Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Παραίτηση Γ. Μανώλη με αιχμές

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε σήμερα ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης, προκειμένου, όπως δήλωσε, να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό «να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας».

Απαγορεύτηκε στη Γερμανία....

Φάροι...αντέχουν τα κύματα

Απειλεί την Κύπρο ο αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο νέος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Εσρέφ Γουργίτ, δήλωσε προκλητικά ότι οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας, δεν θα επιτρέψουν στην Κύπρο να προχωρήσει σε έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο.

Οι ναυτικές δυνάμεις, είπε, θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και της αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της χώρας.

Οπως γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος ναύαρχος μιλούσε χθες κατά την τελετή ανάληψης της διοίκησης του πολεμικού ναυτικού, παρουσία του Τούρκου προέδρου, του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

http://koukfamily.blogspot.com

Ξυπνήστεεεεεε..!!!

Πρωτοσέλιδο Η Κομοτηνή αποκτά αεροδρόμιο - Η Θράκη Προαστιακό κι η Καβάλα απλά παρακολουθεί…

Απο ΠΡΩΙΝΗ

Εκλογές !!!!!


Πολιτική
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΔΩΣΕ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ... ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΕΝΩ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ «ΔΟΥΛΕΥΕΙ».

Νέο μουσείο Πάτρας: Το νέο υπερσύγχρονο αρχιτεκτονικό διαμάντι της Πελοποννήσου


Το νέο μουσείο της Πάτρας / βραδινή άποψη 1


Το νέο μουσείο της Πάτρας / βραδινή άποψη 2

Εγκαινιάστηκε τη περασμένη Παρασκευή το νέο μουσείο της Πάτρας. Καλοκαίρι νέων μουσείων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό καλοκαίρι αφού άνοιξαν τα δύο μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, αυτό του νέου μουσείου της Ακρόπολης και της Πάτρας.



Εδώ στην Καβάλα ας πνιγούμε στην μιζέρια μας απο τους ανίκανους πολιτικούς που δεν έχουν τα κότσια να κάνουν κάτι για την πόλη.....

Νέα συγκλονιστική μαρτυρία για ομαδική σφαγή Ελληνοκυπρίων το 1974



"Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρεται, σε σημερινό δημοσίευμα, σε δηλώσεις Τουρκοκύπριου, ο οποίος, ήταν αυτόπτης μάρτυρας σφαγής Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/κ δήλωσε ότι είχαν παραδώσει Ε/κ αιχμαλώτους για να τους μεταφέρουν στην Τουρκία.

«Τη στιγμή που αυτοί (Ε/κ αιχμάλωτοι) οδηγήθηκαν στο σημείο της εισβολής, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο, κατέφθαναν Τούρκοι στρατιώτες από την Τουρκία και μόλις τους είδαν δεμένους ρώτησαν περί τίνος πρόκειται και όταν πήραν την απάντηση ότι ήταν Ε/κ αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τ/κ.

«Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε», είπε ο Τ/κ.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τ/κ αν φοβήθηκε από τη σκηνή και αυτός απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του επειδή είχε θολώσει σε τέτοιο βαθμό το μάτι των Τούρκων στρατιωτών και δεν αποκλείονταν να σφάξουν και τους ιδίους.

Είπε ότι επρόκειτο για οκτώ λεωφορεία, στα οποία επέβαιναν 40 αιχμάλωτοι, ένας «αγωνιστής», ένας «αστυνομικός» και ένας οδηγός στο κάθε λεωφορείο.

Υπεύθυνος για τη φάλαγγα ήταν ο Τ/κ λοχίας Χουσεϊν Ταχίρ.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλει να αποκαλυφθεί τα όνομά του, δήλωσε ότι ίσως να έθαψαν τους νεκρούς σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε.

Προσθέτει ότι το συμβάν έλαβε χώρα στα τέλη του Αυγούστου.

Αναφέρει ότι στους Τούρκους στρατιώτες που διέπραξαν τα εγκλήματα, προτού αποσταλούν στην Κύπρο, είχε λεχθεί ότι οι Ε/κ υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τους αιχμάλωτους Τούρκους στρατιώτες.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλί Οσμάν, ο οποίος συνομίλησε με τον Τ/κ αυτόπτη μάρτυρα, γράφει ότι αυτός προέβη στις αποκαλύψεις τώρα επειδή τον τελευταίο καιρό ο Τύπος της Τουρκίας αναφέρεται στη δολοφονία στο χωριό Τζιάος και αφήνει να νοηθεί ότι δολοφόνοι ήταν μόνον οι Τ/κ.

ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΜΑ !...


Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην Καβάλα

Για μια βραδιά, θα εμφανιστεί στην Καβάλα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Θα δώσει συναυλία στον ανοικτό χώρο του τελωνείου, αύριο (Τρίτη) στις 9.30 το βράδυ.


Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΦΕΥΓΑ...!!!!



Ο υπουργός Δικαιοσύνης εγκαινίασε σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Καβάλας. Ο κ. Δένδιας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέου ειρηνοδικείου στο νησί της Θάσου ενώ δεσμεύθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο εφετειακής έδρας στην Καβάλα. Επίσης, δήλωσε πως έχει προχωρήσει στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης ώστε από Σεπτέμβρη να συζητηθεί το μέλλον της δικαιοσύνης στη χώρα η οποία, όπως τόνισε, έχει περίπου 100 καταδίκες για καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης από το δικαστήριο του Στρασβούργου. «Το Ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να απονέμει δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας και ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση νομοθετήματος για την αποζημίωση των διαδίκων που καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης ώστε να υπάρχει κοινωνική ισορροπία.

Γιορτή Σταφυλιού στο Ελαιοχώρι Καβάλας

Την καθιερωμένη Γιορτή Σταφυλιού οργανώνει, από σήμερα έως και την Κυριακή, στο Διογένειο Ανοικτό Θέατρο Ελαιοχωρίου, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος με την υποστήριξη του δήμου Ελευθερών. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ.

Ξαφνικά Σιγκούνας


Sample ImageΕκρηκτικές είναι οι εξελίξεις στην Καβάλα, όπου ο Γιώργος Παυλίδης φεύγει και ο Αλέξανδρος Σιγκούνας δέχεται παραμονές της γιορτής του (30 Αυγούστου) ένα απρόσμενο δώρο. Ήδη ο πρώην παίκτης της Ολύμπιας Λάρισας βρίσκεται στον δρόμο για την Καβάλα (αν δεν είναι ήδη εκεί) προκειμένου να θέσει εαυτόν στη διάθεση του Κώστα Πιλαφίδη, που αναπροσαρμόζει -αναγκαστικά- τα πλάνα του.

