Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τα πάνω-κάτω στη φορολογία

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στο νέο φορολογικό σύστημα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, αν και υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από φέτος με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο κορμός του νέου φορολογικού προβλέπει την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.
Για τους παραπάνω φορολογούμενους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από το 20%.
Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.
Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχυ να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.
Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.
Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.
Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων από το πρώτο ευρώ.
Οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και εάν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.
Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια ενώ μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του Δημοσίου.
Πηγή: iefimerida.gr

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ηλεκτρικά ποδήλατα για τη Δημοτική Αστυνομία

 
Στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης κάνει ο Δήμος Καβάλας, ο οποίος με πρωτοβουλία του εξόπλισε τη Δημοτική Αστυνομία με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα.

Στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους μετακίνησης αλλά και η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

«Αυτήν τη στιγμή, ο δήμος έχει προμηθευτεί τρία ποδήλατα, για να δούμε πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι στη Δημοτική Αστυνομία» αναφέρει σε αθηναϊκή εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης.

Παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζούς

Τραγική κατάληξη είχε η νυχτερινή έξοδος για έναν 19χρονο στα Λιμενάρια της Θάσου, ο οποίος χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και ξεψύχησε στην άσφαλτο.

Ο άτυχος νεαρός είχε μαζί του και μία κοπέλα, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου.

Ο ασυνείδητος οδηγός χτύπησε και εγκατέλειψε τα θύματά του στην άσφαλτο αβοήθητα, τα οποία βρήκαν άλλοι διερχόμενοι οδηγοί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έκρυψε το αυτοκίνητό του και μετέβη στην αστυνομία για να δηλώσει κλοπή του οχήματός του. Στη συνέχεια όμως ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές.

Πηγή: thassospress.blogspot.gr

above the earth ! congratulations!!!

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

«Ηλεκτρονικά» τέλη για το 2013 - Δείτε πόσα θα πληρώσετε!

«Ηλεκτρονικά» τέλη για το 2013 - Δείτε πόσα θα πληρώσετε!
Από το επόμενο έτος παύουν να υπάρχουν τα γνωστά εδώ και χρόνια αυτοκόλλητα σήματα τελών κυκλοφορίας για λόγους κόστους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από αυτήν την κίνηση θα εξοικονομηθούν 80 εκατομμύρια ευρώ.
Tα τέλη κυκλοφορίας του 2013 θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους στο Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Ακολούθως θα το εκτυπώνουν και θα πηγαίνουν στις τράπεζες, ταχυδρομεία ή εφορίες για την πληρωμή του τέλους.
Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet, το ειδοποιητήριο θα εκτυπωθεί από τη ΓΓΠΣ και θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά. Η απόδειξη πληρωμής της τράπεζας θα ισχύει σαν αποδεικτικό στοιχείο και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, η ηλεκτρονική αποστολή των ειδοποιητηρίων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σημειώστε πως σε περίπτωση που τα τέλη δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, το ποσό διπλασιάζεται, ενώ αν δεν καταβληθούν καθόλου, ο κάτοχος του IX δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, αφού όταν ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει στο E1 τον αριθμό κυκλοφορίας του IX του, το σύστημα θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί και θα απαιτείται η εξόφληση για να ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης.
Ας δούμε πως διαμορφώνονται τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2013:
  • Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. / 22 ευρώ
  • Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. / 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. / 120 ευρώ
  • Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε. / 135 ευρώ
  • Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. / 240 ευρώ
  • Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. / 265 ευρώ
  • Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. / 300 ευρώ
  • Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. / 660 ευρώ
  • Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. / 880 ευρώ
  • Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. / 1100 ευρώ
  • Από 4001 κ.ε. και άνω / 1320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:
  • 0 ? 100 (γρ./χλμ.) / 0 ευρώ
  • 101 ? 120 (γρ./χλμ.) / 0,90 ευρώ
  • 121 ? 140 (γρ./χλμ.) / 1,10 ευρώ
  • 141 ? 160 (γρ./χλμ.) / 1,70 ευρώ
  • 161 ? 180 (γρ./χλμ.) / 2,25 ευρώ
  • 181 ? 200 (γρ./χλμ.) / 2,55 ευρώ
  • 201 ? 250 (γρ./χλμ.) / 2,80 ευρώ
  • Άνω των 251 (γρ./χλμ.) / 3,40 ευρώ

Κατά 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Απειλούν οι βενζινοπώλες

 Κατά 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Απειλούν οι βενζινοπώλες
Η τιμή του πετρελαίου θα είναι 40% ακριβότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα και αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1,35 ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως τζάκια, κλιματιστικά και ξυλόσομπες.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για να γίνει η εξίσωση των φόρων (μέτρο που θα περιορίσει το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης) ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, στα 330 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ, που επιβαρύνει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκύπτει ότι με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,4 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης πέφτει από το 1,57 που είναι σήμερα η μέση τιμή, στο 1,47.
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας (οι μικρές ποσότητες επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις), την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές, κ.λπ.
Ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αν ενοποιηθούν και οι προδιαγραφές των δύο πετρελαίων, κίνησης και θέρμανσης, τότε το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης των 6 λεπτών ανά λίτρο.
Απειλούν να μην ξεκινήσουν τη διανομή οι βενζινοπώλες
Πάντως οι βενιζοπώλες και μεταπωλητές απειλούν ότι δεν θα διανέμουν πετρέλαιο θέρμανσης από τη Δευτέρα, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δε λάβει υπόψιν του τα αιτήματα που τέθηκαν στον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Ζητούν να μην προχωρήσει η εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και υποστηρίζουν επίσης ότι θα υπάρξει αδυναμία καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους και το υπουργείο Οικονομικών δε θα κερδίσει όσα υπολογίζει από την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Πηγή: protothema.gr

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τα καυσόξυλα θα πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με το κιλό!

 
Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας ανακοίνωσαν τους νέους “Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ)” και τη νέα Υγειονομική Διάταξη που τίθενται άμεσα σε ισχύ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος.
Στη ρύθμιση αντιδρούν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για “αλαλούμ” καθώς ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να προμηθευτεί και ένα μέτρο για να βεβαιωθεί ότι η ποσότητα των ξύλων που παρέλαβε είναι η σωστή.

econews.gr

Live in Athens...

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

11ος Λαικός Αγώνας Δρόμου - Καβάλα 2012

Διεξήχθη,σήμερα (7/10/2012) από τον Σ.Ε.Β.Α.Σ Καβάλας, με αφετηρία και τερματισμό στον παραλιακό δρόμο (στο ύψος του αγάλματος του Κ. Κανάρη), ο 11ος Λαικός Αγώνας Δρόμου, απόστασης 7 χιλιομέτρων.Στον αγώνα πήραν μέρος 140,περίπου, αθλητές και αθλήτριες κάθε ηλικίας. Το ευχάριστο και ενθαρρυντικό στοιχείο η συμμετοχή πολλών μικρών σε ηλικία παιδιών. Το δυσάρεστο η ....''κραυγαλέα'' απουσία των αρχών της πόλης μας. (κύριε Δήμαρχε, αθλητισμός δεν είναι μόνο το ...''Goal'' και το ''Rebound'').

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...