Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ειδικό τσιπάκι για αυτοκίνητα και μηχανάκια

Ειδικό τσιπάκι για αυτοκίνητα και μηχανάκια
Με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα-βινιέτα που θα έχει ενσωματωμένο ένα τσιπάκι θα κυκλοφορούν σύντομα όλα τα οχήματα στην Ελλάδα, προκειμένου το Δημόσιο να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να ελέγχει με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και με συνοπτικές διαδικασίες εάν οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα, καθώς και εάν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει την υποχρεωτική προμήθεια του σήματος από όλα τα οχήματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν ξένες πινακίδες και εισέρχονται στη χώρα μας. Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα έχει θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο καθώς το Δημόσιο θα είναι σε θέση να ελέγχει και να εντοπίζει αυτόματα ποιοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και εν συνεχεία να τους επιβάλει άμεσα τα πρόστιμα.
Επιπλέον, το μέτρο θα εφαρμοστεί και για οχήματα με ξένες πινακίδες που εισέρχονται στη χώρα μας καθώς οι οδηγοί τους θα υποχρεώνονται να προμηθεύονται το επίμαχο αυτοκόλλητο κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, πληρώνοντας ένα αντίτιμο το ύψος του οποίου θα είναι ανάλογο του χρόνου παραμονής τους εντός της επικράτειας.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εντός του 2016:
Όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα πρέπει να προμηθευτούν το ειδικό σήμα, στο οποίο θα υπάρχει ενσωματωμένο το τσιπάκι.
Το σήμα θα δίνεται δωρεάν στοιυς κατόχους των ελληνικών ΙΧ μαζί με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας
Θα είναι υποχρεωτικό να το προμηθευτούν όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά καθώς και δίκυκλα.
Ο έλεγχος του σήματος θα γίνεται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου από περιπολικά τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ειδικές συσκευές ελέγχου. Το δημοσιονομικό όφελος από το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο καθώς κάθε όχημα θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται εύκολα για το κατά πόσο έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς το Δημόσιο.
http://www.newsbeast.gr/

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Κουτσούρεμα» αν δεν φτάσουν τα χρήματα-Ελάχιστοι οι τυχεροί Πηγή: reporter.gr

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Κουτσούρεμα» αν δεν φτάσουν τα χρήματα-Ελάχιστοι οι τυχεροί
Όποιος πρόλαβε το... επίδομα είδε – Η εγκύκλιος βάζει αυτόματο «κόφτη», αν παρατηρηθεί υπέρβαση της δαπάνης – Σε δεινή θέση οι χαμηλόμισθοι δικαιούχοι
Μία ύποπτη διατύπωση της εγκυκλίου φαίνεται πως βάζει σε μπελάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 αναφέρεται: "Εφόσον το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά".
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του εκτιμά πως οι αιτήσεις που θα υποβληθούν δεν θα υπερκαλύψουν το κονδύλι, αφού όπως και πέρυσι θα υπολείπονται του αριθμού των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά είχαν υποβληθεί περίπου 1,1 εκατομμύριο αιτήσεις έναντι 5,5 εκατομμυρίων δικαιούχων, ενώ φέτος έναντι 2,3 εκατομμυρίων δικαιούχων υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 700 χιλιάδες.
Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη αυτή από μόνη της, δείχνει πως υπάρχει το ενδεχόμενο να... ξεμείνει από ρευστό το ΓΛΚ τον Ιούνιο, δηλαδή να μην φτάνουν τα 105 εκατ. ευρώ του προβλεπόμενου κονδυλίου για να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις που θα εκκρεμούν.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους απεστάλη σε όλες στις αρμόδιες υπηρεσίες και προβλέπει τις διαδικασίες για την καταβολή όπως και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης από τους δικαιούχους.
Τι αναφέρει η εγκύκλιος
Αναλυτικά, όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα
Τι θα γίνει με όσους αγόρασαν πετρέλαιο χωρίς προκαταβολή και υπολόγιζαν να εισπράξουν πίσω το επίδομα με βάση τα 25 λεπτά ανά λίτρο;
Αν αργήσει και έχουν προλάβει άλλοι να εισπράξουν τα περισσότερα , τότε αυτός και όσοι άλλοι απομένουν θα λάβουν λιγότερα, με βάση ό,τι απέμεινε για αυτούς!
Αν κάποιος δεν έχει λεφτά για να αγοράσει πετρέλαιο και δεν σπεύσει από τους πρώτους να αγοράσει, τότε κινδυνεύει να του στερήσουν το επίδομα όσοι είχαν λεφτά και αγόρασαν πρώτοι;


