Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κατά 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Απειλούν οι βενζινοπώλες

 Κατά 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Απειλούν οι βενζινοπώλες
Η τιμή του πετρελαίου θα είναι 40% ακριβότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα και αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1,35 ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως τζάκια, κλιματιστικά και ξυλόσομπες.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για να γίνει η εξίσωση των φόρων (μέτρο που θα περιορίσει το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης) ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, στα 330 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ, που επιβαρύνει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκύπτει ότι με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,4 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης πέφτει από το 1,57 που είναι σήμερα η μέση τιμή, στο 1,47.
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας (οι μικρές ποσότητες επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις), την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές, κ.λπ.
Ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αν ενοποιηθούν και οι προδιαγραφές των δύο πετρελαίων, κίνησης και θέρμανσης, τότε το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης των 6 λεπτών ανά λίτρο.
Απειλούν να μην ξεκινήσουν τη διανομή οι βενζινοπώλες
Πάντως οι βενιζοπώλες και μεταπωλητές απειλούν ότι δεν θα διανέμουν πετρέλαιο θέρμανσης από τη Δευτέρα, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δε λάβει υπόψιν του τα αιτήματα που τέθηκαν στον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Ζητούν να μην προχωρήσει η εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και υποστηρίζουν επίσης ότι θα υπάρξει αδυναμία καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους και το υπουργείο Οικονομικών δε θα κερδίσει όσα υπολογίζει από την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...