Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Το παιδί-θαύμα που μιλάει 7 γλώσσες

Είναι μόλις 7,5 χρόνων, αλλά μιλά ήδη επτά γλώσσες, ενώ μέσα στη χρονιά θέλει να προσθέσει άλλες τρεις. Η Αγάπη Πατεροπούλου κερδίζει δίκαια τον τίτλο «παιδί-θαύμα» για την έφεσή της στις ξένες γλώσσες.Το παιδί-θαύμα που μιλάει 7 γλώσσες
Αν και ξεκίνησε να μιλά σχετικά αργά -«στα 2,5 της χρόνια είπε καθαρά τις λέξεις» λέει η μητέρα της, Αργυρώ Πατεροπούλου-, η μικρή Αγάπη από την Καβάλα ζήτησε να μάθει την αγγλική αλφαβήτα όταν ήταν πέντε χρόνων. Γρήγορα μπορούσε να διαβάζει λέξεις και να κατανοεί το περιεχόμενό τους, ενώ πριν από έναν μήνα έδωσε εξετάσεις για το πρώτο της πτυχίο.
Σήμερα κάνει μαθήματα αγγλικών, γερμανικών, ιταλικών, γαλλικών, τουρκικών, ισπανικών και ρωσικών και τον χειμώνα ξεκινά βουλγαρικά, πορτογαλικά και σουηδικά. Όλα μαζί, αλλά χωρίς να μπερδεύει τις γλώσσες. «Μου αρέσουν πολύ οι ξένες γλώσσες. Θα ήθελα να τις μιλώ όλες, είναι ωραίο να μπορείς να συνεννοηθείς παντού σε όλο τον κόσμο», λέει με την αφέλεια των 7,5 χρόνων της.
Αγαπημένη της γλώσσα τα γερμανικά, στα οποία θέλει να επικοινωνεί. «Είναι ωραία γλώσσα, ρυθμική και πολύ εύκολη», συμπληρώνει. Ξεκίνησε τα αγγλικά στα 5 της χρόνια, όταν πήγαινε στο νηπιαγωγείο, στα 6 άρχισε γερμανικά, στα 6,5 συνέχισε με ιταλικά, λίγους μήνες μετά γαλλικά, τον περασμένο Φεβρουάριο τουρκικά και εδώ και δύο μήνες πρόσθεσε τα ισπανικά και τα ρωσικά.
Σε όλα τα τεστ έχει επιτυχία περίπου 100%, ενώ οι δάσκαλοί της είναι εντυπωσιασμένοι από την πρόοδό της. Η οικογένειά της έχει επιστρατεύσει παππούδες και γιαγιάδες για να συμπληρώσουν τα περίπου 1.000 ευρώ (!) που χρειάζονται τον μήνα για τα μαθήματα της Αγάπης.
«Είναι έμφυτο αυτό, δεν ξέρω πώς εξηγείται. Έχει ευφράδεια και το μυαλό της μπορεί και συγκρατεί κανόνες, λέξεις, εκφράσεις. Είναι πολύ καλή σε όλες τις γλώσσες, παρότι διαβάζει ελάχιστα και πάντα λίγο πριν από το μάθημα. Γενικά πάντως, είναι δύσκολο και επίμονο παιδί», λέει η μητέρα της.
Οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές της στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας την καμαρώνουν, όπως και οι φίλοι της στον Σύλλογο Εβριτών Καβάλας, όπου παρακολουθεί μαθήματα παραδοσιακών χορών και ζωγραφικής.
Οι περσινές διακοπές στον Σταυρό Θεσσαλονίκης στάθηκαν αφορμή για να ξεκινήσει η Αγάπη τα ρωσικά. Στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν άκουγε συχνά τη γλώσσα και όταν επέστρεψε στην Καβάλα, αποφάσισε να την προσθέσει στο πρόγραμμά της. Ο δάσκαλος της ρωσικής που διδάσκει επίσης βουλγαρικά, της είπε ότι οι δύο γλώσσες έχουν αρκετά κοινά και θα της είναι εύκολο να τη μάθει κι έτσι τον Οκτώβριο αρχίζει μαθήματα. Οταν μεγαλώσει, ωστόσο, δεν θα γίνει μεταφράστρια. «Θέλω να γίνω γιατρός, ίσως ογκολόγος για να βοηθάω τους βαριά αρρώστους και κυρίως τα μικρά παιδιά», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...