Ο Γιώργος Παυλίδης αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ! Το γιατί δεν το γνωρίζουμε, όμως άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον υποστηρίζουν πως η απόφαση έχει τελεσίδικο χαρακτήρα. Κι ήταν μια απόφαση που προέκυψε μετά από κάποιο απρόβλεπτο ζήτημα, για το οποίο κανείς -για την ώρα- πλην του ιδίου δεν γνωρίζει.

Η Καβάλα πόνταρε πάνω στον έμπειρο Παυλίδη και ο Κώστας Πιλαφίδης υποχρεώθηκε να κάνει στροφή προς τον Αλέξανδρο Σιγκούνα, ο οποίος δέχθηκε κλήση την... κατάλληλη στιγμή, πάνω που το άγχος για εξεύρεση μπασκετικής στέγης άρχισε να τον πνίγει.

Αυτό που περιμένουμε είναι η επισημοποίηση των πληροφοριών μας, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΑΕ.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Από Forum.......


markos makridis: Διάβασα στην προκήρυξη του επιμελητηρίου Καβάλας για 2 θέσεις ΤΕ Διοικητικού Οικονομικού (ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1/284Μ/2009 , ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΑΣΕΠ - ΦΕΚ 346/28.7.2009) ότι στις προϋποθέσεις είναι η προϋπηρεσία στον οικονομικό – λογιστικό έλεγχο επενδύσεων. Δηλαδή μια ακόμα βυσματική προκήρυξη για τα δικά μας παιδιά καθότι τέτοιας μορφής προϋπηρεσία δεν την αποκτάς στην ελεύθερη αγορά εργασίας αλλά μονάχα αν δουλέψεις σε «ειδικές» θέσεις βυσματικού τύπου που σου δίνουν αυτήν την προϋπηρεσία! Και μετά απορείτε γιατί ένα σημαντικό τμήμα της νεολαίας διατείνεται θετικά στην αστική βία; Μας πνίξατε με την αναξιοκρατίας σας!!! Εγώ προσωπικά με πτυχίο και μεταπτυχιακό και εργάζομαι με μερική απασχόληση σε εμπορικό κατάστημα… Τι ελπίδα μου δίνετε για το μέλλον; ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ!!!! ΤΙ ΕΛΠΙΔΑ;;;;



Τα σχόλια περιτεύουν....

Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων

Μια Νέα Δράση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ξεκινάει στις 25 Αυγούστου. Είναι η ΔΡΑΣΗ 123Α, στα πλαίσια του Προγράμματος: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013. Η εν λόγο δράση προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέσω υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση της ποιότητας καθώς επίσης και της υγιεινής και της ασφάλειας.

Ημερομηνία έναρξης κατάθεσης φακέλων ορίζεται η 25η Αυγούστου 2009 και λήξης η ημερομηνία εξάντλησης των διαθεσίμων πιστώσεων του Μέτρου.

ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Δικαιούχοι αιτήσεων ενίσχυσης είναι οι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) δηλαδή πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες Επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις), Επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους της περιοχής των.......
νήσων Αιγαίου Πελάγους και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 200 εκ. ευρώ.

Η ενίσχυση παρέχεται σε δικαιούχους των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η oικονομική βιωσιμότητα, που πληρούν τις ελάχιστες, προϋποθέσεις σχετικά με το περιβάλλον, την υγιεινή, την εργασιακή ασφάλεια κ.λ.π. και που παρέχουν σαφείς εγγυήσεις, για την εξασφάλιση της ιδίας τους συμμετοχής που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.

Αιτήσεις ενίσχυσης για ίδιους ή διαφορετικούς τομείς στα πλαίσια του ανωτέρω Μέτρου, υποβάλλονται μόνο μια φορά από τον ίδιο δικαιούχο.

Η ενίσχυση χορηγείται υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου στην ατομική επιχείρηση ή στο Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που τελικά επιβαρύνεται με το κόστος πραγματοποίησης της πράξης.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα στην εφαρμογή του ανωτέρω Μέτρου δίνεται τόσο σε πυρόπληκτες περιοχές όσο και σε περιοχές που επλήγησαν από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (βαμβακοπαραγωγικές), με πριμοδότηση της βαθμολογίας τους. Ενδέχεται να ισχύσει η πριμοδότηση της βαθμολογίας και για τις καπνοπαραγωγικές περιοχές μετά όμως από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής άλλων μέτρων που έχουν στοχευθεί υπέρ των περιοχών αυτών και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΕ:

Στα πλαίσια του παραπάνω Μέτρου θα ενισχυθούν επενδύσεις στους ακόλουθους τομείς:

ΚΡΕΑΣ, ΓΑΛΑ, ΑΥΓΑ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ , ΜΕΛΙ, ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΕΛΑΙΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΟΙΝΟΣ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΑΝΘΗ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΣΠΟΡΟΙ & ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ.

Οι Δράσεις που ενισχύονται ανά Τομέα, αναφέρονται λεπτομερώς στην ΚΥΑ 292313/2622/3.7.2009 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄).

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατωτέρω δράσεις ανά τομέα:

* Κρέας, με επενδύσεις σε σφαγειοτεχνική υποδομή, κυρίως εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις μικρών σφαγείων σε νησιωτικές περιοχές, μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και μονάδες αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής (rendering).
* Γάλα, με επενδύσεις σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), μονάδες επεξεργασίας γάλακτος.
* Αυγά – Πουλερικά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών , μονάδες για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, πτηνοσφαγεία, μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών – κουνελιών.
* Μέλι, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης - συσκευασίας μελιού, μονάδες για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι.
* Σηροτροφία και άλλα είδη, με επενδύσεις σε μονάδες αναπήνισης κουκουλιών και μονάδες μεταποίησης σαλιγκαριών.
* Δημητριακά, με επενδύσεις σε μονάδες αποφλοίωσης - επεξεργασίας – τυποποίησης ρυζιού, αποθηκευτικούς χώρους δημητριακών, ξηραντήρια δημητριακών, κ.λπ.
* Ελαιούχα προϊόντα, με επενδύσεις σε ελαιοτριβεία κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις, τυποποιητήρια - συσκευαστήρια ελαιολάδου, κ.λπ.
* Οίνος, με επενδύσεις κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις οινοποιείων και ιδρύσεις μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
* Οπωροκηπευτικά, με επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο εμπορίας, μεταποίησης οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας, τυποποίησης βρώσιμων ελιών.
* Άνθη, με επενδύσεις σε επίπεδο τυποποίησης και εμπορίας ανθέων.
* Ζωοτροφές, με επενδύσεις κυρίως, μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων, παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών, αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών, κ.λπ.
* Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, με επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
* Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Αποκλείεται η ενίσχυση α) Επενδύσεων για τη μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων που προέρχονται από Χώρες εκτός Ε.Ε. β) Επενδύσεων παρασκευής και εμπορίας προϊόντων απομίμησης ή υποκατάστασης γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού γ) Επενδύσεων στο επίπεδο λιανικού εμπορίου και δ) Επενδύσεων που αφορούν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Αιτήσεις ενίσχυσης που γίνονται δεκτές πρέπει να έχουν κατά την αίτηση επιλέξιμο προϋπολογισμό από 100χιλ. ευρώ μέχρι 15εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στο ανωτέρω Μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Π.Α.Α. (ανοικτή προκήρυξη) και δύναται, εάν το επιθυμούν, να ξεκινήσουν τις εργασίες υλοποίησης με δική τους ευθύνη. Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα εκτελεσθούν από την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου της αίτησης ενίσχυσης στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γ.Δ. και η οποία υπολογίζεται ως ημερομηνία έναρξης εργασιών.

