Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Βρέθηκε σορός άνδρα στα ναυπηγεία Καβάλας

Αντιμέτωποι με ένα φρικτό θέαμα βρέθηκαν πολίτες τις πρώτες πρωινές ώρες ανήμερα των Χριστουγέννων στην Καβάλα.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον των ναυπηγείων της μακεδονικής πόλης εντοπίστηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη, που και περισυνέλεξαν άνδρες της τοπικής Λιμενικής Αρχής.

Από την πρώτη εκτίμηση διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για άνδρα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ύψους περίπου 1,90μ., ηλικίας 30-35 ετών περίπου, ο οποίος έφερε μόνο ένα δερμάτινο μαύρο υπόδημα στο αριστερό του πόδι.

Η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Καβάλας για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

http://www.zougla.gr

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Energean Oil & Gas: ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

Energean Oil & Gas: ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Για κίνδυνο αναστολής των εργασιών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής Πρίνου- Καβάλας κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωση της η εταιρεία Energean Oil & Gas.
Αφορμή, όπως αναφέρει, είναι η καθυστέρηση κύρωσης από τη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο η οποία είναι προσαρμοσμένη στη νέα νομοθεσία περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Η Energean επισημαίνει ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΚΑ και θα αποβεί επωφελής για το Δημόσιο, ενώ θα επιτρέψει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλων 100 εκατ. το 2014 σε συμπληρωματικές γεωτρήσεις για αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις για την κύρωσή της στο Κοινοβούλιο «δεν έχουν τέλος» και σήμερα πρακτικά «η πορεία ολοκλήρωσης υπογραφής της τροποποιητικής σύμβασης αγνοείται».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Energean Oil & Gas
Η Energean Oil & Gas προειδοποιεί για τον κίνδυνο άμεσης αναστολής του συνόλου των εργασιών σε ότι αφορά τις άδειες εκμετάλλευσης Πρίνου και Ν. Καβάλας μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος της εναρμόνισης της σύμβασης μεταξύ αυτής, της θυγατρικής της Καβάλα Oil και του Ελληνικού Δημοσίου (Ν. 2779/1999), με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περι Υδρογονανθράκων όπως αυτή ψηφίστηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τους Ν. 2289/1995 και 4001/2011.
Αν και η διαδικασία της εναρμόνισης κρίθηκε εκατέρωθεν απολύτως απαραίτητη για την συνέχιση των επενδύσεων, την διατήρηση και εν συνεχεία αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,
Αν και η νέα σύμβαση είναι ιδιαίτερα επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι υιοθετεί μοντέλα που αυξάνουν τα έσοδα του,
Αν και οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για στήριξη και συνέχιση της δραστηριότητας υπήρξαν πολλαπλές και από το σύνολο των κομματικών φορέων,
Αν και η εταιρεία μας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις €40 εκατ το 2013 και €100 εκατ το 2014 σε συμπληρωματικές και νέες γεωτρήσεις για την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου,
Αν και το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση της υπογραφής της νέας σύμβασης εναρμόνισης ήδη από τις 6 Νοεμβρίου 2012 και σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων επιβεβαιώθηκε η παράταση των αδειών, 
οι καθυστερήσεις για την κύρωσή της στο Κοινοβούλιο δεν έχουν τέλος.
Σήμερα πρακτικά η πορεία της ολοκλήρωσης υπογραφής της τροποποιητικής σύμβασης ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ και ο επενδυτής και οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού. Ουδείς αντιλαμβάνεται τον λόγο και τις αιτίες αυτή της καθυστέρησης. Έχοντας πλέον απολέσει άλλους 12 πολύτιμους μήνες με συζητήσεις, δεσμεύσεις και ανακοινώσεις άνευ περιεχομένου και αποτελέσματος, είναι πλέον σαφές ότι η αγορά υδρογονανθράκων πριν καλά καλά ξεκινήσει, σύντομα θα «πανηγυρίζει» το άδοξο τέλος του πιο επιτυχημένου μέχρι σήμερα παραδείγματός της, καθώς επίσης και την νομική αντιπαράθεση μεταξύ της μοναδικής εταιρείας που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα και αυτών που νομίζουν ότι οι επενδύσεις γίνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανακαλύπτονται με μελέτες και ανακοινώσεις και ότι ο εμπαιγμός των επενδυτών είναι χωρίς συνέπειες.
Η ιστορία του Πρίνου από «success story» με νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του Β. Πρίνου και του Πεδίου Ε τείνει να αποτελέσει ένα ακόμα επενδυτικό πλάνο που αγνοείται λόγω γραφειοκρατίας, έλλειψης αντίληψης του επιχειρηματικού χρόνου και της αίσθησης του κατεπείγοντος γαι τη διατήρηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Ζητάμε από την πολιτεία να ολοκληρώσει άμεσα το θέμα της τροποποιητικής σύμβασης ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις, να διασφαλιστούν οι 300 θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί η δραστηριότητα και να ξεκινήσει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα.
Ζητάμε τα αυτονόητα: την ισχύ του νόμου και το δικαίωμα να επιχειρούμε στη χώρα μας αξιοποιώντας τον πλούτο της.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Έκλεψαν 240 μέτρα καλωδίων από το… Φαλακρό Δράμας! Read more http://snowtravel.gr/eklepsan-240-metra-kalodio-apo-to-falakro-dramas/


