Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πώς ο μπασμάς οδηγεί την ΑΜΘ στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη

Έξι επιμελητήρια –τα πέντε της ΑΜΘ και αυτό των Σερρών- ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την καπνοπαραγωγή και την ιστορική της διαδρομή, ώστε να την κάνουν αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. 

Τα έξι επιμελητήρια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) που εδρεύει στην Καβάλα δημιούργησαν στο πρωτόκολλο με τον τίτλο «οι Δρόμοι του Καπνού – The tobacco roads» το οποίο υπεγράφη στο επιμελητήριο της Ξάνθης με απώτερο στόχο «την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας και μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μας» όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου. 

Φυσικά, στο επίκεντρο όλης αυτής της δράσης τίθεται ο περιβόητος «μπασμάς», η ποικιλία που έκανε γνωστή  την ΑΜΘ σε πολλές γωνιές της γης και ακόμη και σήμερα οι καλλιεργητές της είναι περήφανοι γι’ αυτήν.  Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm επί όλων αυτών, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ανέφερε: «Ο περιβόητος μπασμάς άφησε ιστορία και πλούτο στην περιοχή μας και άφησε τα αρχοντικά, άφησε τους καπνέμπορους με οβολό εκατομμυρίων εκείνης της εποχής και υπάρχουν εκείνα τα αρχοντικά και εκείνος ο πλούτος της περιοχής τον οποίο εμείς βρήκαμε και πρέπει να τον διαχειριστούμε και να τον αξιοποιήσουμε ακόμη και τουριστικά και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο εμείς ξεκινήσαμε.
Θα συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα και η ΣΕΚΕ ΑΕ που είναι μια σοβαρή εξαγωγική εταιρεία που μαζεύει και την σύγχρονη καλλιέργεια του καπνού-ακόμα και τον μπασμά ο οποίος είναι ο πολυτιμότερος καπνός παγκοσμίως και αγοράζεται από κορυφαίες εταιρείες όπως είναι η Phillip Morris και πολλές άλλες. Εμείς λοιπόν και το μουσείο καπνού της Καβάλας υπογράψαμε αυτό το αρχικό πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο να γίνει το δίκτυο του δρόμου του καπνού προκειμένου να έχουμε επισκεψιμότητα. Εφόσον οργανωθούμε, θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα να φτιάξουμε αυτό τον δρόμο ούτως ώστε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα καθώς το ενδιαφέρον παγκοσμίως για τέτοιες περιπτώσεις πάρα πολύ μεγάλο»

Εν τω μεταξύ, οι «Δρόμοι του Καπνού» είναι μία από τις τρεις τουριστικές διαδρομές που σχεδιάζονται στην περιοχή, όπως εξήγησε ο κος Μωραΐτης: «Έχουμε και άλλες δύο τουριστικές διαδρομές όπως είναι «οι άθλοι του Ηρακλή» που είναι παγκόσμιο γεγονός και το προχωρούμε και αυτό και βεβαίως «οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ» που είναι μια πολιτιστική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την Γαλλία και φτάνει μέχρι την Ιερουσαλήμ και αφορά τρείς θρησκείες τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και τον μουσουλμανισμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικές τουριστικές πολιτιστικές διαδρομές, φιλοδοξούμε να τις οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας την υποστήριξη όλων των αρμοδίων από όλες τις χώρες και την ευρωπαϊκή επιτροπή».
http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...