Αιτήσεις ενίσχυσης για ίδιους ή διαφορετικούς τομείς στα πλαίσια του ανωτέρω Μέτρου, υποβάλλονται μόνο μια φορά από τον ίδιο δικαιούχο.

ΎΨΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ:

Το ποσοστό ενίσχυσης στις Περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για τον στόχο σύγκλισης διαφοροποιείται κλιμακούμενο από:

* 50% για αιτήσεις ενίσχυσης επιλέξιμου προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 1,5 εκατομ. ΕΥΡΩ,
* 45% για το τμήμα επιλέξιμου Προϋπολογισμού από 1,5 εκατομ. ΕΥΡΩ μέχρι 3,0 εκατομ. ΕΥΡΩ,
* 40% για το τμήμα επιλέξιμου προϋπολογισμού από 3,0 εκατομ.ΕΥΡΩ μέχρι 6,0 εκατομ. ΕΥΡΩ και
* 35% για τα τμήματα των επενδύσεων επιλέξιμου προϋπολογισμού άνω των 6,0 εκατομ. ΕΥΡΩ

Το ποσοστό ενίσχυσης για τις υπόλοιπες Περιφέρειες (Στερεά Ελλάδα) διαφοροποιείται κλιμακούμενο από 40% για αιτήσεις ενίσχυσης προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 6 εκατ. ευρώ και 35% για το τμήμα του επιλέξιμου προϋπολογισμού άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικά, για τα Νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός Κρήτης και Εύβοιας), το ποσοστό ενίσχυσης αυξάνεται στις δύο πρώτες κατηγορίες κατά 15%, στην τρίτη κατηγορία κατά 10% και στην τέταρτη κατηγορία παραμένει το ίδιο, δηλαδή α) 65%, β) 60%, γ) 50% και δ) 35%.

Για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 250 υπαλλήλους και μέχρι 750 ή έχουν κύκλο εργασιών από 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200εκατ. ευρώ, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 25% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης, χωρίς κλιμάκωση.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Διαθέσιμος προϋπολογισμός για την δράση: 300.000.000,00 €. Αρμόδιος Φορέας είναι η: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.agrotikianaptixi.gr/).

Οι αιτήσεις ενίσχυσης θα υποβάλλονται:

1. στην Διεύθυνση Προγραμματισμού & Γ.Δ. – τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Αχαρνών 5 – Αθήνα, όπου και θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και ο οποίος θα λαμβάνεται υπόψη για την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης (1 αντίγραφο καθώς και ένα πλήρες σε ηλεκτρονική μορφή)
2. στην αρμόδια καθ’ ύλη κάθετη ή οριζόντια Υπηρεσία του Υπουργείου (1 αντίγραφο)
3. στην Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Πατησίων 207 - Αθήνα (1 αντίγραφο)
4. στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, Καπνοκοπτηρίου 6 - Αθήνα, προκειμένου για επενδύσεις στους τομείς Κρέατος, Γάλακτος και Αυγών - Πουλερικών (1 αντίγραφο)
5. στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση (1 αντίγραφο)

Επισημαίνεται ότι Δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις ενίσχυσης που θα αποσταλούν ταχυδρομικώς.

Πληροφορίες – έντυπο υλικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν από την Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ. – τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Αχαρνών 5 – Αθήνα ή από τις οικείες Περιφερειακές ή Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής (Γεωργικής) Ανάπτυξης ή από το Διαδικτυακό τόπο http://www.agrotikianaptixi.gr/ και η έναρξη παραλαβής του εν λόγω υλικού ξεκίνησε ήδη από τις 10 Αυγούστου 2009.

Όσοι θέλετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε την προκήρυξη και όλο το πληροφοριακό υλικό εδώ: http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?op=Call&todo=Load&id=846f8ae1151d1a3d.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Καβάλα για τα εγκαίνια του Δικαστικού Μεγάρου

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια θα πραγματοποιηθούν αύριο (Παρασκευή), στις 11 το πρωί τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσουν προσφώνηση από τον πρόεδρο της Θέμιδος Α.Ε. Σπυρίδωνα Ιωάννου, χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, το δήμαρχο Καβάλας, το νομάρχη, τον πρόεδρο της Διευρυμένης και τον περιφερειάρχη και ομιλία του Υπουργού. Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, ανέφερε ότι το νέο κτίριο ενδέχεται να λειτουργεί κανονικά με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Καβάλα Oil: Εν ισχύ η ΜΠΕ- Δεν ευθύνεται για διαρροή αερίου

Η εταιρεία Καβάλα Oil έχει σε ισχύ τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2003, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που εξετάζει τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και έως ότου αυτές εγκριθούν, είναι σε ισχύ οι προγενέστερες, όπως ανέφερε σήμερα στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος της Καβάλα Oil κ. Βαγγέλης Παππάς απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του νομάρχη Καβάλας. Επίσης υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν αποδείχθηκε ότι φέρει ευθύνη για την πρόσφατη δυσοσμία αερίου που σημειώθηκε στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και επεκτάθηκε στην πόλη της Καβάλας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι ρύποι της εταιρίας ήταν πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Όλη η αλήθεια για τον νέο αεροσταθμό του αεροδρομίου Μακεδονία



Ο νέος αεροσταθμός του ΚΑΘΜ που επρόκειτο να κατασκευαστεί



Η ιστορία ξεκινάει το 1965 όπου και ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου κτιρίου αεροσταθμού στη σημερινή θέση. Από τότε μέχρι σήμερα αρκετές επεκτάσεις έγιναν στο αρχικό κτίριο όπως αυτή του 1991-96 προκειμένου ο υπάρχον αεροσταθμός να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Παρά τις επεκτάσεις που έγιναν τη περίοδο 1991-96 φτάνοντας τη χωρητικότητα του αεροσταθμού στα 12.000 m² από τα 9.000 m² τα λειτουργικά προβλήματα παρέμεναν ενώ το δάπεδο στάθμευσης χωρούσε μόλις 9 αεροσκάφη. Τα σχέδια που ξεκίνησαν από το 1995 πρότειναν τη κατασκευή ενός αεροσταθμού χωρητικότητας 80000 m² ο οποίος έλυνε όλα τα προβλήματα και θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες περίπου 30 χρόνων.

