Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

14χρονος μαθητής από την Καβάλα που έφτιαξε μόνος του τον δικό του τρισδιάστατο εκτυπωτή

Όταν πηγαίνεις στην Γ΄ γυμνασίου και κατασκευάζεις εκ του μηδενός ένα οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, τι μπορεί να σου επιφυλάσσει το μέλλον; Ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας Δημήτρης Χατζής απέσπασε το 2ο βραβείο του 5ου φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής με την κατασκευή  του αυτή. Το  φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ.
Το πρώτο αντικείμενο που εκτύπωσε ήταν ένα κουτάλι από πλαστικό ABS το ίδιο υλικό από το οποίο φτιάχνονται και τα Lego. Το πρώτο αντικείμενο που «εκτύπωσε», το κουβαλάει μαζί του σαν φυλαχτό κι από τότε έχει εκτυπώσει ακόμη ένα γρανάζι, μια θήκη για μικροελεγκτή ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ είχε και τις πρώτες παραγγελίες από τους συμμαθητές του, θήκες για τα κινητά τους τηλέφωνα!
Ο Δημήτρης απόκτησε τον πρώτο του υπολογιστή στη ηλικία των 4,5 ετών κι όταν πήγαινε στην ΣΤ΄Δημοτικού άρχισε να ασχολείται με την ρομποτική κατασκευάζοντας αρχικά ένα βραχίονα. Μάλιστα για την  συμμετοχή του στο φεστιβάλ, είχε σκεφτεί να κατασκευάσει ένα βιονικό χέρι που θα ήταν προέκταση του δικού του χεριού. Το κόστος όμως για τα υλικά κατασκευής του ήταν απαγορευτικό καθώς όλα τα χρήματα που χρησιμοποίησε για το δημιούργημα του προήλθαν από το χαρτζιλίκι του.
Δημήτρης Χατζής - 14χρονος εφευρέτης
Σε δηλώσεις του ο νεαρός ανέφερε μεταξύ άλλων «Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλης στρώσης υλικών. Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορου τύποι υλικού, κυρίως πολυμερή(είδος πλαστικής ύλης),που έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν μοντέλα ή εξαρτήματα με διαφορετικές  μηχανικές και φυσικές ιδιότητες».
Τα πράγματα για τον Δημήτρη δεν ήρθαν καλά με ευκολία-όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του ο Ελεύθερος Τύπος-χρειάστηκε να ξεπεράσει την απογοήτευση του από τις αρχικές αποτυχημένες προσπάθειες και να δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει το λογισμικό του.
Ο νεαρός απόκτησε το χόμπι της ρομποτικής ορμώμενος από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που παρακολούθησε με τον πατέρα του και συνεχίζει να ασχολείται με το χόμπι του καθημερινά ανταλλάσοντας σκέψεις, ιδέες και γνώσεις με άλλους χρήστες στο διαδίκτυο.
Κι αν νιώσατε περηφάνια για τα κατορθώματα του μικρού Δημήτρη μπορείτε να προβληματιστείτε με την ειλημμένη απόφαση του να συνεχίσει τις σπουδές του στην Γερμανία μόλις τελειώσει το λύκειο, καθώς μιλάει άπταιστα γερμανικά μιας και η μητέρα του είναι μισή Γερμανίδα όπως λέει ο ίδιος.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να κάνεις αν σου κλέψουν το κινητό σου

Τι πρέπει να κάνεις αν σου κλέψουν το κινητό σου
Σας κλέψαν το κινητό και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Προτού σας πίασει πανικός δείτε τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήστε βήμα προς βήμα προκειμένου οι εταιρίες να το απενεργοποιήσουν.
 Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες ότι από τις 27/09/2014 έχει τεθεί σε ισχύ η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων σχετικά με τις κλοπές συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.
Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω απόφαση, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ, όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.
Επομένως αν διαπιστώσετε ότι σας έχουν κλέψει το κινητό σας, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να δηλώσετε τη κλοπή στην αρμόδια υπηρεσία, αναφέροντας και τον κωδικό Ι.Μ.Ε.Ι. Από εκεί θα λάβετε το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.
Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλετε στην πάροχο εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής, γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.
Υπενθυμίζεται ότι, ο αριθμός IMEI αναγράφεται στην "υποδοχή" που φιλοξενεί την μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι εκτυπωμένος ευδιάκριτα σε μία λευκή ετικέτα, η οποία περιέχει και άλλα στοιχεία για τη συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός IMEI αναγράφεται στη συσκευασία, στα συνοδευτικά έγγραφα, στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στη νόμιμη απόδειξη αγοράς των κινητών, ενώ από την πλειονότητα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ανακτηθεί και ηλεκτρονικά.
Αποτελείται από 15 ή 17 ψηφία και είναι μοναδικός. Για αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την αναγνώριση του τηλεφώνου κατά τη σύνδεση.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ ΕΔΩ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ας τα βλέπουμε αντί να τα χαιρόμαστε.....


