Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΠΟ Η έκθεση «Synergia»

sinedriako-karvali-1
Λόγω του προσφυγικού, αλλάζει τόπο διεξαγωγής η φετινή 2η Θρακο-Mακεδονική «Synergia 2016», η έκθεση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που επρόκειτο να γίνει τον Απρίλιο στο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης». Η αλλαγή γίνεται καθώς στο χώρο φιλοξενούνται προσωρινά πρόσφυγες χωρίς να υπάρχει σίγουρη ημερομηνία αποχώρησης.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η «3η Synergia» θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017 στην Καβάλα, ενώ η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε μια από τις Περιφερειακές Ενότητες, σε χώρο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές για την υλοποίηση των θεματικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και σε εύλογο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας την επιτυχή διεξαγωγή της.
Η έκθεση "Synergia" αφορά συνεργασία του αγροδιατροφικού τομέα και των μεταποιητικών επιχειρήσεων με τον τομέα των υπηρεσιών, ώστε τα τοπικά προϊόντα να διασυνδεθούν με τον τουριστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις εστίασης-αναψυχής.
ert.gr

ΤΑ «ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» από το Μουσικό Σχολείο

2016-03-24_074009-e1458798084336-3
Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, παρουσιάζει το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία και στίχους της Βαρβάρας Βουγιουκλή και μουσική το Γεώργιου Φίτσιου, συνδυάζει την πρόζα και το τραγούδι, ευαισθητοποιώντας μικρούς και μεγάλους στο θέμα της ανακύκλωσης, αλλά και της φιλίας, της συνεργασίας, της δύναμης που έχει η τέχνη.
Ενισχύοντας το οικολογικό μήνυμα της εκδήλωσης, η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου πλαισιώνει μουσικά την παράσταση, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Βιολιά από τζιν, κιθάρες από χαρτί, πιάνο από ύφασμα είναι μερικά από τα πρωτότυπα μουσικά όργανα, όλα χρηστικά και όχι διακοσμητικά, που κατασκεύασε ο μοναδικός στο είδος του οργανοποιός Χρήστος Τσόνιας, οι δημιουργίες του οποίου έχουν ήδη προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των μουσικών συνόλων της παράστασης είναι ο Παντελής Καραματσούκης, η Χρυσούλα Μίσχου, ο Φώτης Σπαθάρης, ο Χρήστος Σαγώνας και η Χαρά Τσιροπούλου.
Οι παραστάσεις απευθύνονται κυρίως σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και Τετάρτη 29 και 30 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 100 ΧΛΜ. στο νησί της Θάσου

badisma-864x400_c
Στη Θάσο, με 50 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διεξαχθεί αυτό το Σάββατο ο «1ος Θεαγένειος Δρόμος» που διοργανώνει η Περιβαλλοντική Κίνηση του νησιού.
Ο υπερμαραθώνιος των 100 χλμ. είναι ένας από τους πέντε αγώνες μεγάλων αποστάσεων που διοργανώνονται στην χώρα. Η διάρκεια του δρόμου, που θα καλύψει το γύρο της Θάσου, θα είναι 17 ώρες. Θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από τον αγροτικό οικισμό «Αστρίς».

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Έβαλαν το 14χρονο αγόρι ως “δόλωμα” για να συλλάβουν τον 70χρονο διεστραμμένο παιδόφιλο

