξη...
REPORTER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...