Μαλιακός κόλπος.....έτσι θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή της Λαμίας αλλά προτιμήθηκε το κλασικό φαγοπότι των χιλιάδων ευρώ για λίγα χιλιόμετρα από κατασκευαστικές πολιτικούς   και η κλασική μορφή του ρουφιανόδρομου.......ώστε να περάσει η ΠΑΘΕ από κάθε χωριό..!!!

Εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη

Το ψηφιδωτό καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου
Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα άρμα με έναν άνδρα σε κίνηση ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης. Προχωρεί η ανασκαφική έρευνα στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 

Συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος.


Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ. 


Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. 



Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. 



Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης. 

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του. 



Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ


Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο: Εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη http://erroso.blogspot.com/2014/10/blog-post_84.html#ixzz3FvXsQsmR

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Κάστρο από χαρτί..!!


Από το χθεσινό φεγγάρι..


Αναβλήθηκε ο αγώνας Αετός-Καβάλα

Μπάσκετ: Αναβλήθηκε ο αγώνας Αετός-Καβάλα
Την αναβολή του αγώνα ανάμεσα στον Αετό και την Καβάλα, για την πρεμιέρα της Α2 μπάσκετ των Ανδρών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ της ΕΟΚ με αριθ. Πρωτ. 124/09-10-2014, ο αγώνας Αετός ΓΑΣ-ΕΚ Καβάλας της 11/10/2014, για την 1η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών, αναβάλλεται».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τη λειτουργία του δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας με «εθελοντική» εργασία των εργαζομένων των αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε αυτό προβλέπει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο .
Με το νέο κανονισμό, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας επιχειρεί να στηρίξει τη λειτουργία του κολυμβητηρίου στους γυμναστές των αθλητικών συλλόγων που νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις του για την άθληση των μελών τους. Ετσι, οι γυμναστές των ομάδων θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των διάφορων προγραμμάτων του κολυμβητηρίου που έχει δημιουργήσει το δημοτικό κολυμβητήριο και απευθύνονται στους πολίτες που δεν είναι μέλη των αθλητικών συλλόγων.
Μετά την «κοινωνική» εργασία, τώρα έχουμε και την «εθελοντική» εργασία για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Δηλαδή τσάμπα και ανασφάλιστη εργασία σε «εθελοντική βάση».

Τέλος, σημειώνει ότι «η διοίκηση του Δήμου, από την πίσω πόρτα, έρχεται να συμπληρώσει, με ένα καθόλα παράνομο τρόπο, το ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο, για το γκρέμισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν ακόμη απομείνει. Η συγκεκριμένη εξέλιξη με το κολυμβητήριο αποτελεί πρόδρομο και για άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικούς - πολιτιστικούς συλλόγους».

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οφέλη από εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα...


Σούπερ-γιαγιά αντιστάθηκε σε ένοπλο ληστή!

Καβάλα: Σούπερ-γιαγιά αντιστάθηκε σε ένοπλο ληστή!

Η κόρη υπέκυψε στις απαιτήσεις του άγνωστου οπλοφόρου που εισέβαλε στο κατάστημά της στην Καβάλα και του έδωσε τις εισπράξεις. Η ηλικιωμένη μητέρα της, όμως, αποδείχθηκε... ατρόμητη, αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει στον ληστή τα χρήματα που είχε μαζί της!
Οι ληστές ήταν δυο και πάρκαραν μια μοτοσικλέτα έξω από το μίνι μάρκετ. Αυτός που οδηγούσε έμεινε έξω με αναμμένη τη μηχανή, ενώ ο συνεργός του μπήκε μέσα φορώντας κουκούλα full face και κρατώντας πιστόλι με το οποίο ακινητοποίησε την ιδιοκτήτρια, τη μητέρα της και δυο πελάτες που βρίσκονταν στο μαγαζί. Η 50χρονη επιχειρηματίας δεν αντέδρασε, όταν είδε τον εισβολέα να ανοίγει την ταμειακή μηχανή και να αρπάζει τα περίπου 90 ευρώ που περιείχε.
Ο ληστής ζήτησε από την 76χρονη μητέρα της ιδιοκτήτριας να του παραδώσει όσα χρήματα είχε, όμως εκείνη δεν συμμορφώθηκε παρά την απειλή του όπλου που τη σημάδευε! Ο άγνωστος, που δεν περίμενε... αντιρρήσεις, τα έχασε και οι δυο πελάτες κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, αλλά εκείνος έστρεψε το πιστόλι προς το μέρος τους και βγήκε στο δρόμο, όπου επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα του συνεργού του και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

http://www.protothema.gr/

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...