astynomia-diadiktio-864x400_c
Το ενδιαφέρον των… γονιών του έσωσε ένα 14χρονο αγόρι στην Κομοτηνή από τα νύχια ενός ηλικιωμένου παιδόφιλου που το είχε παρασύρει μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στην οποία εμφανιζόταν ως καθηγητής! Όταν είδαν τα μηνύματα που έστειλε στο παιδί, κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν.
Οι γονείς ενημέρωσαν άμεσα την Αστυνομία και δέχθηκαν να γίνει το παιδί τους «δόλωμα» στην επιχείρηση που έστησαν οι άνδρες της Ασφάλειας για να παγιδεύσουν τον παιδόφιλο. Οι αστυνομικοί έστελναν μηνύματα από το κινητό του ανήλικου αγοριού και παρέσυραν τον δράστη σε ραντεβού στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της Κομοτηνής.
Όταν είδαν τον 70χρονο να προσπαθεί να φιλήσει το αγόρι, επενέβησαν αμέσως και του πέρασαν χειροπέδες. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου και παραμένει υπό κράτηση ως την Τετάρτη που θα δικαστεί από το Αυτόφωρο. Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 70χρονος να ήταν αυτός που προσπάθησε να ασελγήσει σε ένα 8χρονο κορίτσι μέσα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας του στις 20 Ιανουαρίου.
http://www.makeleio.gr/

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο βρώμικα από τον μολυσμένο αέρα των πόλεων


Το Συμβούλιο για το Κάπνισμα και την Υγεία του Χονγκ Κονγκ απηύθυνε πρόσκληση για συνολική απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που υποστηρίζει ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα.
Η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του συμβουλίου από το Πανεπιστήμιο Μπάπτιστ του Χονγκ Κονγκ βρήκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έναν τύπο επιβραδυντικού φλόγας που βλάπτει τη γονιμότητα και που δυνητικά προκαλεί καρκίνους.
Η έρευνα εστιάστηκε σε τυχαίο δείγμα 13 ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και τα αποτελέσματά της είναι τουλάχιστον ανησυχητικά: τα επίπεδαπολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), ένα υποπροϊόν της καύσης των πετρελαιοειδών που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα των πόλεων με υψηλή κίνηση αυτοκινήτων κυμάνθηκαν από 2,9 ως 504,50 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Σύμφωνα με τον Δρ Τσουνγκ Σαν-σαν, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου πρόκειται για επίπεδα «ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερα» από αυτά που μετράμε στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.
Μια ακόμα επικίνδυνη ουσία που βρέθηκε σε αφθονία στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν οιπολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDEs), επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή επίπλων και ηλεκτρονικών συσκευών.
Με μέση συγκέντρωση 5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο στα συμβατικά τσιγάρα, τα επίπεδα της ουσίας στα ηλεκτρονικά κυμάνθηκαν από 1,7 ως 1,490 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Οι PBDEs προστίθενται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να αποτραπεί το «καρβούνιασμα» των πλαστικών και εύφλεκτων εξαρτημάτων της συσκευής. Σύμφωνα με τον Σαν-σαν, η εισπνοή PBDEs συνδέεται με διαταραχές στον θυρεοειδή αδένα και με προβλήματα γονιμότητας. Επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη των εμβρύων και προκαλούν καρκίνους.
Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Ταϋλάνδης και της Βραζιλίας, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια της χρήσης αυτών των προϊόντων.
Αυτή τη στιγμή εκτελούνται διάφορα ερευνητικά προγράμματα, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια ερευνών για να έχουμε μια πλήρη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.
econews

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Άνοιξαν τα σύνορα στην ΠΔΓΜ...αλλά για μόνο 320 πρόσφυγες..!!

Μόνο 320 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την πΓΔΜ προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη από χθες στις 6.00 το πρωί έως σήμερα στις 6.00.
Την ίδια ώρα κατα χιλιάδες καταφθάνουν καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, όπου η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως βρίσκονται εκεί πάνω από 10.000 άτομα. Στην περιοχή από χθες το βράδυ που έβρεχε οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει. Η περιοχή έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε λασπότοπο, ενώ αρκετά είναι τα άτομα που μένουν εκεί χωρίς σκηνές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι 24.985 είναι στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.
Βάσει των στοιχείων, χθες στις 7.30 το πρωί φιλοξενούνταν 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots, 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο), 720 στον Ελαιώνα, και 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό.
Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα

Πηγή: http://www.voria.gr

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...