Ωστόσο στην πορεία, αρχικά λόγω της πολιτιστικής πρωτεύουσας '97 και στη συνέχεια το 2001, 2003 και 2006 έγιναν σημαντικά έργα ανακαίνισης, αναβάθμισης και επέκτασης του υπάρχοντος αεροσταθμού στα 32.000 m², κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα προσπέλασης του επιπέδου αναχωρήσεων, 10 νέα parking (60.000 m² - 2500 οχημάτων περίπου) καθώς και οι θέσεις αεροσκαφών επεκτάθηκαν στις 22 μαζί με ξεχωριστό το δάπεδο για την γενική αεροπορία. Η μικρή μείωση (-320.687) της επιβατικής κίνησης της περιόδου 2000-02 σε συνδυασμό με τα έργα στον υπάρχοντα αεροσταθμό έλυσαν τα άμεσα και βραχυπρόθεσμα λειτουργικά προβλήματα του αερολιμένα αφήνοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τον νέο αεροσταθμό. Την περίοδο 2003-04 συζητήθηκε ξανά το θέμα αλλά αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στο έργο της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 καθώς θεωρήθηκε πιο ουσιαστικό για τον αερολιμένα στην παρούσα φάση και λιγότερο δαπανηρό. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά τη περίοδο 2003-06 αφού η επιβατική κίνηση αυξανόταν συνεχώς. Από το 2007 μέχρι και σήμερα η επιβατική κίνηση πέφτει δραματικά.

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα κατασκευαστεί ο νέος αεροσταθμός του ΚΑΘΜ αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση αλλά και όταν στο μέλλον κατασκευαστεί θα χρειαστεί επικαιροποιήση της υπάρχουσας.

Η καλύτερη κατάληξη για το αεροδρόμιο θα είναι ιδιωτικοποίηση – όσο και εάν δεν ακούγεται καλά – αυξάνοντας το ενδιαφέρον για ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές κατά την ενοικίαση διαμερισμάτων

Οκτώ συμβουλές πριν την μίσθωση διαμερίσματος δίνει στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, το ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ. συμβουλεύει τα εξής:

- Να υπογράφουν πάντοτε... συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.

- Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτήν την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους.

- Να απευθύνονται σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του .........
συμβολαίου της μίσθωσης.

- Να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κ.λπ.).

- Να ρωτούν για το ποσοστό που θα πληρώσουν στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.

- Να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος.

- Να βλέπουν αρκετές κατοικίες, πριν καταλήξουν.

- Να μην βιάζονται να συμφωνήσουν και να αναζητούν κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις Σχολές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή συγκοινωνία.

Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, είναι η συγκατοίκηση δύο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών υπάρχει οικονομική αρωγή, που βασίζεται στην κρατική μέριμνα. Η παροχή δωρεάν σίτισης στους σπουδαστές, των οποίων το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται μέχρι 30.000 ευρώ, αποτελεί βοήθημα στην οικονομική δυσχέρεια.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ το χρόνο δίνεται σε όλους τους φοιτητές, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας τους και πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις για την καταβολή του:

- Εάν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 30.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

- Να μην υπάρχει κατοικία μεγαλύτερη από 200 τ.μ. στην οικογένεια του δικαιούχου. Εξαιρούνται τα χωριά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους.

- Η επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγούμενου έτους. Για το πρώτο έτος αρκεί μόνο η εγγραφή.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην Εφορία είναι το πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει ο φοιτητής για την κατάσταση των σπουδών του και το μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στο τόπο φοίτησης.

πηγή

Παρατήρηση......για τον Σαββατιάτικο αγώνα

Το Σάββατο η Καβάλα αντιμετωπίζει την Τρίπολη στο Ανθή Καραγιάννη.
Παρατήρηση στην Αστυνομία και τους οδηγούς ....ο δρόμος από την πλευρά της ΕΛΠΑ έχει εδώ και μήνες μόνιμα κολονάκια οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας ..φίλοι οδηγοί μετά το τέλος του αγώνα οπλιστείτε με υπομονή εκτός και αν η αστυνομική δύναμη κάνει τα αυτονόητα..!!!!

Σημαντική μείωση νεοεισακτέων στο ΤΕΙ Καβάλας

Τα βλέπετε τι έχει κάνει ο Στυλιαννίδης?

Σε μαρασμό οδηγούνται μαθηματικά τα ΤΕΙ.....και γενικά η πόλη και δεν βλέπω απο τους βο(υ)λευτές μας να κάνουν τίποτα.....


Μόλις 981 απόφοιτοι εισάγονται στις σχολές του ΤΕΙ Καβάλας, μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων. Από αυτούς 67 εισάγονται στα τμήματα του ΤΕΙ στη Δράμα (Δασοπονίας 20, Οινολογίας 20 και Αρχιτεκτονικής Τοπίου 27) και 140 στο τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου. Σημαντική πτώση παρατηρείται στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας (με ενδεχόμενη διαρροή στο αντίστοιχο νέο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΠΘ) και το τμήμα Λογιστικής με 200 νεοεισακτέους.


Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Λεύκη Καβάλας

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες στις 22:00 στη Λεύκη Καβάλας, αφού αποτέφρωσε έκταση 3 στρεμμάτων με πουρνάρια.

Στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για επιτήρηση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Λορένζο Ουέιντ.........απίστευτος

Στη "φυσική" της έδρα με Αστέρα

Στη "φυσική" της έδρα θα υποδεχτεί η Καβάλα τον Αστέρα Τρίπολης για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Η ομάδα μας είχε δηλώσει και το γήπεδο της Κομοτηνής ως εναλλακτική έδρα σε περίπτωση που δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα στο στάδιο "Ανθή Καραγιάννη" αλλά τελικά πλέον η φυσική έδρα της είναι έτοιμη να την φιλοξενήσει.

Το γήπεδο πραγματικά είναι κουκλί.........

"Ανακοινώνεται ότι ο αγώνας Νέα Καβάλα - Αστέρας Τρίπολης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο Καβάλας "Ανθή Καραγιάννη", ανέφερε η ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκα.

Ανανέωσε ο Σουλτανίδης

Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 θα αγωνίζεται στην Καβάλα ο Νίκος Σουλτανίδης. Ο έμπειρος επιθετικός συμφώνησε με τη διοίκηση της μακεδονικής ομάδας για να επεκτείνει το συμβόλαιό του για ακόμα δύο χρόνια.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα laser στην Καβάλα

Από αύριο ξεκινά στην Καλαμίτσα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα laser που οργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας, με τη συμμετοχή 150 αποστολών. Απόψε, στις 8.30, στο κτίριο του Ν.Ο.Κ. στο λιμάνι της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής των αποστολών.

