Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η BP αγόρασε τα πετρέλαια του Πρίνου - Υπεγράφη η συμφωνία

Η BP αγόρασε τα πετρέλαια του Πρίνου - Υπεγράφη η συμφωνία
Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα

H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International. 

Παράλληλα, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ (John Kittmer) και της Κάλολ Χόουλ (Carol Howle), επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη που υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθυνοντα συμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.

Η επανάκαμψη της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα, στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης. Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα στέλνουν τις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τονίζοντας ότι «Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα.

Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι η συμφωνία αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τις δύο εταιρίες και το ελληνικό Δημόσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...