Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Φωτιά» στα νοικοκυριά βάζουν τα τρία χαράτσια του φθινοπώρου

«Φωτιά» στα νοικοκυριά βάζουν τα τρία χαράτσια του φθινοπώρου
Τρία φθινοπωρινά χαράτσια, ο φόρος εισοδήματος του 2011, η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς και το ειδοποιητήριο για την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011, περιμένουν τους φορολογούμενους μετά τις διακοπές τους και βάζουν «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
Οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις απευθείας προς το Δημόσιο. 

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την 1η δόση στις 30 Ιουνίου, μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, από την 31η Αυγούστου.

Όσοι έχουν καταβάλει την 1η δόση στις 31 Ιουλίου, μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις, από την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους η εκκαθάριση γίνει με ημερομηνία μετά τις 31 Αυγούστου, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις, καθώς δεν δικαιούνται τις επτά δόσεις της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. 

Σε αυτή την περίπτωση, χάνεται η έκπτωση του 1,5% που υπάρχει για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Το δεύτερο χαράτσι αφορά το τέλος ακινήτων. Τις πρώτες παρτίδες λογαριασμών με την πρώτη δόση του τέλους έχουν παραλάβει ήδη πολλοί καταναλωτές και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ταχυδρομηθούν στο σύνολο των πελατών της ΔΕΗ.

Συνολικά η εξόφλησή του τέλους πρέπει να γίνει έως τα τέλη Απριλίου του 2013, σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Το τρίτο χαράτσι θα αρχίσει να ταχυδρομείται από το υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο και αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2010 και 2011.

Περίπου ένα και πλέον εκατομμύρια ειδοποιητήρια θα σταλούν για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. 

Για αυτό και το τρέχον διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχωρά στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας μεταξύ των συζύγων. 

Με βάση τον διαχωρισμό που θα γίνει, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχίζοντας από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για την καταβολή του φόρου.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...