Σε κυκλοφορία οι νέες κάρτες διαρκείας της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας

Έχουν τεθεί πλέον σε κυκλοφορία, οι νέες κάρτες διαρκείας (ηλεκτρονικού τύπου) από την Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Τα εισιτήρια διαρκείας ισχύουν για όλους τους εντός έδρας αγώνες (πρωτάθλημα, κύπελλο και φιλικά). Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ένωση, ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τιμοσίδης ο οποίος υποσχέθηκε να βοηθήσει από την πλευρά του, στο μέτρο του δυνατού, στις προσπάθειες της ομάδας για καταξίωση στην Α1. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ασπάζεται το σύνθημα της Διοίκησης «η Ένωση για πάντα στην Α1».

Οι αριστούχοι απογειώνουν τις βάσεις. Ρεκόρ με 20.000 κενές θέσεις...


Η φετινή «κατασκευή» 11.000 αριστούχων, του μεγαλύτερου αριθμού τα τελευταία 9 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων σχολών (εκτός των νομικών), αφετέρου στερεί σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα περιζήτητα τμήματα των...

παιδαγωγικών (δάσκαλοι) αλλά και των νηπιαγωγών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις ήδη υψηλές βάσεις τους, τα μαθηματικά, φυσικά, χημικά και τα πολυτεχνικά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου απογειώνονται, οι ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κλπ «χτυπάνε κόκκινο» ανόδου ενώ άνοδος υπάρχει και στις «ναυαρχίδες» των οικονομικών τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, με πτώση των βάσεών τους βρίσκονται δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ, πολλά εκ των οποίων (κυρίως ΤΕΙ) θα δεχθούν φέτος υποψήφιους με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Φέτος καταγράφεται ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Αρχίζει η οικονομική στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη της δράσης ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του ΕΣΠΑ υπέγραψαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος.

Όπως αναφέρεται, «η συγκεκριμένη δράση, δημόσιας δαπάνης ύψους 1,05 δισ. ευρώ, αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιπλέον αποφάσισε, κατανοώντας τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, να προβεί για τον τομέα του Τουρισμού σε μείωση του κατώτατου απαιτούμενου μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών τριετίας στις 25.000 ευρώ, από τις 30.000 ευρώ που είχε αρχικώς ανακοινωθεί μέσω της προδημοσίευσης της δράσης στις 25 Μαΐου 2009.

Παράλληλα, όσοι επιχειρηματίες από τους τέσσερις αυτούς κλάδους επιθυμούν να βελτιώσουν τα οικονομικά στοιχεία της δραστηριότητάς τους, ώστε να εντάσσονται στα απαιτούμενα όρια του κύκλου εργασιών της προκήρυξης, μπορούν να προβούν σε συμπληρωματικές και τροποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθώς και σε τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ».

Ο ΑΝΕΜΟΣ, Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ !...


The Day After...










Η ατάκα...


Τι σημαίνει σχέδιο Ξενοκράτης; ΞΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ...

Μία παράσταση στο Λιμάνι Καβάλας

Το ομώνυμο ανέκδοτο διήγημα του Καβαλιώτη συγγραφέα Θόδωρου Γρηγοριάδη «Η δεύτερη γέννα» παρουσιάζεται αύριο στις 9 το βράδυ το παλιό Απεντωμοτήριο στο Κεντρικό Λιμάνι Καβάλας με ερμηνεύτρια την Φιλαρέτη Κομνηνού σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

To gkoool

Επέστρεψε με "διπλό" η Καβάλα

Η επιστροφή της Καβάλας στα "σαλόνια" του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνοδεύτηκε με "διπλό" στη Βοιωτία. Οι "αργοναύτες" επικράτησαν με 1-0 του Λεβαδειακού, χάρη στο εκπληκτικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ που πέτυχε ο Ντομπρασίνοβιτς στο 29'. Δοκάρι είχε στο 45' ο Σουλτανίδης...
Γήπεδο: Δημοτικό Λειβαδιάς
Διαιτητής: Αν. Κάκκος (Κέρκυρας)

Η εξέλιξη του αγώνα:
1': Το παιχνίδι ξεκίνησε...
5': Δυνατό σουτ του Ντομπρασίνοβιτς από καλή θέση, ο Μπλάζιτς είπε "όχι" στον παίκτη της νεοφώτιστης στη Σούπερ Λιγκ ομάδας, στέλνοντας τη μπάλα κόρνερ...
10': Αναγνωριστικά τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης...
13': Σέντρα του Σερτζίνιο, κεφαλιά του Μπούσι από το σημείο του πέναλτι, η μπάλα έφυγε λίγο έξω από την εστία του Κατεργιαννάκη...
20': Μέτριο ποιοτικά το παιχνίδι μέχρι στιγμής
29': ΓΚΟΟΟΛ (0-1): Ο Ντομπρασίνοβιτς με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι του Μπλάζιτς και στη συνέχεια στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ για τους φιλοξενούμενους!
35': Δυνατό σουτ του Ναπολεόνι έξω από την περιοχή, ο Κατεργιαννάκης αντέδρασε σωστά και παραχώρησε κόρνερ, το οποίο όμως πέρασε ανεκμετάλλευτο για τους γηπεδούχους
45': Πλασέ του Σουλτανίδη από κοντά, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Μπλάζιτς
45'+1': Κεφαλιά του Μπάρκογλου από πολύ καλή θέση, η μπάλα πέρασε ελάχιστα έξω από την εστία του Κατεργιαννάκη
45'+2': Λήξη του ημιχρόνου

