Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«Μονόκερως από Πορσελάνη»


Μπορεί μια πραγματικά επιβλητική ταινία τριών λεπτών να αφηγήται μια ολόκληρη ιστορία;
Ο Βρετανός σκηνοθέτης σερ Ρίντλεϋ Σκωτ ξεκίνησε έναν παγκόσμιο κινηματογραφικό διαγωνισμό για επίδοξους σκηνοθέτες, με τίτλο, «Πείτε το με το δικό σας τρόπο». Υπήρξαν πάνω από 600 συμμετοχές.
Η ταινία δεν επιτρεπόταν να διαρκεί πάνω από τρία λεπτά, να περιέχει μόνο μέχρι έξι γραμμές αφήγηση και να αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορία.
Πρώτευσε το «Μονόκερως από Πορσελάνη» σε σκηνοθεσία του Αμερικανού Κήγκαν Γουίλκοξ. Είναι η ιστορία της ζωής δύο ανθρώπων, που αν και τελείως αντίθετη παραμένει πάρα πολύ όμοια - όλα ειπωμένα σε λιγότερο από 3 λεπτά.


Αύριο η τελευταία μέρα των δηλώσεων για τις Πανελλαδικές

 


Δυο χρόνια παράταση για εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% χωρίς νέες εξετάσεις. Μέχρι την Τρίτη η δήλωση συμμετοχής για τους υποψήφιους.

Την παράταση κατά ακόμα δυο χρόνια (2012 και 2013) του δικαιώματος για εισαγωγή των αποφοίτων λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012 όλοι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10% για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη. Η δυνατότητα αυτή, που αφορούσε κάθε χρόνο 10.000-12.000 υποψηφίους, είχε καταργηθεί από φέτος.

Συνεπώς με τη διαδικασία του 10% θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') των ετών 2010 ή 2011, ενώ το 2013-2014 οι απόφοιτοι των ετών 2011 ή 2012.

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2010 ή το 2011, θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου αίτηση - δήλωση για εισαγωγή με το ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για: Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ΤΕΦΑΑ. Οσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση - δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 (για το 90% των θέσεων εισακτέων) και τελικά επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση), πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου να προσέλθουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την αρχική αίτηση - δήλωση για να την ανακαλέσουν.

Υπενθυμίζεται ότι έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.
Επίσης, την ίδια περίοδο όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρέπει να υποβάλουν και αίτηση.

Οι μαθητές που κατά το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν στην τελευταία τάξη των εσπερινών ΓΕΛ ή εσπερινών ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β' και είχαν κάνει μετεγγραφή στη Γ' τάξη του Εσπερινού Λυκείου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τα σχολια δικα σας...

Συνασπισμός επτά σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική - οικονομική - πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.
Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.
Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα - μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.
Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.
Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους!
Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης.
Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.
Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.
Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. 


Δρ. Ευαγγελία Ε. Γκόλια
Χημικός, Γεωπόνος
ΜΔΕ στη Διασφάλιση Ποιότητας
Διδακτορικό Δίπλωμα στη Ρύπανση Εδαφών 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΦΠ&ΑΠ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τηλ. 242109 3290 , email: egol@uth.gr

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ιδρύονται θεματικές ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη

Δώδεκα διαφορετικές Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με κριτήριο την περιοχή και το κύριο προϊόν ή δραστηριότητα που υπάρχει ήδη σε αυτήν προτείνει η τεχνική έκθεση που διενήργησε η εταιρεία Capital Markets Experts Α.Ε. για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη.