Συνελήφθησαν τη Δευτέρα (3-12-2012) το βράδυ, σε χωριό της Δράμας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Προσοτσάνης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι… Βουλγαρίας, ηλικίας 61 και 38 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή καλωδίων.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες, εντόπισαν επιμελώς κρυμμένα στο χώρο αποσκευών, 240 περίπου μέτρα καλώδια, διαφόρων τύπων, τα οποία και κατασχέθηκαν. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι, οι δύο δράστες είχαν αφαιρέσει τα καλώδια, λίγη ώρα νωρίτερα, από τις εγκαταστάσεις εταιρίας, στο Φαλακρό.


Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Νέες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα

Νέες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα
Σε νέες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις στη κατανομή των φορολογικών βαρών. Μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πάντως υπάρχουν τριβές, αφού οι παρεμβάσεις αυτές δεν αλλάζουν την εικόνα των επιβαρύνσεων που φέρνει το νέο σχέδιο,ειδικά στους φορολογούμενους με παιδιά.
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
  • για ισόδυμα έως 18.000 ευρώ, συντελεστή 21%
  • Από 18.001 έως 26.000 ευρώ, συντελεστή 26%
  • Από από 26.001 ευρώ και άνω, συντελεστή 45%
Για να αποφευχθούν τεράστιες επιβαρύνσεις λόγω της εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή από τόσο χαμηλά, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα, χωρίς απομείωση, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στα κόμματα της κυβέρνησης.

Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ, για υπόχρεο με 1 παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώκαι με 2 παιδιά 690 ευρώ.

Αντιθέτως, για 50.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει επιβάρυνση κατά 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τα ισχύοντα, προκύπτει αύξηση φόρου 2.090 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 2.290 ευρώ για υπόχρεο με 1 παιδί και 2.490 ευρώ για φορολογούμενο με 2 παιδιά.

Η εικόνα των μεγάλων επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους με παιδιά, που δεν καλύπτεται από τα νέα Οικογενειακά Επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αποτελεί το βασικό πεδίο διαφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητάνε είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα Επιδόματα.

Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας κι ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν τη δικαιούνται.
Ορθότερη ωστόσο χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων Επιδομάτων κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους - πολύτεκνους.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Το ΣΔΟΕ «δένει» τον Γιάννο Παπαντωνίου

Το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατ. δολαρίων έχει διαπιστωθεί από τις ελεγκτικές αρχές ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, για λογαριασμούς που βρίσκονται στην τράπεζα HSBC στο κατάστημα της Γενεύης και αποκαλύφθηκαν από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το ΣΔΟΕ, τη στιγμή που ο Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεπε τη λίστα, στον λογαριασμό της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου αποτυπώθηκε η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκατ. δολαρίων.

Χρονικά ήταν η ίδια περίοδος που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λογαριασμοί, τα ποσά καθώς και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών.

Τα μεγαλύτερα ποσά έχουν προέλθει σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ από αμερικανικές τράπεζες, από τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί δικαστική συνδρομή, ενώ ερευνάται και μικρή ελβετική τράπεζα στην οποία άφησε ίχνη η κίνηση αυτών των ποσών. 

Ίχνη χρημάτων όμως έχουν βρεθεί και σε τράπεζες της Σιγκαπούρης. Εξαιτίας της εμπλοκής των αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS.