46': ΑΛΛΑΓΗ Ο Μπράνκο στη θέση του Ταραλίδη
46': ΑΛΛΑΓΗ Ο Βασιλείου στη θέση του Μπούσι
49': Φάουλ του Σερτζίνιο αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή ο Κατεργιαννάκης δεν μπλόκαρε τη μπάλα, ο Μπάρκογλου προσπάθησε να τη στείλει στα δίχτυα, αλλά υποδείχθηκε οφσάιντ...
60': Γυριστό σουτ του Βασιλείου, ο Κατεργιαννάκης μπλόκαρε τη μπάλα
61': Ο Ονουάτσι έδωσε έτοιμο γκολ στον Σουλτανίδη που προσποιήθηκε στον Μπλάζιτς, έκανε το πλασέ, ο τερματοφύλακας του Λεβαδειακού ακούμπησε λίγο τη μπάλα και ο Μαρτορέλ την απομάκρυνε πριν αυτή περάσει την τελική γραμμή...
62': ΑΛΛΑΓΗ Ο Ορούμα στη θέση του Σουλτανίδη
64': ΑΛΛΑΓΗ Ο Μπαλβορίν στη θέση του Μαρτορέλ
68': ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ Κίτρινη κάρτα στον Κατεργιαννάκη γιατί μπλόκαρε τη μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή
69': Φάουλ του Τζωρμπατζάκη από πλάγια θέση, η μπάλα έφυγε με δύναμη ψηλά άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον τερματοφύλακα της Καβάλας...
70': Ο Κατεργιαννάκης προσπάθησε να κοντρολάρει τη μπάλα και να την απομακρύνει στη συνέχεια, όμως την έχασε, ο Μπαλβορίν πήγε να εκμεταλλευτεί, αλλά την τελευταία στιγμή ο γκλοκίπερ των "αργοναυτών" απομάκρυνε τη μπάλα...
75': ΑΛΛΑΓΗ Ο Ιωάννου στη θέση του Μεντί
80': Πιέζει ο Λεβαδειακός, αλλά δεν μπορεί να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης. Κάτω από τη σέντρα βρίσκονται όλοι οι παίκτες της Καβάλας...
83': Ο Ονουάτσι ελίχθηκε μέσα στην περιοχή, αλλά πριν πλασάρει τον πλάζιτς τον "έκοψε" ο Τζωρμπατζάκης...
84': ΑΛΛΑΓΗ Ο Σιόντης στη θέση του Λάκη
90': Τέσσερα θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων
90'+4': Ο Ουρούμα τροφοδότησε τον Ονουάτσι που βρέθηκε τετ α τετ με τον Μπλάζιτς, έκανε το πλασέ, αλλά ο τερματοφύλακας του Λεβαδειακού του είπε "όχι"
90'+5': Λήξη του αγώνα

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Μομσίλο Βούκοτιτς): Μπλάζιτς, Μουλόπουλος, Τζωρμπατζάκης, Καψής, Μαρτορέλ (64' Μπαλβορίν), Ζησόπουλος, Ταραλίδης (46' Μπράνκο), Σερτζίνιο, Ναπολεόνι, Μπάρκογλου, Μπούσι (46' Βασιλείου)
ΚΑΒΑΛΑ (Γιάννης Παπακώστας): Κατεργιαννάκης, Πετκάκης, Οικονόμου, Ψωμάς, Παβίσεβιτς, Κάλατζιτς, Ντομπρασίνοβιτς, Λάκης (84' Σιόντης), Μεντί (75' Ιωάννου), Ονουάτσι, Σουλτανίδης (62' Ορούμα)

Καλή χρονιά ΑΟΚάρα.....

Καβάλα

Τι κάνει ο άνθρωπος...!!!!!!!!!

Βάσεις 2009: Η ανακοίνωση των βάσεων την Τρίτη 25 Αυγούστου

Οι βάσεις μπορεί να ανακοινωθούν ακόμα και στις 25 Αυγούστου. Από τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων, προκύπτουν οι ακόλουθες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

-1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές σχολές): Οι αριστούχοι είναι λίγο περισσότεροι σε σχέση με το 2008. Συνεπώς, οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών (νομικές, παιδαγωγικά) κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά, μεταξύ των πλέον περιζήτητων τμημάτων η Νομική Αθηνών προβλέπεται να έχει άνοδο της τάξης των 100 μορίων (στα 19.080), ενώ το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης άνοδο περί τα 120 μόρια (18.780). Ανοδος που θεωρείται σημαντική με δεδομένο τα υψηλά επίπεδα των βάσεων. Αντίθετα, στις μεσαίες βάσεις του πεδίου (δηλαδή όσες κινούνται από 14 έως 16) η άνοδος θα είναι οριακή. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Αθηνών εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 80 μόρια (στα 16.040 μόρια), ενώ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου θα ενισχυθεί κατά 40 μόρια (στα 15.040). Το «ψαλίδισμα» της αύξησης θα συνεχιστεί για σχολές με χαμηλότερη βάση, έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

-2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες): Ο αριθμός των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης που αρίστευσε είναι μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν του 2008. Ετσι, οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του πεδίου θα κινηθούν ανοδικά έως 200 μόρια. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Χημείας Αθηνών θα αυξηθεί κατά περίπου 200 μόρια (στα 17.530) και του Μαθηματικού Θεσσαλονίκης κατά 170 μόρια (στα 17.000). Οπως και στο 1ο επ. πεδίο, η άνοδος θα μειώνεται όσο οι βάσεις χαμηλώνουν, χωρίς να αποκλείεται και μικρή πτώση τους. Χαρακτηριστικά, η πρόβλεψη για τη βάση του τμήματος Στατιστικής Αιγαίου είναι περί τα.......
12.100 μόρια, δηλαδή 42 μόρια χαμηλότερα από πέρυσι.

-3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας): «Υψηλή πτήση» αναμένεται για τις βάσεις των πλέον περιζήτητων σχολών μεταξύ των ΑΕΙ, των ιατρικών. Η άνοδος δεν αποκλείεται να φτάσει τα 240 μόρια. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 19.500, δηλαδή περίπου 200 επιπλέον μόρια σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογη θα είναι η άνοδος (στα 18.910) της Ιατρικής Θράκης, δηλαδή της σχολής με τη μικρότερη βάση μεταξύ των επτά ιατρικών της χώρας.

Αντίθετα, στις πιο χαμηλές βάσεις του πεδίου, για σχολές με καλές επαγγελματικές προοπτικές όπως Λογοθεραπεία, Αισθητική, Οπτική κ.ά, θα υπάρξουν αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, θα αυξηθούν η βάση της Λογοθεραπείας Ηπείρου (κατά 55 μόρια στα 14.290), της Αισθητικής Αθηνών (κατά 10 μόρια στα 13.660), ενώ η βάση του τμήματος Οπτικής Πατρών θα μειωθεί κατά 30 μόρια (12.590). Οι προβλέψεις αυτές κινούνται εντός των ορίων στατιστικού λάθους.

-4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικοί κλάδοι): Μεγάλη αναμένεται να είναι η άνοδος των περιζήτητων σχολών του πεδίου, τις οποίες διεκδικούν οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης (κατεύθυνση όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αριστούχοι). Ενδεικτικά, η Αρχιτεκτονική ΕΜΠ εκτιμάται να φθάσει τα 22.450 μόρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 300 μόρια. Το επίσης περιζήτητο τμήμα Ηλεκτρολόγων Η/Υ του ΕΜΠ θα βρεθεί στα 19.350 (+260 μόρια) όπως και η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Οι μεσαίες σχολές θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, ενώ οι χαμηλές βάσεις θα παραμείνουν σταθερές ή θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά σε σχέση με το 2008. Ενδεικτικά, η βάση της Σχολής Μηχανικών Χωροταξίας και Αναπτυξης ΑΠΘ θα βρεθεί στο +180 (στα 16.450 μόρια), των Πολιτικών Δομικών Εργων Πειραιά στο +110 (στα 15.470), ενώ η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο -70 (στα 12.180).

