Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία έρχονται στην Ελλάδα!


Τα οκτώ πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) έρχονται στην Ελλάδα- η πρώτη συσκευή κυκλοφορεί ήδη, την ώρα που τα πάνω-κάτω φέρνει στο βιβλίο και μία νέα πλατφόρμα στο Ίντερνετ, το scribd.com, που φιλοδοξεί να γίνει για το κείμενο ό,τι το ΥouΤube για το βίντεο
Η εμφάνιση των πρώτων ηλεκτρονικών βιβλίων στην ελληνική αγορά αναμένεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις στον εκδοτικό χώρο. Μπορεί το Κindle 2 και το Κindle DX με μεγαλύτερη οθόνη- στο οποίο αποθηκεύονται μέχρι 3.500 βιβλία και μπορεί κανείς να διαβάζει και εφημερίδα- να μην έχουν έρθει στην Ευρώπη, αφού η Αmazon τα κρατάει προς το παρόν αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά, οκτώ όμως άλλα e-books έκαναν ήδη και θα κάνουν μέχρι το καλοκαίρι την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

Ήδη κυκλοφόρησε το Βebook, ηλεκτρονικό βιβλίο που κοστίζει.......
330-370 ευρώ και μπορεί να αποθηκεύσει κάπου 1.000 βιβλία, υποστηρίζοντας περίπου είκοσι μορφές κειμένου, από txt και doc μέχρι pdf. Υποστηρίζει επίσης την τεχνολογία ΜΡ3- μπορεί δηλαδή κανείς να ακούσει και μουσική- καθώς και τα audiobooks- μπορεί δηλαδή να ακούσει κανείς ανάγνωση βιβλίου.

Η συσκευή αυτή- που υποστηρίζει πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικάπωλείται μαζί με 300 βιβλία στη μνήμη, τα 30 από τα οποία είναι ελληνικά (κλασικοί τίτλοι χωρίς δικαιώματα) και θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στους χώρους της Ηelexpo, στο τέλος Μαΐου.

Στην έκθεση οι εξελίξεις αυτές θα βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς εκεί θα υπάρχει και δεύτερο e-book (ή καλύτερα, όπως επικρατεί πλέον να λέγονται, ereader) που αναμένεται, αργότερα, να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, το ηλεκτρονικό βιβλίο της Sony. Δεν πρόκειται για επίσημη παρουσίαση, αλλά για ιδιωτική πρωτοβουλία των Εκδόσεων Ψυχογιός, που προμηθεύτηκαν τη συσκευή από το εξωτερικό-στη Βρετανία κοστίζει 200 στερλίνες- και ήδη τη φορτώνουν πειραματικά με περίπου εκατό βιβλία του οίκου, για να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις του κοινού της έκθεσης.

«Υπάρχουν ήδη αρκετά ereaders που μπορούν να διαβάζουν πολλά είδη αρχείων σε αρκετές γλώσσες. Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν στο μέλλον οι αγορές θα γίνονται μόνο μέσω συγκεκριμένης τηλεφωνικής σύνδεσης ενσωματωμένης στη συσκευή (περίπτωση Κindle) για μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς τα δικαιώματα, ή αν θα μπορεί κανείς να φορτώνει τη συσκευή μέσω του υπολογιστή του στο σπίτι και της δικής του τηλεφωνικής σύνδεσης», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Νίκος Ψυχογιός.

Στο περίπτερο των ίδιων εκδόσεων, στη Θεσσαλονίκη, θα εμφανιστούν έξι ακόμη ereaders από την εταιρεία i-Read (Ιntelligent Read με ιστοσελίδα υπό κατασκευή www.i-read.gr). Ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Ανδρέας Τσιγκόπουλος, λέει στα «ΝΕΑ» ότι τα έξι μοντέλα θα αρχίσουν να πωλούνται στο κοινό από τα τέλη Μαΐου. Με ενδιαφέρον αναμένεται διεθνώς η απάντηση της Αpple που έχει, με αντίστοιχη συσκευή-το iΡod-, μεγάλη επιρροή στον χώρο της μουσικής. Δικό τους περίπτερο στην έκθεση θα έχουν και τα ηχητικά βιβλία της γερμανικής εταιρείας Ρathos Ρublishing, ενώ παρούσα θα είναι η LibroΡage που λανσάρει μια άλλη ολοκληρωμένη εφαρμογή δημιουργίας ψηφιακών εκδόσεων, καθώς και η ελληνική ψηφιακή βιβλιοθήκη Επιστήμη και Ζωή.

Ραγδαίες εξελίξεις
Εκδότες και βιβλιοπώλες προβλέπουν ραγδαίες εξελίξεις, ακόμη και μέσα στο 2009. Χωρίς να ανοίγουν πάντα τα χαρτιά τους - ο Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο), λ.χ., δηλώνει έτοιμος αλλά θα περιμένει να δει τις κατευθύνσεις της αγοράς- κάποιοι πιθανολογούν ακόμη και τοποθέτηση ειδικών μηχανών-σταντ στα βιβλιοπωλεία, όπου θα μπορεί κανείς να ψωνίζει ηλεκτρονικό περιεχόμενο φορτώνοντας επιτόπου τη συσκευή του.
Links
http://www.mybebook.gr
http://www.scribd.com

Καζαντζάκης, Σεφέρης, Ελύτης στο Ίντερνετ

Τον «εκδημοκρατισμό των εκδόσεων» υπόσχεται στο μεταξύ ένα νέο ιντερνετικό εργαλείο που δημιούργησαν τρεις Αμερικανοί στο Σαν Φρανσίσκο. Το Scribd (www. scribd. com), το επονομαζόμενο και ΥouΤube των κειμένων, αναπτύσσεται ραγδαία συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό κειμένων τα οποία, χάρη σε ένα νέο εργαλείο ανάγνωσης, το iΡaper, διαβάζονται εύκολα στην οθόνη. Είναι σελιδοποιημένα όπως το βιβλίο και η μεταφορά από σελίδα σε σελίδα γίνεται πολύ γρήγορα, με ένα κλικ.

