Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016 09:50

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο βρώμικα από τον μολυσμένο αέρα των πόλεων


Το Συμβούλιο για το Κάπνισμα και την Υγεία του Χονγκ Κονγκ απηύθυνε πρόσκληση για συνολική απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που υποστηρίζει ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα.
Η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του συμβουλίου από το Πανεπιστήμιο Μπάπτιστ του Χονγκ Κονγκ βρήκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έναν τύπο επιβραδυντικού φλόγας που βλάπτει τη γονιμότητα και που δυνητικά προκαλεί καρκίνους.
Η έρευνα εστιάστηκε σε τυχαίο δείγμα 13 ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και τα αποτελέσματά της είναι τουλάχιστον ανησυχητικά: τα επίπεδαπολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), ένα υποπροϊόν της καύσης των πετρελαιοειδών που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα των πόλεων με υψηλή κίνηση αυτοκινήτων κυμάνθηκαν από 2,9 ως 504,50 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Σύμφωνα με τον Δρ Τσουνγκ Σαν-σαν, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου πρόκειται για επίπεδα «ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερα» από αυτά που μετράμε στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.
Μια ακόμα επικίνδυνη ουσία που βρέθηκε σε αφθονία στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν οιπολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDEs), επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή επίπλων και ηλεκτρονικών συσκευών.
Με μέση συγκέντρωση 5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο στα συμβατικά τσιγάρα, τα επίπεδα της ουσίας στα ηλεκτρονικά κυμάνθηκαν από 1,7 ως 1,490 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Οι PBDEs προστίθενται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να αποτραπεί το «καρβούνιασμα» των πλαστικών και εύφλεκτων εξαρτημάτων της συσκευής. Σύμφωνα με τον Σαν-σαν, η εισπνοή PBDEs συνδέεται με διαταραχές στον θυρεοειδή αδένα και με προβλήματα γονιμότητας. Επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη των εμβρύων και προκαλούν καρκίνους.
Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Ταϋλάνδης και της Βραζιλίας, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια της χρήσης αυτών των προϊόντων.
Αυτή τη στιγμή εκτελούνται διάφορα ερευνητικά προγράμματα, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια ερευνών για να έχουμε μια πλήρη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.
econews

0 Comments On "Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο βρώμικα από τον μολυσμένο αέρα των πόλεων"

NEWS 24|7 -Nέα με άποψη, για την Ελλάδα και τον Kόσμο. Blogs, Videos, Πρωτοσέλιδα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

MSFREE.GR - www.msfree.gr

VIDEO

Loading...

ΑΡΧΕΙΟ

Συνολικές προβολές σελίδας

Blogger Templates

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

KAΙΡΟΣ

LIVE 48 ώρες για την ΚΑΒΑΛΑ στο τέλος

Αναγνώστες

VIDEO AO KABAΛΑΣ

Loading...