Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αν το πληρώσεις, μπορείς να …γλιτώσεις!



Με κόστος ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου καλούνται να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους, τους κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τους άλλαξαν χρήση. Δυσθεώρητα πρόστιμα περιμένουν όσους δεν κάνουν χρήση των νέων ρυθμίσεων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ Γ.Σουφλιάς εξαγγέλλοντας σαφάρι ελέγχων τους προσεχείς μήνες με το οποίο επιδιώκεται να καμφθούν και οι αμετάπιστοι.

Στην περίπτωση που οι παραβάσεις δεν δηλωθούν, τα πρόστιμα διατήρησης θα αντιστοιχούν με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το διάστημα που θα εντοπίζεται η παράβαση και με 5% αντίστοιχα τα πρόστιμα διατήρησης σε ετήσια βάση, η ισχύς των......
οποίων προσδιορίζεται από το χρόνο κατασκευής μέχρι την κατεδάφιση.

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών με στόχο την προσέλκυση εσόδων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σουφλιά θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έσοδα 1,150 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν το 2009 και ανάλογο ποσό προέβλεψε και για το 2010.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποκάλυψε ότι είχε αντιρρήσεις επί του μέτρου της «τακτοποίησης», οι οποίες όπως είπε κάμφθηκαν από τη στιγμή που προτείνονται μέτρα με τα οποία μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες παραβάσεις. Εξαιρετικά επικριτικός όμως στάθηκε εναντίον των δικαστών και του ΣτΕ, που έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μπορούν να καταπέσουν, λέγοντας ότι «πρέπει να περιοριστούν στην έδρα τους και να πάψουν διατυπώνουν δημόσια τις απόψεις τους».

Ο κ. Σουφλιάς για να ξεπεράσει το σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζει η «τακτοποίηση» δεν προβλέπει εξαίρεση από την κατεδάφιση, κάτι που θα ισοδυναμούσε με έμμεση νομιμοποίηση (πράξη αντισυνταγματική αφού αλλάζει το συντελεστή δόμησης ενός ακινήτου) αλλά με εφ΄ όρου ζωής διατήρηση της αλλαγής χρήσης του χώρου που κλείστηκε.

Μέτρα κατά αυθαιρεσιών στο μέλλον

Η αίτηση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και υπέργειων και υπόγειων χώρων υποβάλλεται είτε απευθείας στην πολεοδομική υπηρεσία εντός 6 μηνών από την ισχύ του νόμου είτε με συστημένη επιστολή εντός 4 μηνών.

Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλουν και παράβολο 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους, το οποίο συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διασφαλίζει την άμεση ενίσχυση των δημοσιονομικών της χώρας, που αποτελεί και το κίνητρο για τα νέα εισπρακτικά μέτρα.

Εφόσον το ποσό πληρωθεί εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου παρέχεται έκπτωση 10%. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η ρύθμιση αφορά στις παραβάσεις που γίνονται εντός του περιγράμματος του κτηρίου και όχι για πολεοδομικές παραβάσεις όπως είναι παραδείγματος χάριν οι σοφίτες που δεν προβλέπονται στην οικοδομική άδεια και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες παραβάσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

Α) οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο περιορίζοντας στο 15% το συντελεστή δόμησης από 20% που ίσχυε μέχρι τώρα , ενώ το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο η μικρότερο των 1,80 μέτρων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς δωματίου.

Β) Η προτεινόμενη ρύθμιση για τους υπόγειους χώρους εντός σχεδίου και εντός πόλεων οικισμών θα έχουν στο εξής οροφή που δεν θα υπερβαίνει τα 80 μέτρα, αντί 1,5 μέτρου μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μετατροπή υπογείων σε κατοικίες.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν όλα τα ακίνητα που η οικοδομική τους άδεια εκδόθηκε έως τις 2 Ιουλίου του 2009. Για τα υπόλοιπα θα ισχύουν τα μέτρα που θα αποτρέπουν το κλείσιμο των χώρων.

Πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...