Oι άνθρωποι του ΣΔΟΕ μαζί με τον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου ερευνούν και τον λογαριασμό του Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990.
Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι δύο λογαριασμοί συνδέονται άμεσα, καθώς έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ότι η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας έως το 2004 Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, ο Γιώργος Κανδαλέπας έχει βαφτίσει τον μικρό γιο του ζεύγους Ιάσωνα. Στα χέρια των αρμοδίων υπάρχουν και αντίγραφα από το τμήμα μηχανογράφησης, όπου φαίνεται πώς εξελίχθηκε η κίνηση των ποσών. 

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διέψευσε πάντως με δήλωσή του ότι πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό της συζύγου του. 

«Με οργή και αγανάκτηση διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα απίστευτα ψεύδη και τις κακοήθειες κυριακάτικης εφημερίδας ότι δήθεν πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό τάχα της συζύγου μου. Η εργολαβία λάσπης και χυδαιότητας εναντίον μου και σε βάρος της συζύγου μου συνεχίζεται. Θα απαντήσω στους συκοφάντες μου με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου», αναφέρει στην δήλωσή του ο Γ. Παπαντωνίου.


http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/445650/perasan-40000000-dolaria-apo-tous-logariasmous-tis-roulas-kai-tou-koubarou/

400.000 ευρώ εφάπαξ πήρε γενική διευθύντρια της Βουλής

400.000 ευρώ εφάπαξ πήρε γενική διευθύντρια της Βουλής | onsports.gr
Πολλά είναι τα προνόμια που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, αλλά κάποια ξεπερνούν κάθε φαντασία.Ένα από αυτά είναι και τα εξωφρενικά ποσά που εισπράττουν ως εφάπαξ. Χαρακτηριστικό είναι το εφάπαξ που εισέπραξε διευθύντρια της Βουλής όπως δημοσιεύει η εφημερίδα το «Παρόν».Η γενική διευθύντρια που έφυγε από την εργασία της πριν από περίπου ενάμισι χρόνο πήρε το αστρονομικό ποσό των 400.000 ευρώ ως εφάπαξ! Ποσό - σκέτη πρόκληση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων.
http://www.onsports.gr

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για κατώτατους μισθούς, απολύσεις και τριετίες

Βάσει του πολυνομοσχεδίου ο κατώτατος μισθός  για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός  ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πως οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα καθορίζουν εφεξής τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.
Τριετίες
Ο κατά τα ανωτέρω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.
Αποζημιώσεις για απολύσεις
Επίσης, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου άνω των 12 μηνών, θέτοντας ως μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 4 μήνες πριν τη λύση της σύμβασης προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης. Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 «συμπληρωμένους» μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 έτη συμπληρωμένα έως πέντε 5 έτη, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών 3 μηνών πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν την απόλυση.
Το νομοσχέδιο επιφέρει και τις πολυσυζητημένες αλλαγές στο ύψος της αποζημίωσης απόλυσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης η αποζημίωση απόλυσης διαμορφώνεται ως εξής:
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη
Ποσό αποζημίωσης
1 έτος συμπλ. έως 4 έτη
2 μηνών
4 έτη συμπλ. έως 6 έτη
3 μηνών
6 έτη συμπλ. έως 8 έτη
4 μηνών
8 έτη συμπλ. έως 10 έτη
5 μηνών
10 έτη συμπλ.
6 μηνών
11 έτη συμπλ.
7 μηνών
12 έτη συμπλ.
8 μηνών
13 έτη συμπλ.
9 μηνών
14 έτη συμπλ.
10 μηνών
15 έτη συμπλ.
11 μηνών
16 έτη συμπλ. και άνω
12 μηνών
Για ιδιωτικούς υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που ήδη απασχολούνται και έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία άνω των 17 ετών:
Για 17 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
1 μηνός αποζημίωση
Για 18 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
2 μηνών αποζημίωση
Για 19 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
3 μηνών αποζημίωση
Για 20 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
4 μηνών αποζημίωση
Για 21 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
5 μηνών αποζημίωση
Για 22 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
6 μηνών αποζημίωση
Για 23 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
7 μηνών αποζημίωση
Για 24 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
8 μηνών αποζημίωση
Για 25 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
9 μηνών αποζημίωση
Για 26 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
10 μηνών αποζημίωση
Για 27 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα
11 μηνών αποζημίωση
Για 28 έτη προϋπηρεσίας και άνω
12 μηνών αποζημίωση

