Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η Νορβηγία πρώτη σε ποιότητα ζωής




norway-best-place-to-liveΒάσει των στοιχείων που συλλέχθηκαν το 2007 από τα 182 κράτη μέλη του ΟΗΕ, πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009, οι άνθρωποι που ζουν στη Νορβηγία, Αυστραλία και Ισλανδία έχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με Δείκτη του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).

Αντίθετα ο Νίγηρας, το Αφγανιστάν και η Σιέρρα Λεόνε έχουν τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με το Δείκτη του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το μορφωτικό επίπεδο, το προσδόκιμο όριο ζωής και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τα στοιχεία που προέκυψαν έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει η πρόοδος ήταν άνιση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος από το UNDP.

Πολλές χώρες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δεκαετίες, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης τους σε συνδυασμό με εμφύλιες συγκρούσεις και την επιδημία του HIV/AIDS, κάτι που υπήρχε πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος από το UNDP.

Το προσδόκιμο όριο ζωής στο Νίγηρα είναι τα 50 χρόνια, περίπου 30 χρόνια λιγότερο από εκείνο της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον Δείκτη του UNDP. Για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνθρωπος στο Νίγηρα αντιστοιχεί σε 85 δολάρια στη Νορβηγία.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν στις φτωχότερες 24 χώρες ήταν αναλφάβητοι, έναντι 20% των κρατών που έχουν μέσα επίπεδα ανθρώπινης ανάπτυξης.

Οι Ιάπωνες έχουν μεγάλο προσδόκιμο όριο ζωής με 82,7 χρόνια, ενώ το Αφγανιστάν έχει 43,6 χρόνια. Το Λιχτενστάιν διαθέτει το υψηλότερο ΑΕΠ, το οποίο φτάνει τα 85,383 δολάρια.

Οι πιο φτωχοί άνθρωποι είναι εκείνοι που ζουν στη Λαική Δημοκρατία του Κογκό, όπου το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα τους φτάνει τα 298 δολάρια.

Φέτος πέντε χώρες, η Κίνα, η Βενεζουέλα, το Περού, η Κολομβία και η Γαλλία, ανέβηκαν σε σχέση με πέρυσι βελτιώνοντας το προσδόκιμο όριο ζωής και τους μισθούς. Η Κίνα, η Κολομβία και η Βενεζουέλα βελτίωσαν πολύ το τομέα της εκπαίδευσης.

Οι κορυφαίες 10 χώρες που συγκαταλέγονται στον εν λόγω δείκτη είναι οι Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...