-5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές): Ολες οι βάσεις του πεδίου (υψηλές, μέσες και χαμηλές) κινούνται ανοδικά. Βέβαια, η άνοδος είναι μεγαλύτερη (έως 350 μόρια) στις υψηλόβαθμες. Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στη Λογιστική Μακεδονίας (κατά περίπου 350 μόρια, στα 18.550). Επίσης, το τμήμα Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα σκαρφαλώσει στα 18.000 μόρια (+310). Η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. θα απαιτήσει περί τα 18.350 μόρια (+300). Τέλος, οι βάσεις των υπόλοιπων, πιο χαμηλόβαθμων, σχολών θα κινηθούν από 50 έως 250 μόρια υψηλότερα.



Κενές θέσεις σε «απαξιωμένα» ΤΕΙ



Η απροθυμία των υποψηφίων να δηλώσουν περιφερειακά τμήματα θα οξύνει τα προβλήματα των χαμηλόβαθμων ΤΕΙ, που κάθε χρόνο παρουσιάζουν πολλές κενές θέσεις εισακτέων. Συγκεκριμένα, σήμερα λειτουργούν 16 ΤΕΙ με 213 τμήματα. Από αυτά, μετά το 2006 (όταν καθιερώθηκε ως όριο εισαγωγής στην τροτοβάθμια εκπαίδευαση το 10), περίπου 40 τμήματα υποδέχονται ελάχιστους εισακτέους ετησίως, παραμένοντας κατ' ουσίαν λειτουργικά «μόνο στα χαρτιά».

Επίσης, από το υπουργείο Παιδείας υπολογίζεται ότι μόνο ο ένας στους πέντε από όσους πέτυχαν στα ΤΕΙ της περιφέρειας καταφέρνει να πάρει πτυχίο σε ένα «λογικό» χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιποι περνούν στην κατηγορία των «αιώνιων» σπουδαστών. Από την άλλη, σχεδόν ένας στους τέσσερις σπουδαστές δεν ζει στην πόλη όπου σπουδάζει, αλλά απλώς ταξιδεύει σε αυτή μόνο για να λάβει μέρος στις εξετάσεις.

Τα τμήματα αυτά, εκ των οποίων τα περισσότερα ιδρύθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του '90 διατηρούνται σήμερα κυρίως για λόγους πολιτικών ισορροπιών, αφού η απόφαση για «λουκέτο» θα ξεσήκωνε θύελλα διαμρτυριών από εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, όπου υπάρχουν αυτά τα απαξιωμένα τμήματα. Αλλωστε, κατά σιωπηλή παραδοχή, ιδρύθηκαν για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, που πίεζαν να ιδρυθεί κάποιο τμήμα ΤΕΙ (ή ΑΕΙ), στην πόλη τους, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και μαζί το δικό τους «πολιτικό προφίλ».

Οι βάσεις 2009 δείχνουν να ανεβαίνουν αλλά η ένταση της ανόδου των βάσεων θα είναι διαφορετική στα υψηλόβαθμα τμήματα των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Χαμηλής έντασης άνοδο των βάσεων (50- 200 μόρια) θα έχουν τα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Πεδίου (εκτός από τα Παιδαγωγικά, που είναι κοινά του 1ου και του 2ου Πεδίου), μεσαίας έντασης άνοδο των βάσεων (100- 300 μόρια) τα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Πεδίου και υψηλής έντασης (200- 600 μόρια) τα υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου, 5ου και 2ου Πεδίου. Προσοχή:Αναφερόμαστε πάντα στην πορεία των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, αυτά δηλαδή που πέρσι είχαν βάσεις εισαγωγής από 18.000 μόρια και άνω.

Οι λόγοι της διαφοροποιημένης έντασης της ανόδου; Πρώτον, ο πλεονάζων αριθμός αριστούχων σε κάθε Κατεύθυνση (Θεωρητική, Θετική, Τεχνολογική) σε σχέση με πέρσι και, δεύτερον, ο αριθμός των υψηλόβαθμων τμημάτων (από 18.000 μόρια και άνω) κάθε Επιστημονικού Πεδίου στα οποία θα μοιραστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αριστούχων. Και η ζήτηση; Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τη συμπλήρωση των φετινών Μηχανογραφικών των υποψηφίων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι τέτοιες που να μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην κίνηση των βάσεων.

Μια τελευταία παρατήρηση πριν δούμε αναλυτικά τι θα γίνει στα υψηλόβαθμα τμήματα:Ο αριθμός των τμημάτων που θα απαιτήσουν περισσότερα από 18.000 μόρια (εκτός των τμημάτων με ειδικό μάθημα και των ΣτρατιωτικώνΑστυνομικών) θα είναι αυξημένος φέτος περίπου κατά 40% (από 40 το 2008 σε περίπου 55 το 2009).

1o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Παίρνουν κεφάλι από τις Νομικές τα Παιδαγωγικά

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα βρεθούν μπροστά από τα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων στη ζήτηση των υποψηφίων. Καθώς προς αυτά στρέφονται αριστούχοι όχι μόνο της Θεωρητικής αλλά και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (που έχει πολύ μεγάλο «περίσσευμα» αριστούχων)- σε αντίθεση με τα τρία Νομικά Τμήματα και το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου στα οποία απευθύνονται μόνο αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης- φέτος διεκδικούν να οδηγήσουν την κούρσα των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Όσον αφορά τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Πέρυσι (2008) η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε 1.217 περισσότερους αριστούχους σε σχέση με το 2007. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα ήταν μεταξύ 350 και 420 μορίων (Νομικές Σχολές) και περίπου 800 μορίων (Ψυχολογία Παντείου). Φέτος, σε σχέση με πέρυσι έχουμε μόνο 220 περισσότερους αριστούχους.

Η πορεία των αριστούχων

Τα «καθαρόαιμα» τμήματα του Πεδίου, οι Νομικές Σχολές, εκτιμούμε ότι δεν μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 19.150 μορίων η Νομική Αθήνας και των 18.450 μορίων η Νομική Θράκης. Παράλληλα το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου θεωρούμε ότι πέρυσι εξάντλησε τα καύσιμα της ανόδου (+ 838 μόρια) και φέτος δεν μπορεί να ξεπεράσει το φράγμα των 18.250 μορίων. Αυτές τις εκτιμήσεις ενισχύει το γεγονός ότι ιδιαίτερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο καταγράφεται σημαντικός αριθμός αριστούχων που κατευθύνεται και προς άλλα τμήματα, όπως π.χ. Νηπιαγωγών, Φιλολογίας, ΦΠΨ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Ψυχολογίας κ.λπ. καθώς βέβαια και σε Οικονομικά Τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.