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τέλη κυκλοφορίας: Δείτε πόσα θα πληρώσετε

Στο Taxisnet θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Την πληροφορία έκανε γνωστή ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι. 
Τα τέλη θα αναρτώνται ηλεκτρονικά και οι πολίτες είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με τον ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρουν το ειδοποιητήριο πληρωμής.
Στη συνέχεια θα εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και θα πηγαίνουν σε τράπεζα, ταχυδρομείο ή εφορία για την πληρωμή του τέλους. Δεν θα παραλαμβάνουν αυτοκόλλητο σήμα, αλλά μόνο την απόδειξη πληρωμής.
Οι τράπεζες θα ενημερώνουν αυτομάτως το σύστημα για την πληρωμή των τελών και έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει ποιος φορολογούμενος πλήρωσε και ποιος όχι.
Αναλυτικά το κόστος των τελών κυκλοφορίας 2013
  • Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ 
  • Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
  • Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
  • Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
  • Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
  • Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
  • Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
  • Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
  • Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
  • Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) - Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ
  • 0 – 100 (γρ./χλμ. ευρώ)
  • 101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ
  • 121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ
  • 141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ
  • 161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ
  • 181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ
  • 201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
  • Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τα πάνω-κάτω στη φορολογία

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στο νέο φορολογικό σύστημα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, αν και υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από φέτος με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο κορμός του νέου φορολογικού προβλέπει την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.
Για τους παραπάνω φορολογούμενους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από το 20%.
Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.
Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχυ να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.
Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.
Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.
Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων από το πρώτο ευρώ.
Οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και εάν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.
Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια ενώ μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του Δημοσίου.
Πηγή: iefimerida.gr

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ηλεκτρικά ποδήλατα για τη Δημοτική Αστυνομία

 
Στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης κάνει ο Δήμος Καβάλας, ο οποίος με πρωτοβουλία του εξόπλισε τη Δημοτική Αστυνομία με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα.

Στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους μετακίνησης αλλά και η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

«Αυτήν τη στιγμή, ο δήμος έχει προμηθευτεί τρία ποδήλατα, για να δούμε πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι στη Δημοτική Αστυνομία» αναφέρει σε αθηναϊκή εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης.

Παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζούς

Τραγική κατάληξη είχε η νυχτερινή έξοδος για έναν 19χρονο στα Λιμενάρια της Θάσου, ο οποίος χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και ξεψύχησε στην άσφαλτο.

Ο άτυχος νεαρός είχε μαζί του και μία κοπέλα, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου.

Ο ασυνείδητος οδηγός χτύπησε και εγκατέλειψε τα θύματά του στην άσφαλτο αβοήθητα, τα οποία βρήκαν άλλοι διερχόμενοι οδηγοί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έκρυψε το αυτοκίνητό του και μετέβη στην αστυνομία για να δηλώσει κλοπή του οχήματός του. Στη συνέχεια όμως ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές.

Πηγή: thassospress.blogspot.gr

above the earth ! congratulations!!!

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

«Ηλεκτρονικά» τέλη για το 2013 - Δείτε πόσα θα πληρώσετε!

