Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακάμπτει το στρώμα του όζοντος


Το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τη Γη από τος καρκινογόνες υπεριώδεις ακτίνες παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά από δεκαετίες λέπτυνσης. Επίσης, η τρύπα του όζοντος που εμφανίζεται κάθε χρόνο πάνω από την Ανταρκτική σταμάτησε να διευρύνεται. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η σχετική, κοινή έρευνα επιστημόνων του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) θα χρειαστούν δεκαετίες προτού η τρύπα αρχίσει να συρρικνώνεται. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την εξέλιξη εξολοκλήρου στην πολιτική βούληση για κατάργηση της χρήσης φθοροχλωρανθράκων (CFC) σε διάφορα προϊόντα. 

“Η διεθνής δράση για το στρώμα του όζοντος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό ‘success story’ [...] Αυτό θα έπρεπε να μας ενθαρρύνει να επιδείξουμε την ίδια ενάργεια και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της κλιματικής αλλαγής” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Μισέλ Ζαρώ. 
Ο Δρ Κεν Τζακς από τη NASA δήλωσε στο BBC ότι “οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να κάνουν το σωστό για να φέρουν την ατμόσφαιρα στο επίπεδο που βρισκόταν πριν τη βιομηχανική επανάσταση”, ωστόσο ορισμένοι εμφανίζονται σκεπτικοί για το κατά πόσο η τρύπα του όζοντος μπορεί να αυτοθεραπευτεί. 

Τα καλά νέα για το όζον επισκιάζονται από την είδηση σχετικά με την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι δράσεις για το όζον ξεκίνησαν το 1987 με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που απαγόρευσε τη χρήση χημικών ουσιών όπως οι φθοροχλωράνθρακες (CFC) που κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ψυγεία, δοχεία ψεκασμού. Η απαγόρευση αυτή μπορεί να αποτρέψει δύο εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος ως το 2030 σύμφωνα με το UNEP. 

Θα αποτρέψει επίσης την καταστροφή στην άγρια ζωή, τις καλλιέργειες, βλάβες στα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει ο οργανισμός. Ο WMO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το όζον θα επιστρέψει σε επίπεδα 1980 μέχρι τα μέσα του αιώνα, ή λίγο αργότερα στην περίπτωση της Ανταρκτικής όπου λεπτύνεται σε επικίνδυνο βαθμό από τα μέσα Αυγούστου ως τον Νοέμβριο ή και Δεκέμβριο. 

Η πρόοδος θα μπορούσε μάλιστα να επιταχυνθεί εάν καταστρέφονταν αποθέματα επικίνδυνων υλικών, που ισοδυναμούν με 11 χρόνια παραγωγής, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε παλιά ψυγεία και πυροσβεστήρες.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...