Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Έρχονται τα πάνω κάτω στις Ένοπλες Δυνάμεις

Λουκέτο σε στρατόπεδα, αεροπορικά αποσπάσματα, μείωση της δομής της διοίκησης, μεταθέσεις και περιορισμός των ανώτατων αξιωματικών φέρνουν τα πάνω κάτω στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ριζικές αλλαγές επέρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την κυβέρνηση να βάζει οριστικό λουκέτο σε 45 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα.
Καταργούνται παράλληλα το πρώτο και το δεύτερο Σώμα Στρατού, ενώ μειώνεται κατά 40-45% η δομή της διοίκησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μπαίνει "λουκέτο" σε τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα σε Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα και αρκετές Μοίρες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έρχεται "καταιγίδα" μεταθέσεων και περιορίζονται κατά 20% οι θέσεις των ανώτατων αξιωματικών.
Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α' Σώμα Στρατού αλλά και το Β' Σώμα Στρατού. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν βέβαια ως σχηματισμοί μικρότερου όμως επιπέδου.
Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β' Σώμα που θεωρούνταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού περνά στην 1η Στρατιά κάτι που συμβαίνει επίσης και με την περίφημη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Ενδεικτικά παραδείγματα της νέας δομής δυνάμεων, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όχι στο Κοινοβούλιο αλλά στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο ισόγειο του Πενταγώνου, προκειμένου να αναλυθεί λεπτομερώς από την πολιτική ηγεσία (κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης) και τη στρατιωτική ηγεσία (όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων) στους βουλευτές όλο το σχέδιο με χάρτες και στοιχεία είναι η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα.
Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.
Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα.
Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για τον Στρατό Ξηράς.
"Οι εποχές που κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί", τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας πως "δεν μπορεί να συντηρείται πλέον ένα Στράτευμα με διάσπαρτες μονάδες αρκετές εκ των οποίων δεν εξυπηρετούσαν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σπαταλούνταν τεράστια κονδύλια για τη συντήρησή τους και απασχολείτο προσωπικό χωρίς επί της ουσίας αντικείμενο".
Το μήνυμα αυτό στόχευε και προς τους βουλευτές, τους πολιτικούς, τους τοπικούς άρχοντες και ιεράρχες που ζητούσαν και ζητούν ακόμη να παραμείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στην περιοχή τους, πιστεύοντας πως τονώνεται η τοπική αγορά. Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει μετά τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Αλλες πηγές ανέφεραν επίσης πως τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να χαρισθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε άλλους φορείς, αλλά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους.
Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγο της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο.
Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω).
Σήμερα οι ανώτατοι αξιωματικοί αριθμούν περί τους 320 (οι θεσμοθετημένες θέσεις είναι 327) και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στις 262.
Υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση (στο 30%) των ανώτατων αξιωματικών αλλά επειδή θα δημιουργούνταν προβλήματα διοίκησης ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό περιορίστηκε στο 20%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε περίπου όσους στρατηγούς έχουν και οι ΗΠΑ.
Η νέα δομή δυνάμεων δεν επηρεάζει τις οροφές προσωπικού, οι οποίες παραμένουν ως έχουν και στους τρεις κλάδους παρά τις πληροφορίες που τις ήθελαν να μειώνονται.
Πάντως, ανεξάρτητα των οροφών, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βαίνει συνεχώς μειούμενο τόσο λόγω του δημογραφικού προβλήματος (τα επόμενα χρόνια οι κληρωτοί θα είναι έως και 10.000 λιγότεροι) όσο και λόγω της αναστολής προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και της μείωσης που επέβαλε η τρόικα κατά συνολικά 55% τα τελευταία χρόνια των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
Παρά το γεγονός ότι η νέα δομή έχει εγκριθεί από στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, σήμερα αναμένεται η έγκρισή τους από τη Βουλή και εντός των επόμενων ημερών από το ΚΥΣΕΑ, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι ως προς την τελική εφαρμογή της.
Και αυτό γιατί αρκετές αναδιοργανώσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν επί του πρακτέου με τον στόχο τελικά να παραμένει ανέφικτος.
Πάντως η ηγεσία θέλει να την εφαρμόσει το συντομότερο προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια και στις μεταθέσεις του προσωπικού.
Επισημαίνεται τέλος πως η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε τη νέα δομή με την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή και μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης.

Πώς θα απαλλαγούμε από το χαράτσι της ΔΕΗ

H τελευταία ευκαιρία για να γλιτώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ
Ένας τρόπος υπάρχει για να μην πληρώσουμε και το 2013, το χαράτσι της ΔΕΗ. Να κόψουμε εγκαίρως το ρεύμα. Εγκαίρως, σημαίνει ότι η διακοπή θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι…