«Ηλεκτρονικά» τέλη για το 2013 - Δείτε πόσα θα πληρώσετε!
Από το επόμενο έτος παύουν να υπάρχουν τα γνωστά εδώ και χρόνια αυτοκόλλητα σήματα τελών κυκλοφορίας για λόγους κόστους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από αυτήν την κίνηση θα εξοικονομηθούν 80 εκατομμύρια ευρώ.
Tα τέλη κυκλοφορίας του 2013 θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους στο Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Ακολούθως θα το εκτυπώνουν και θα πηγαίνουν στις τράπεζες, ταχυδρομεία ή εφορίες για την πληρωμή του τέλους.
Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet, το ειδοποιητήριο θα εκτυπωθεί από τη ΓΓΠΣ και θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά. Η απόδειξη πληρωμής της τράπεζας θα ισχύει σαν αποδεικτικό στοιχείο και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, η ηλεκτρονική αποστολή των ειδοποιητηρίων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σημειώστε πως σε περίπτωση που τα τέλη δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, το ποσό διπλασιάζεται, ενώ αν δεν καταβληθούν καθόλου, ο κάτοχος του IX δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, αφού όταν ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει στο E1 τον αριθμό κυκλοφορίας του IX του, το σύστημα θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί και θα απαιτείται η εξόφληση για να ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης.
Ας δούμε πως διαμορφώνονται τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2013:
  • Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. / 22 ευρώ
  • Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. / 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. / 120 ευρώ
  • Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε. / 135 ευρώ
  • Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. / 240 ευρώ
  • Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. / 265 ευρώ
  • Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. / 300 ευρώ
  • Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. / 660 ευρώ
  • Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. / 880 ευρώ
  • Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. / 1100 ευρώ
  • Από 4001 κ.ε. και άνω / 1320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:
  • 0 ? 100 (γρ./χλμ.) / 0 ευρώ
  • 101 ? 120 (γρ./χλμ.) / 0,90 ευρώ
  • 121 ? 140 (γρ./χλμ.) / 1,10 ευρώ
  • 141 ? 160 (γρ./χλμ.) / 1,70 ευρώ
  • 161 ? 180 (γρ./χλμ.) / 2,25 ευρώ
  • 181 ? 200 (γρ./χλμ.) / 2,55 ευρώ
  • 201 ? 250 (γρ./χλμ.) / 2,80 ευρώ
  • Άνω των 251 (γρ./χλμ.) / 3,40 ευρώ

Κατά 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Απειλούν οι βενζινοπώλες

 Κατά 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Απειλούν οι βενζινοπώλες
Η τιμή του πετρελαίου θα είναι 40% ακριβότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα και αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1,35 ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως τζάκια, κλιματιστικά και ξυλόσομπες.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για να γίνει η εξίσωση των φόρων (μέτρο που θα περιορίσει το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης) ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, στα 330 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ, που επιβαρύνει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκύπτει ότι με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,4 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης πέφτει από το 1,57 που είναι σήμερα η μέση τιμή, στο 1,47.
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας (οι μικρές ποσότητες επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις), την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές, κ.λπ.
Ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αν ενοποιηθούν και οι προδιαγραφές των δύο πετρελαίων, κίνησης και θέρμανσης, τότε το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης των 6 λεπτών ανά λίτρο.
Απειλούν να μην ξεκινήσουν τη διανομή οι βενζινοπώλες
Πάντως οι βενιζοπώλες και μεταπωλητές απειλούν ότι δεν θα διανέμουν πετρέλαιο θέρμανσης από τη Δευτέρα, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δε λάβει υπόψιν του τα αιτήματα που τέθηκαν στον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Ζητούν να μην προχωρήσει η εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και υποστηρίζουν επίσης ότι θα υπάρξει αδυναμία καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους και το υπουργείο Οικονομικών δε θα κερδίσει όσα υπολογίζει από την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Πηγή: protothema.gr

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τα καυσόξυλα θα πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με το κιλό!

 
Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας ανακοίνωσαν τους νέους “Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ)” και τη νέα Υγειονομική Διάταξη που τίθενται άμεσα σε ισχύ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος.
Στη ρύθμιση αντιδρούν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για “αλαλούμ” καθώς ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να προμηθευτεί και ένα μέτρο για να βεβαιωθεί ότι η ποσότητα των ξύλων που παρέλαβε είναι η σωστή.

econews.gr

Live in Athens...

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

11ος Λαικός Αγώνας Δρόμου - Καβάλα 2012

Διεξήχθη,σήμερα (7/10/2012) από τον Σ.Ε.Β.Α.Σ Καβάλας, με αφετηρία και τερματισμό στον παραλιακό δρόμο (στο ύψος του αγάλματος του Κ. Κανάρη), ο 11ος Λαικός Αγώνας Δρόμου, απόστασης 7 χιλιομέτρων.Στον αγώνα πήραν μέρος 140,περίπου, αθλητές και αθλήτριες κάθε ηλικίας. Το ευχάριστο και ενθαρρυντικό στοιχείο η συμμετοχή πολλών μικρών σε ηλικία παιδιών. Το δυσάρεστο η ....''κραυγαλέα'' απουσία των αρχών της πόλης μας. (κύριε Δήμαρχε, αθλητισμός δεν είναι μόνο το ...''Goal'' και το ''Rebound'').