Πηγή: reporter.gr

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Διάκριση για το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης www.dikaiologitika.gr

Τη δεύτερη θέση στις αξιολογήσεις απέσπασε το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διεξαγωγή του διεθνούς Summer School of Computing του CERN, που διοργανώθηκε στην πόλη της Καβάλας το Σεπτέμβριο. "Πρόκειται για μια μεγάλη καβαλιώτικη ελληνική επιτυχία" είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "η συλλογική προσπάθεια που κατέβαλε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αξιολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη από τα 38 Summer School of Computing του CERN που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα σε πολύ μεγαλύτερα και ενισχυμένα οικονομικά Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανά την Ευρώπη". Σημείωσε δε, ότι η διάκριση αυτή κερδήθηκε με απείρως λιγότερα χρήματα και εγκαταστάσεις από ότι οι ανταγωνιστές του. Για το έτος 2015 το εν λόγω Summer School διοργανώθηκε στην Καβάλα και τη διοργάνωση ανέλαβε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με υπεύθυνους τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Σχολείου, καθηγητή Λυκούργο Μαγκαφά και τον αντιπρόεδρο, καθηγητή Δημήτριο Μπαντέκα, ως υπεύθυνο του μεταπτυχιακού προγράμματος που συνεργάσθηκε με το Σχολείο. Το ακροατήριο αποτελούσαν συνολικά 76 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 26 διαφορετικές χώρες με διδάσκοντες διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Έτσι, η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή της έλαμψαν για δύο εβδομάδες με την άριστη φιλοξενία, την εντυπωσιακή ιστορία, την ξεκούραση των ασύγκριτων ακρογιαλιών της και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του Summer School of Computing του CERN. "Υπολογίζεται", σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, "ότι χίλιες περίπου φωτογραφίες και σχόλια αποστέλλονταν καθημερινά επί δύο εβδομάδες, μέσω κοινωνικών δικτύων, σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας, έτσι, την εικόνα της περιοχής σε όλα τα επίπεδα". Η προσπάθεια ενός περιφερειακού εκπαιδευτικού Ιδρύματος από την Ελλάδα, όπως είναι του ΤΕΙ ΑΜΘ, να ξεπεράσει τον εαυτό του, κατέπληξε διεθνώς. Πέτυψε μια σημαντική αξιολόγηση που το ώθησε στην κορυφή, ξεπερνώντας ονομαστά Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως της Ουψάλα (Σουηδία 2012), του Μπρουνέλ (Αγγλία 2010), του Σεν Μελό (Γαλλία 2005) κλπ. Την 1η θέση της αξιολόγησης στην λίστα καλύτερης διεξαγωγής του Summer School of Computing του CERN καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη (Δανία 2011), μια πόλη που, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, όχι μόνο δεν έχει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά παράλληλα κατέχει την ευρωπαϊκή πρωτιά στις μετακινήσεις με ποδήλατο και τον τίτλο μιας από τις φιλικότερες πόλεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαμονή και τη διαβίωση πολιτών σε αυτήν. Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση και οι καθηγητές του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την κατάκτηση της διαχρονικά δεύτερης, καλύτερης αξιολόγησης από 38, συνολικά, πανεπιστήμια στον κόσμο, τα οποία διεξήγαγαν το Summer School of Computing του CERN.

www.dikaiologitika.gr

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Με άνοιγμα διοδίων οι επόμενες κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων



Στις 14 Δεκεμβρίου οι κτηνοτρόφοι του Νομού Καβάλας θα ανοίξουν ελεύθερα για 2 ώρες τα διόδια στην Μουσθένη στο πλαίσιο μίας διαφορετικής διαμαρτυρίας αντί να προχωρήσουν στο κλείσιμο των δρόμων που προκαλούν μεγάλα προβλήματα.

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...