Υψηλόβαθμα στελέχη, πάντως, του υπουργείου Ανάπτυξης που χειρίζονται το θέμα των ΕΟΖ επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει της μελέτης βιωσιμότητας και του επιχειρησιακού πλάνου για τις ΕΟΖ που έχει αναλάβει να καταρτίσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Οι ίδιοι παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν ότι κοινοτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι ενώ οι τοπικές κοινωνίες ενδιαφέρονται για τις ΕΟΖ και οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εγκρίνουν σχετικό αίτημα, η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη απόφασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΕΟΖ έχει εκδηλωθεί από τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, καθώς και από τον νομό Καστοριάς.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Capital Markets Experts προτείνονται οι εξής ΕΟΖ εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: α) Αγροτικών Προϊόντων στην Ορεστιάδα, β) Μεταξιού στο Σουφλί γ) Υπηρεσιών στην Αλεξανδρούπολη, δ) Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) στον Αβαντα Αλεξανδρούπολης, ε) Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στ) Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στη ΒΙΠΕ Ξάνθης, ζ) Logistics στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, η) Logistics στον λιμένα Καβάλας, θ) Μαρμάρου και οινοποιίας στη Δράμα, ι) Τουρισμού και Αναψυχής Καβάλας και Θάσου, ια) Τουρισμού και Αναψυχής Πόρτο Λάγος και ιβ) Τουρισμού και Αναψυχής Σαμοθράκης.
Την ευθύνη για τις ΕΟΖ προτείνεται να έχει μια Κεντρική Αρχή Διαχείρισης υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους κατά 51% κρατικούς φορείς και κατά 49% ιδιωτικά νομικά ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα.
Τα έσοδά της θα προέρχονται από ενοικιάσεις, πωλήσεις ή μακροπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων των ΕΟΖ στους επενδυτές, παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στους επενδυτές και από την εκμετάλλευση του αρχικού της κεφαλαίου.
Η παροχή κινήτρων προτείνεται να θεσμοθετηθεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο τα κίνητρα θα αφορούν το σύνολο των ΕΟΖ και το δεύτερο επίπεδο θα αφορά επιμέρους κίνητρα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες της κάθε ΕΟΖ. Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει φορολογικά και διοικητικά κίνητρα. Τα φορολογικά κίνητρα που προτείνονται είναι τα ακόλουθα: μηδενική φορολογία εισοδήματος τα πρώτα 10 χρόνια και κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με την ισχύουσα για τα επόμενα πέντε χρόνια, μηδενική φορολογία μερισμάτων, μειωμένες κατά 5% ασφαλιστικές εισφορές, μηδενική φορολογία στην αγορά ακινήτων, καθώς και μηδενικός ΦΠΑ για την αγορά πρώτων υλών και υπηρεσιών, δασμός προϊόντων προς την εσωτερική αγορά 3% επί της συνολικής αξίας ή 1,5% εάν το 100% των πρώτων υλών είναι ελληνικές. Οι επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ θα έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό. Η επιβολή δασμών για τη διάθεση των προϊόντων στην εγχώρια αγορά προτείνεται προκειμένου εξαλειφθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ έναντι όσων λειτουργούν εκτός ΕΟΖ.
Τα προτεινόμενα διοικητικά κίνητρα είναι τα ακόλουθα: Οι αδειοδοτήσεις να γίνονται απευθείας από την κεντρική διαχειριστική αρχή, η διαχείριση των εγγράφων να γίνεται ψηφιακά, οι δικαστικές εκκρεμότητες να διευθετούνται από ειδική δικαστική υπηρεσία εντός συγκεκριμένου, σύντομου χρονικού διαστήματος και οι επιχειρήσεις να τηρούν τα βιβλία τους σε νόμισμα της επιλογής τους.
Μεταξύ των κινήτρων δεν περιλαμβάνεται ειδικό εργασιακό καθεστώς, ενώ οι συντάκτες της τεχνικής έκθεσης αναφέρουν ότι οι «ΕΟΖ δεν έχουν λόγο ύπαρξης μόνο σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος», επισημαίνοντας ότι ΕΟΖ υπάρχουν και στην Ιρλανδία όπου τα ημερομίσθια είναι υψηλά. Παίρνοντας μάλιστα αφορμή από τις πρόσφατες αλλαγές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνουν ότι «η τρέχουσα οικονομική συγκυρία αποδεικνύει ότι για τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ΕΟΖ. Αντιθέτως, όπου δημιουργήθηκαν ΕΟΖ επέφεραν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας». 
 
 
  • Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

"Είμαστε όλοι 'Ελληνες"!

"Είμαστε όλοι 'Ελληνες"!

Η παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα "Είμαστε όλοι Έλληνες" γίνεται σε πλατείες, έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε περίπου 20 πόλεις του κόσμου. Από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη οι πολίτες ενώνουν τις φωνές τους ενώ στη Νέα Υόρκη η συγκέντρωση θα γίνει το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Μαθήματα ζωής από έναν μικροσκοπικό γίγαντα

We are all GREEKS

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Έχασε τα δόντια του από έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου!

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα ενός 57χρονου στο Νάισβιλ της Φλόριντας, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να χάσει μέρος της γλώσσας του και πολλά δόντια και να υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο. Έχασε τα δόντια του από έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου!
Η έκρηξη προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα από μια ελαττωματική μπαταρία. Ήταν τόσο ισχυρή που η μπαταρία εκτοξεύτηκε από τη συσκευή, χτύπησε σε ένα έπιπλο και του έβαλε φωτιά, όπως είπε ο αρχηγός της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Τζόζεφ Μίλερ. "Η συσκευή κάηκε και έλιωσε", πρόσθεσε.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου και επιτρέπει στο χρήστη να εισπνέει ένα μίγμα νικοτίνης. Πολλές τέτοιες συσκευές έχουν σχήμα και μέγεθος κανονικού τσιγάρου.
Σύμφωνα με την Ένωση Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (TVECA), σήμερα στις ΗΠΑ 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα.
ΠΗΓΗ: newsit.gr

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...