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

«Όλοι οι Γερμανοί έχουν δεύτερη ιδιοκτησία: την Ελλάδα»

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα βαγόνια του Λονδρέζικου Μετρό έχουν γεμίσει με μια αφίσα που προκαλεί ντροπή σε κάθε Έλληνα που την διαβάζει.
«Όλοι οι Γερμανοί έχουν δεύτερη ιδιοκτησία: την Ελλάδα»

H συγκεκριμένη καμπάνια είχε «τρέξει» και πριν κάποιους μήνες, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ιδιαίτερα «επιτυχημένη» και την επανέλαβαν.

Πρόκειται για τη διαφημιστική καμπάνια του συντηρητικού περιοδικού «The Spectator» που για να προσελκύσει νέους πελάτες, βρήκε μια «προκλητική» διαφήμιση που αφορά την χώρα μας.

Στην διαφημιστική αφίσα του περιοδικού οι επιβάτες διαβάζουν την εξής φράση: «Όλοι οι Γερμανοί έχουν και δεύτερο περιουσιακό στοιχείο: Ονομάζεται Ελλάδα»

Με αυτόν τον προσβλητικό για την χώρα μας τρόπο, οι Βρετανοί εκδότες του «The Spectator» σκέφτηκαν ότι θα μπορέσουν να προσελκύσουν πελάτες. Στην συνέχεια της διαφήμισης, αναγράφεται στην αφίσα: «Εάν θέλετε ένα δωρεάν τεύχος του περιοδικού μας, στείλτε μας SMS με την λέξη «Ελλάδα» για να το παραλάβετε.

Το περιοδικό ανήκει στους David και Frederick Barclay που έχουν επίσης στην ιδιοκτησία τους την «Daily Telegraph».

Πηγή: protothema.gr
 

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σύλληψη 67χρονου για οφειλές 476.840,22 ευρώ προς το Δημόσιο

Σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη, τα οποία ανέρχονται σε 476.840,22 ευρώ
Συνελήφθη, χθες (20-9-2012) το πρωί, στην Καβάλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, 67χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του 67χρονου, μέλους πρώην κατασκευαστικής εταιρείας, έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 476.840,22 ευρώ. 
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.
Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Ν.1882/1990 όπως πλέον ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/2011 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».  
 
 http://www.pravi.gr/

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Νέος φόρος-σοκ στα ακίνητα από το 2013

Καταργείται το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ και ο ΦΑΠΤην επιβολή ενός ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και ένα εκατομμύριο νομικά πρόσωπα με στόχο την είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.


Ο νέος αυτός φόρος θα αντικαταστήσει το «χαράτσι« μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.

Το νέο σχέδιο προβλέπει να μπουν στον φόρο όλες οι εκτάσεις και τα ακίνητα, πλην των εκτάσεων εκείνων που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι, ωστόσο θα πληρώσουν για τα ακίνητά τους, καθώς θα εξαιρεθούν μόνο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ουσιαστικά, σύμφωνα και με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ο νέος φόρος θα συμπεριλάβει ακόμη και τα ακίνητα που σήμερα φοροαπαλλάσσονται.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πόσο κοστίζει ένα τηλεφώνημα στον ΕΟΠΥΥ

Σας ενημερώνουμε για να μη μας λένε ότι η απελευθέρωση των αγορών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός ρίχνουν τις τιμές και ωφελούν τον καταναλωτή...

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Έτσι θα είναι πια τα καλοκαίρια μας;

Εξαιρετικά ασυνήθιστο για το μήνα Αύγουστο είναι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Συχνά ακούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο».
Ωστόσο, με την ταυτόχρονη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινόμενων όπως οι φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες, τα χιόνια στην Αφρική, αλλά και το χειρότερο καύσωνα στην ιστορία των ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι βιώνουμε ήδη τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.
Όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και ο κορυφαίος κλιματολόγος της NASA James Hansen με τηνέρευνα που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν, οι καύσωνες είναι πολύ πιο συχνοί πλέον σε σχέση με τα μέσα του 20ου αιώνα. Το πόρισμα της μελέτης είναι ξεκάθαρο: Οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν τώρα και ευθύνονται  για τα τόσο πολύ θερμά καλοκαίρια μας, με όλες τις καταστροφικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Για την Ελλάδα που το όμορφο καλοκαίρι της ενθουσιάζει εμάς, αλλά και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται την εποχή αυτή, η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα να επεκταθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να περνάμε τα καλοκαίρια μας σε «σημείο βρασμού», φτάνοντας στις επόμενες δεκαετίες έως και τις 67 ημέρες καύσωνακατά μέσο όρο, πληρώνοντας σήμερα, εν μέσω κρίσης, ως καταναλωτές ρεύματος περισσότερα από 1,5 δις ευρώ το χρόνο για τα ακριβά ορυκτά καύσιμα που προκαλούν αυτούς τους καύσωνες. Η οποιαδήποτε παράλογη εφαρμογή μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των καθαρών μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης, μπορεί να επισπεύσει τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών όχι μόνο για τα καλοκαίρια μας, αλλά και για την τσέπη μας

