Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Ανησυχούν και παλεύουν για τον Όλυμπο


Πολίτες-εθελοντές που ανησυχούν για το μέλλον και την προστασία του "βουνού των θεών", του ψηλότερου βουνού στην Ελλάδα, συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω του Διαδικτύου και δραστηριοποιούνται, απαιτώντας από την πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ουσιαστικά, προκειμένου να γίνει πράξη η θεσμική θωράκιση του Ολύμπου και -τελικά- η προστασία του.

Στόχος τους είναι η επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα, καθώς μόνο έτσι θα αχρηστευθούν τα σχέδια εκείνων που θέλουν να «αξιοποιήσουν» την άλλοτε μυθική κατοικία των 12 θεών της αρχαιότητας και τη μοναδική φύση που την περιβάλλει.

Τώρα, πολλοί τη σφετερίζονται προκειμένου να φτιάξουν χιονοδρομικά, ρεζόρτ ή ταβέρνες, είναι απαραίτητο να τεθούν σε ισχύ αυστηροί νόμοι για την προστασία αυτού του ευαίσθητου και μοναδικού οικοσυστήματος του Ολύμπου. Οι φίλοι του θεϊκού βουνού ανησυχούν και απαιτούν να υπάρξουν τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση μέτρα προστασίας και πυροπροστασίας του Ολύμπου, αφού θεωρούν ότι αυτό το βουνό και τα απέραντα δάση του θα είναι ο επόμενος στόχος των εμπρηστών.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας επισημαίνει πως «από το 1985 μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που επεκτείνει τα όρια του δρυμού σε 238.000 στρέμματα, εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου, πρέπει να συνταχθεί και να προωθηθεί άμεσα».

Tόπος συνάντησης εκείνων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι η ιστοσελίδα www.otoposmou.gr καθώς μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, περισσότεροι από 700 άνθρωποι, υπέγραψαν το κείμενο της έκκλησης, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι εθελοντές απευθύνθηκαν σε κόμματα, οργανώσεις και υποψήφιους βουλευτές, επισημαίνοντάς τους το πρόβλημα και ζητώντας λύσεις και δεσμεύσεις.

Από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ζητούν -με επιστολές- την άμεση έγκριση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, αλλά επισημαίνουν ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και κρίσιμο θέμα η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ορίων του Εθνικού Δρυμού (επέκτασή του από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα).

Ο γεωγραφικός χώρος του Ολύμπου, το σύνολο -δηλαδή- του ορεινού όγκου, έχει ενταχθεί από τον ΟΗΕ -στη δεκαετία του '50- στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και προστατευόμενο μέρος της βιόσφαιρας του πλανήτη και οι εθελοντές για τη σωτηρία του απαιτούν από το υπουργείο Πολιτισμού την άμεση προώθηση του καθορισμού ζώνης απόλυτης προστασίας Α και ζώνης προστασίας Β, με συγκεκριμενους όρους των χρήσεων γης. Από τη Δασική Υπηρεσία ζητούν τον έλεγχο ανοικοδόμησης στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που περιβάλλονται από δάση.


Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...