Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αεροδρόμιο Καβάλας: Νέος ιδιοκτήτης η κοινοπραξία Fraport - Slentel

Αεροδρόμιο Καβάλας: Νέος ιδιοκτήτης η κοινοπραξία Fraport - Slentel
Στα χέρια της κοινοπραξίας των εταιρειών Fraport-Slentel Ltd (στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου) πέρασε, τελικά, το αεροδρόμιο της Καβάλας "Μέγας Αλέξανδρος" μαζί με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια σε ολόκληρη την χώρα. Αυτό έκανε γνωστό με σχετική του ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναφέρει ότι η κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά ύψους 1,234 δισεκατομμυρίων € εφάπαξ (τα οποία θα καταβληθούν από την στιγμή του κλεισίματος, δηλ. το φθινόπωρο του 2015) και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα.
Η προσφορά του 1,234 δις € αφορά
-την Ομάδα Α των αεροδρομίων(Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο και Καβάλα), για την οποία η προσφορά καθορίστηκε στα 609 εκατ. εφάπαξ τίμημα και ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα 11,3 εκατ. ευρώ που διαμορφώνεται, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό 
Η ανακοίνωση της Fraport- Κοπελούζος

Νικήτρια του διαγωνισμού για την παραχώρηση, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια από το Ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) αναδείχθηκε η κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζος. Η παραχώρηση αυτή περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου.

Συνολικά τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρέτησαν το 2013 περίπου 19,1 εκατομμύρια επιβάτες. Η συνολική τιμή αγοράς ανέρχεται στα 1,234 δισ.ευρώ και θα καταβληθεί από την στιγμή του κλεισίματος, που αναμένεται να είναι το φθινόπωρο του 2015. Η Fraport AG θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο της κοινοπραξίας. Η νέα εταιρεία αναμένεται να αποφέρει έσοδα πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και EBITDA που θα υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιμετωπίζοντας έναν ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό, η Fraport και ο Όμιλος Κοπελούζου υπέβαλαν την ανταγωνιστικότερη οικονομική προσφορά στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την τελευταία νέα επέκταση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της εταιρείας: «Τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια προσθέτουν άλλη μία επένδυση στον τομέα των αεροδρομίων με δυναμικές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης. Η επιλογή της Fraport αναδεικνύει τη θέση μας ως κορυφαίος παγκόσμιος διαχειριστής στον τομέα των αερολιμένων. Η εκτεταμένη τεχνογνωσία μας έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών και θα συμβάλει στην επέκταση και ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων».

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος τόνισε την σπουδαιότητα που σηματοδοτεί το έργο αυτό σε περιφερειακό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο: «Ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων δημιουργεί αξιόπιστες υπηρεσίες, μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις, αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανταγωνιστικότητας και οικονομίας, καθώς και νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αεροδρόμια αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού και των ξένων επισκεπτών».

Ως νέος ιδιοκτήτης, η κοινοπραξία Fraport - Κοπελούζου θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέχρι το 2055. Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι τα εξής: Άκτιο (PVK), Καβάλα (KVA) και Θεσσαλονίκη (SKG). Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα εξής νησιά: Κέρκυρα (CFU), Κρήτη/ Χανιά (CHQ), Κεφαλονιά (EFL), Κως (KGS), Μυτιλήνη (MJT), Μύκονος (JMK), Ρόδος (RHO), Σάμος (KGS), Σαντορίνη (JTR), Σκιάθος (JSI) και Ζάκυνθος (ZTH).

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Ο τουρισμός αποτελεί βασικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο αριθμός των διεθνών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του 2014, αποτελώντας μία δυναμική συνέχεια στις επιδόσεις του περασμένου έτους, όταν η Ελλάδα καλωσόρισε περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες (αύξηση 16%) προσθέτοντας 16.000.000.000 δολάρια στην Οικονομία (αύξηση 13%). Η χώρα θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως - πληθυσμός διπλάσιος της Ελλάδας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...