Εκπλήξεις και ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής

Μεγάλες θα είναι οι ανατροπές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  που θα φέρει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τους περίπου 110.000 φετινούς υποψήφιους που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Καθημερινή", η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ.
Πολλοί υποψήφιοι δεν εξάντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούσαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά προτίμησαν μόνο σχολές «εντός έδρας», ακόμα και εάν το αντικείμενό τους δεν ήταν της πρώτης προτίμησής τους.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα,  σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και να δούμε βάσεις σχολών κεντρικών ΑΕΙ για τις οποίες, ενώ η αρχική εκτίμηση – λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων – ήταν πτωτική, τελικά το πρόσημο να γίνει θετικό λόγω του διαγωνισμού των λιγοστών αρίστων για τις περιζήτητες θέσεις. Ιδιαίτερο φαινόμενο που καταγράφηκε έντονα στα μηχανογραφικά δελτία, είναι η αποστροφή των υποψηφίων όσων αφορά σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα.
Για παράδειγμα, την προηγούμενη εξαετία η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι υπήρξαν χρονιές που οι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση ξεπέρασαν και τις 5.000, ενώ φέτος είναι μόλις 40, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Στον αντίποδα, δε θα αποφευχθούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων με μέσο όρο 3 και 4 σε ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν "ΤΑ ΝΕΑ", τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την άνοδο των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Φιλολογίας), στα Στρατιωτικά Τμήματα κυρίως του 1ου, 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, στις Αστυνομικές Σχολές και στα Παραϊατρικά Τμήματα ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, την πτώση των βάσεων στις περισσότερες περιφερειακές Σχολές του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικά Τμήματα, Τμήματα Χημείας και Πληροφορικής κ.λπ.), την «πριγκιπική» σταθερότητα (στο ύψος τους) των Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών Σχολών του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τις αυξομειώσεις στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Σχολές).

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

"Βολεύουν" τους κολλητούς, τους συγγενείς και τους αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές τους! - Όργιο διορισμών στην Βουλή

- Κόρες, γαμπροί, νύφες με "μπάρμπα στην Κορώνη"
- Πολύδωρας, Τραγάκης, Πετσάλνικος, Μιχαλολιάκος έκαναν χρήση του νόμου
- Εκκωφαντική η σιωπή της κυβέρνησης των τριών!

Αποκαλείται όργιο γιατί συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κόμματα. Από τον Βύρωνα Πολύδωρα που διόρισε την κόρη του, έως την Χρυσή Αυγή που κουνά συχνά πυκνά το δάχτυλο της ηθικής κια κόπτεται για την ανεργία.

Οι περιπτώσεις είναι αρκετές και προκαλούν την κοινή γνώμη. Η φράση "νόμιμο αλλά ηθικό;" είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό.

Σε λίγες ημέρες θα ανακοιωθούν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κεκτημένα. Αυτά όμως αφορούν εκείνους που δεν έχουν "μπάρμπα στην Κορώνη".

Πάμε να τα δούμε ένα - ένα:

Γιάννης Τραγάκης. Πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής. Μετά τον γαμπρό του, την κόρη του και το γιό του διόρισε στις 31-07-2012, δηλαδή στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μόλις εξελέγη αντιπρόεδρος, και την αδελφή του γαμπρού του στο Kοινοβούλιο. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής στο γραφείο του κ. Τραγάκη διορίστηκε η Καλλιόπη Λεοντή, αδελφή του γαμπρού του Αναστασίου Λεοντή, ο οποίος είναι ήδη διορισμένος στη Βουλή.