«Το Scribd ξεκίνησε από μία απλή παρατήρηση: ότι υπάρχει ένας συγγραφέας στον καθέναν από μας», λένε οι δημιουργοί του. «Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να δημοσιεύσεις, να ανακαλύψεις και να συζητήσεις πρωτότυπα κείμενα. Δημιουργήσαμε μία τεχνολογία που σπάει τους φραγμούς της παραδοσιακής έκδοσης. Ο καθένας μπορεί εύκολα να ανεβάσει και άμεσα να μοιραστεί με τους άλλους τις πρωτότυπες εργασίες του». Η τεχνολογία αυτή όμως δημιουργεί παρενέργειες: κάνοντας έρευνα στη σχετική ιστοσελίδα, μπορέσαμε να βρούμε σελιδοποιημένα ολόκληρα έργα του Νίκου Καζαντζάκη («Ο τελευταίος πειρασμός», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αδερφοφάδες», «Συμπόσιο», «Ασκητική»). Βρήκαμε επίσης ολόκληρα έργα του Γιώργου Σεφέρη («Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄», «Μυθιστόρημα», «Τετράδιο γυμνασμάτων Α΄», «Στροφή», «Κίχλη» κ.ά.) καθώς και του Οδυσσέα Ελύτη («Προσανατολισμοί», «Τα ρω του έρωτα» κ.ά.). Επίσης διηγήματα του Βασίλη Βασιλικού, αλλά και ολόκληρα ένθετα αθηναϊκών εφημερίδων, στην αρχική τους σελιδοποίηση. Άγνοια δήλωσε στα «ΝΕΑ» για το συγκεκριμένο γεγονός η Μαριλένα Πανουριά των Εκδόσεων Ίκαρος, που έχουν τα δικαιώματα των έργων των δύο ελληνικών Νόμπελ, συμπλήρωσε ωστόσο ότι «συχνά, περιπτώσεις ανάρτησης στο Ίντερνετ έχουν να κάνουν με πρωτοβουλία ιδιωτών, θαυμαστών κάποιων συγκεκριμένων έργων, όπου δεν τίθεται θέμα δόλου».

Και πρόσθεσε: «Έχω ακόμη τη ρομαντική άποψη ότι αυτό μάλλον ερέθισμα αποτελεί για την αγορά του βιβλίου παρά υποκατάστασή του. Από όσο μπορώ να γνωρίζω εξάλλου, δεν υπάρχει ακόμη κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο».

«Το Scribd προσφέρει την τεχνολογική πλατφόρμα, το περιεχόμενο όμως το ανεβάζουν οι χρήστες», διευκρινίζει ο υπεύθυνος πληροφορικής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Κωστής Ακριτίδης. «Επειδή όμως πρόκειται για μεγάλη πλέον εταιρεία, που δεν θα διακυβεύσει το κύρος της υποστηρίζοντας την πειρατεία, μπορώ να υποθέσω ότι αν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων τους γνωστοποιήσουν την παρανομία, εκείνοι θα αφαιρέσουν τα επίδικα κείμενα».
Το Scribd διαθέτει:
●Περισσότερους από 50 εκατομμύρια αναγνώστες
τον μήνα.
●Περισσότερα από 50.000 νέα κείμενα κάθε μέρα ●Διαβάζεται σε 90 διαφορετικές γλώσσες

Συζητήσεις για την τιμή

Κάποιοι Έλληνες εκδότες έχουν ήδη αρχίσει την ψηφιοποίηση βιβλίων και θα πωλούν και την ίδια τη συσκευή μαζί με έναν αριθμό βιβλίων τους, ήδη αποθηκευμένο σε αυτήν. Πάντως οι εκδότες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη κάνει άτυπες μεταξύ τους συζητήσεις, δεν έχουν καταλήξει ακόμη για την προσφερόμενη τιμή του ηλεκτρονικού περιεχομένου. Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να έχει την ίδια τιμή με το χάρτινο βιβλίο, άλλοι ότι πρέπει να είναι λίγο φθηνότερο.

Στο μεταξύ πονοκεφάλους δημιουργεί σε πολλούς εκδότες η ανάρτηση, χωρίς άδεια, στο Ίντερνετ κειμένων από βιβλία, τα οποία καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα. «Έχουμε ασχοληθεί πρόσφατα με δώδεκα ιστοσελίδες που αναρτούν λογοτεχνικά κείμενα», λέει ο Άρης Πετρόπουλος, διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στον οποίο φθάνουν καταγγελίες από εκδότες. «Πέντε από αυτές τις σελίδες είχαν εμφανείς κατόχους και τρεις από αυτές, έπειτα από σχετική ειδοποίηση, κατέβασαν το υλικό από το Ίντερνετ. Υπάρχουν όμως και δύσκολες περιπτώσεις όπου τα ίχνη χάνονται από σέρβερ σε σέρβερ και μπορεί να φθάσει κανείς στα νησιά Καϊμάν. Από ένα σημείο και μετά, προσκρούει κανείς και στη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, οπότε πρέπει να καταφύγει στον εισαγγελέα και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η τελευταία όμως ασχολείται κυρίως με πιο σοβαρές εγκληματικές πράξεις, όπως λ.χ. η παιδεραστία στο Διαδίκτυο, και δεν δίνει προτεραιότητα στην πειρατεία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο», εξηγεί.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...