την ημέρα βεβαίωσης του φόρου όπως αυτή θα αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ημέρα αυτή θα είναι η 1ηΜαίου. Έτσι, όσοι έχουν κάποιο «κλειστό» ακίνητο για το οποίο δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με φόρο, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα στη ΔΕΗ και να ζητήσουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και είναι αμφίβολο αν η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα. Όμως, άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, η οριστική διακοπή της ηλεκτροδότησης, απαιτεί την ακόλουθη διαδικασία:
«Πρέπει να καταθέσετε αίτηση διακοπής του συμβολαίου Προμήθειας Ρεύματος, σε οποιοδήποτε Κατάστημά μας , ούτως ώστε να σταματήσει η έκδοση λογαριασμών στο όνομά σας διαφορετικά, θα συνεχιστεί η έκδοση λογαριασμών και θα έχετε την ευθύνη εξόφλησης τους, σύμφωνα με σχετικό όρο του συμβολαίου.
Απαραίτητες προϋποθέσεις:
  • λογαριασμός ρεύματος να εκδίδεται στο όνομά σας
  • να γνωρίζετε τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή να έχετε ένα λογαριασμό      ρεύματοτος
  • να έχετε την ταυτότητά σας (ή άλλο επίσημο σχετικό έγγραφο)
  • να είναι εξοφλημένες όλες οι τρέχουσες οφειλές
Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και από εξουσιοδοτημένο από εσάς άτομο έχοντας μαζί του επιπλέον:
  • επικυρωμένη εξουσιοδότηση
  • αστυνομική ταυτότητα
Με βάση την τελευταία ένδειξη του μετρητή, θα εκδοθεί ΤΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ, ο οποίος θα περιλαμβάνει την κατανάλωση μεταξύ της ένδειξης του τελευταίου Εκκαθαριστικού λογαριασμού που έχει ήδη εκδοθεί και της τελικής ένδειξης την ημέρας της διακοπής. Κατά τον υπολογισμό του ΤΕΛΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ θα συμψηφισθεί και η προκαταβολή έναντι κατανάλωσης ρεύματος που είχε αρχικά καταβληθεί κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ μπορεί να σας αποσταλεί στη διεύθυνση που επιθυμείτε, αρκεί να τη δηλώσετε κατά την παραπάνω διαδικασία».
Υπάρχει και διαδικασία προσωρινής διακοπής της ηλεκτροδότησης η οποία όμως δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση πληρωμής του χαρατσιού.
Δυστυχώς, το χαράτσι του 2013 θα αρχίσουμε να το πληρώνουμε με το που θα λήξει το χαράτσι του 2012 δηλαδή από τον Ιούνιο. Θα το καταβάλλουμε και πάλι σε πέντε διμηνιαίες δόσεις άρα θα φτάσουμε να πληρώνουμε μέχρι και τα μέσα του 2014. Το ποσό θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθείτε με τα ποσά που έχει υπολογίσει το fpress.gr στους σχετικούς πίνακες.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ποιοι απολύονται άμεσα από το Δημόσιο

Ποιοι απολύονται άμεσα από το Δημόσιο
«Διευθύνσεις και ονόματα» των δημοσίων υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός δημοσίου ζητάει επιτακτικά η τρόικα. Ωστόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει παραδώσει στους εκπροσώπους των δανειστών συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real η τρόικα θέλει μέχρι τον Ιούνιο να έχουν τεθεί εκτός δημοσίου 12.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνολικά μέχρι τα τέλη του χρόνου να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 25.000 εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των απολύσεων μόνο των επίορκων-κοπανατζήδων υπαλλήλων. Ωστόσο ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας «εργαζομένων» είναι πολύ μικρός (μετά βίας φτάνουν τους 1.000 για τους οποίους υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις) και γι' αυτόν το λόγο εξετάζεται το σενάριο να κόβουν το μισθό σε όσους διώκονται για κακουργηματικά αδικήματα.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση δείχνει την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο, τουλάχιστον μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, σε 1.930 υπαλλήλους που είναι στο μικροσκόπιο του σώματος ελεγκτών, επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.
Με αυτήν την κίνηση, θα απολυθούν άμεσα περίπου 3.000 υπάλληλοι, ένας αριθμός που βρίσκεται κοντά στις απαιτήσεις της τρόικας.
Το σχέδιο για το δημόσιο
• Αμεση απόλυση των αποδεδειγμένα επίορκων υπαλλήλων
• Εκτός δημοσίου όσοι κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις
• Επιτάχυνση λειτουργίας πειθαρχικών συμβουλίων
• Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τους «κοπανατζήδες»
• Από «κόσκινο» άδειες και διοικητικά παραπτώματα του παρελθόντος
• Ελεγχος πρόσληψης υπαλλήλων στο δημόσιο (πλαστά πτυχία)
Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί για το υπουργείο Δοικητικής Μεταρρύθμισης η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων που πηγαίνουν με ρυθμούς «χελώνας». Με καθυστέρηση ενός χρόνου από την ψήφιση του νόμου λειτουργούν τα 35 από τα 39 πειθαρχικά συμβούλια. Σε 4 αναμένεται αντικατάσταση των δικαστών του ελεγκτικού συνεδρίου που παραιτήθηκαν. Οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αργία φτάνουν του 906 ανάμεσά τους και μία υπάλληλος του υπουργείου Υγείας που δικαιώθηκε από το δικαστήριο αλλά δεν υπάρχει πειθαρχικό σώμα για να την αποκαταστήσει.
Την ίδια ώρα ερευνώνται αναρρωτικές άδειες υπαλλήλων με πλαστές ή ανειλικρινείς βεβαιώσεις γιατρών ενώ ελέγχεται και το αν η υπηρεσία έστειλε τον υπηρεσιακό γιατρό να δει τον υποτιθέμενο ασθενή.
Στο στόχαστρο των επιθεωρητών μπαίνουν και οι υπάλληλοι που έχουν επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήματα και δηλώνουν αδυναμία να προσέλθουν στην υπηρεσία τους. Θα γίνει επανέλεγχος σε όλα τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει ενώ από «κόσκινο» θα περάσουν και οι ιατρικές γνωματεύσεις.
Ερευνώνται ακόμα περιπτώσεις υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά και τίτλους σπουδών προκειμένου να εξακριβωθεί αν είναι γνήσια καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις πλαστογραφίας.
Οι σχέσεις του Α. Μανιτάκη με το Μαξίμου δεν είναι και οι καλύτερες. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε όλο το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς σε καμία από τις οποίες όμως δεν μετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...