Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Χαράτσι έως και 180% στα ελληνικά προϊόντα από τους Τούρκους

Υψηλοί μέχρι και απαγορευτικοί δασμοί ισχύουν στην Τουρκία σε πολλές κατηγορίες τροφίμων ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η φέτα (δασμός 180%), το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα (138%), τα κρασιά (50%) και το ελαιόλαδο (31,2%), γεγονός που καθιστά την αγορά της γείτονος δύσκολο στόχο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου (σ.σ. μετά την συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, δασμολογικές επιβαρύνσεις ισχύουν μόνο στα τρόφιμα).Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η τουρκική αγορά παρουσιάζει και πολλές ευκαιρίες, ενώ η -κοντινή στην ελληνική- νοοτροπία των Τούρκων επιχειρηματιών διαμορφώνει ευοίωνες προοπτικές συνεργασίας. Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα διπλωμάτης, Ευγενία Κέππα, που πρόσφατα επέστρεψε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στην 'Αγκυρα.
Τρόφιμα με θετικές προοπτικές εξαγωγής στην τουρκική αγορά είναι, όπως είπε, τα εξής: κακάο, σοκολατοειδή, καφές, κρασί, κατεψυγμένα, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, γκουρμέ, εθνικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής. Βέβαια, όπως προειδοποίησε, οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως μία ενιαία αγορά, καθώς από περιοχή σε περιοχή (πχ, μεταξύ Ανατολής-Δύσης, παράλιων-ηπειρωτικής χώρας, τουριστικών-μη τουριστικών περιοχών), υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές στο εισόδημα και τις καταναλωτικές συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...