Το ίδιο είχε κάνειι λίγο νωρίτερα ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος διόρισε την κόρη του.
 Ο διορισμός έγινε όταν ο Βύρων Πολύδωρας ήταν πρόεδρος για μια μέρα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ.φ. 344, 23/7/2012, υπ'αριθμ.8574/6100/11-7-2012).

Φίλιππος Πετσάλνικος: Κάνει διορισμούς στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή, όπως δικαιούται βάση νόμου παρότι δεν είναι πλέον βουλευτής αφού δεν ήταν καν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές.

Στο τελευταίο ΦΕΚ 367/31-7-2012, εμφανίζεται το όνομα της κυρίας Καλύβα Όλγας του Χρήστου, με πτυχίο λυκείου, η οποία τοποθετείται ως «μετακλητή» στο γραφείο του κ. Πετσάλνικου. Η εν λόγω υπάλληλος όμως είναι μνηστή του ανιψιού του κ. Πετσάλνικου, και γιου του Κωνσταντίνου Πετσάλνικου, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Μακεδνών.

Χρυσή Αυγή: Σύμφωνα με το iefimerida.gr, 4 αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές της στις προηγούμενες εκλογές δεν θα μείνουν παραπονεμένοι.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) 355/26-07-2012, διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις οι:

Απόστολος Γκλέτσος του Κων/νου (ΑΔΤ Χ482350), ΔΕ κατηγορίας
Ανδρόνικος Σίμος του Νικολάου (ΑΔΤ ΑΗ634166), ΔΕ κατηγορίας.
Επίσης, όπως φαίνεται στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) 390/14-08-2012, διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις οι:

Νικήτας Σιώης του Γεωργίου (ΑΔΤ ΑΕ868048), ΔΕ κατηγορίας.
Γεώργιος Μισιάκας του Χρήστου (ΑΔΤ ΑΙ294905), ΔΕ κατηγορίας.
Ο κ. Μισιάκας ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στα Τρίκαλα.

Υπενθυμίζεται ότι: Ο κ.Σιώης είχε εκλεγεί βουλευτής με την Χρυσή Αυγή, αλλά παραιτήθηκε, παρότι άνεργος, λόγω φόρτου εργασίας... Τότε είχε ακουστεί ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση για να πάρει την θέση του ο φίλος της κόρης του κ. Μιχαλολιάκου, κ.Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Φωτιά» στα νοικοκυριά βάζουν τα τρία χαράτσια του φθινοπώρου

«Φωτιά» στα νοικοκυριά βάζουν τα τρία χαράτσια του φθινοπώρου
Τρία φθινοπωρινά χαράτσια, ο φόρος εισοδήματος του 2011, η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς και το ειδοποιητήριο για την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011, περιμένουν τους φορολογούμενους μετά τις διακοπές τους και βάζουν «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
Οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις απευθείας προς το Δημόσιο. 

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την 1η δόση στις 30 Ιουνίου, μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, από την 31η Αυγούστου.

Όσοι έχουν καταβάλει την 1η δόση στις 31 Ιουλίου, μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις, από την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους η εκκαθάριση γίνει με ημερομηνία μετά τις 31 Αυγούστου, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις, καθώς δεν δικαιούνται τις επτά δόσεις της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. 

Σε αυτή την περίπτωση, χάνεται η έκπτωση του 1,5% που υπάρχει για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Το δεύτερο χαράτσι αφορά το τέλος ακινήτων. Τις πρώτες παρτίδες λογαριασμών με την πρώτη δόση του τέλους έχουν παραλάβει ήδη πολλοί καταναλωτές και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ταχυδρομηθούν στο σύνολο των πελατών της ΔΕΗ.

Συνολικά η εξόφλησή του τέλους πρέπει να γίνει έως τα τέλη Απριλίου του 2013, σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Το τρίτο χαράτσι θα αρχίσει να ταχυδρομείται από το υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο και αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2010 και 2011.

Περίπου ένα και πλέον εκατομμύρια ειδοποιητήρια θα σταλούν για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. 

Για αυτό και το τρέχον διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχωρά στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας μεταξύ των συζύγων. 

Με βάση τον διαχωρισμό που θα γίνει, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχίζοντας από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για την καταβολή του φόρου.
Πηγή: in.gr

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...