3o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Η Ιατρική Αθήνας πρώτη των πρώτων!

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε 499 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι. Μάλιστα στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, από 793 πέρυσι, οι υποψήφιοι φέτος έγιναν 1.337. Οι επιδόσεις αυτές εμφανίζονται πρώτη φορά μετά το 2001 και ωθούν ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής για τα υψηλόβαθμα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά αλλά και τα Κτηνιατρικά Τμήματα καθώς και για τα αντίστοιχα Στρατιωτικά. Είναι βέβαιο ότι η Ιατρική Αθήνας θα είναι και φέτος η πιο υψηλόβαθμη σχολή όλων των Επιστημονικών Πεδίων και άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα αυξήσει την ήδη πολύ υψηλή βάση της. Όλα δείχνουν ότι τα περυσινά 19.306 μόρια δεν θα είναι αρκετά για τους φετινούς υποψηφίους, καθώς οι βάσεις για την εισαγωγή αναμένεται να κινηθούν από 19.400 έως και 19.600 μόρια. Πάνω από 100 μόρια και μέχρι και 300 αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις και για τα λοιπά Ιατρικά, Οδοντιατρικά, Φαρμακευτικά και Κτηνιατρικά Τμήματα (παρότι η Ιατρική και η Φαρμακευτική Πάτρας και η Ιατρική Ιωαννίνων και Κρήτης προσφέρουν περισσότερες θέσεις από πέρυσι) καθώς και για το υψηλόβαθμο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Στα τέσσερα Τμήματα Βιολογίας επειδή επιλέγονται από υποψηφίους και της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, αναμένεται ανοδική ώθηση των βάσεων από 200 έως 450 μόρια κατά μέσο όρο.

Αν έτσι διαγράφεται η κατάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στα «ισόγεια» υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για πτώση των βάσεων. Και αυτό γιατί στις βαθμολογικές κλίμακες κάτω από τα 14.000 μόρια, οι φετινοί υποψήφιοι είναι αρκετά λιγότεροι από τους περυσινούς. Στα μεσαία τμήματα, αυτά που απαίτησαν πέρσι 14.000

έως 17.990 μόρια, έχουμε μεν υποψηφίους με μικρότερες βαθμολογίες από πέρσι, είναι όμως βέβαιο ότι κάποιοι αριστούχοι που δεν θα εισαχθούν στα υψηλόβαθμα τμήματα θα «ανεβάσουν» σε κάποια από αυτά τις βάσεις.

2o-4ο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Ξέφρενη πορεία στα Πολυτεχνικά

Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 που τροφοδοτεί τα Επιστημονικά Πεδία 2ο και 4ο έχει φέτος 1.035 περισσότερους αριστούχους (18-20) από πέρυσι, γεγονός που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα των δύο Πεδίων. Και ενώ πέρυσι τα Πεδία 2ο και 4ο είχαν (εκτός από τα Στρατιωτικά και τα τμήματα με ειδικό μάθημα) συνολικά 17 τμήματα που απαιτούσαν περισσότερο από 18.000 μόρια, φέτος μπορεί ο αριθμός τους μέχρι και να διπλασιαστεί.

Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεκδικούν την πρωτιά ανάνεσα στα τμήματα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής και αναμένεται να κινηθούν πάνω από 19.300 μόρια. Παράλληλα πάνω από 19.100 μόρια αναμένεται να απαιτήσει και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα της Θεσσαλονίκης, όπως και στα Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Επειδή ένα μέρος αριστούχων δεν θα εισαχθεί στις υψηλόβαθμες σχολές, αυτοί θα «κατρακυλήσουν» προκαλώντας ντόμινο ανόδου στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων. Έτσι, παρότι φέτος οι υποψήφιοι με 16.000- 18.000 μόρια αλλά και 14.000- 16.000 μόρια είναι λιγότεροι από όσοι ήταν πέρυσι, αναμένεται άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων που πέρσι κινούνταν μεταξύ 14.000 έως και 17.990 μορίων. Αντίθετα, σε πολλά από τα τμήματα που είχαν πέρυσι κάτω από 12.000 μόρια, ανάμεσα στα οποία είναι δεκάδες ΤΕΙ, υπάρχει ελπίδα να πέσουν βάσεις εισαγωγής.

5o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Στα ύψη οι περιζήτητες οικονομικές

Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο μετά την περυσινή κατρακύλα των βάσεων στις περισσότερες σχολές του, φέτος θα πάρει τη ρεβάνς καθώς θα ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων του- και όχι μόνο. Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.700 μόρια, ενώ το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πάνω από 18.400 μόρια.

Ως γνωστόν, το Πεδίο επιλέγουν υποψήφιοι και από την Τεχνολογική και από τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Μέρος των αριστούχων και από τις δύο Κατευθύνσεις με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-κλειδί Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα ωθήσει ανοδικά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων και αυτών που πέρυσι απαιτούσαν πάνω από 16.000 μόρια.

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ 10%

Μία από τις συνέπειες της νέας ρύθμισης του ΥΠΕΠΘ για τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να εκδηλωθεί φέτος. Πολλοί παλιοί απόφοιτοι Λυκείου, υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέχρι το 2005, οι οποίοι είναι ήδη πτυχιούχοι διαφόρων σχολών, έχουν καταθέσει φέτος Μηχανογραφικό σε μεγαλύτερο αριθμό από άλλες χρονιές για να προφτάσουν να διεκδικήσουν και μια άλλη σχολή της προτίμησής τους. Πολλοί από αυτούς μεταφέρουν υψηλότατες βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανόδου των βάσεων εισαγωγής.


Με ποιον τρόπο θα βλέπουν τα γραπτά τους οι υποψήφιοι

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 1369/09-07-2009 καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος υποβολής της αίτησης των υποψηφίων οι οποίοι συμμετέχουν από το σχολικό έτος 2008-2009 κι εφεξής σε Πανελλήνιες Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία. Κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να δει το γραπτό του υποβάλλει αίτηση (ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του) στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων του που εξετάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο αποκλειστικά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις. Στην αίτηση αναγράφονται τα πλήρη ονομαστικά στοιχεία του υποψηφίου (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), ο κωδικός αριθμός με τον οποίο συμμετείχε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και το μάθημα ή τα μαθήματα για τα οποία επιθυμεί να λάβει γνώση των γραπτών του δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μαζί με την αίτηση καταβάλλεται και σχετικό παράβολο ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών των οποίων ζητά την επίδειξη- η αξία του καθορίζεται με κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων στους υποψηφίους γίνεται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, στη Διεύθυνση ή Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, σε χώρο που ορίζει ο διευθυντής της Δ/νσης Δ.Ε. ή ο προϊστάμενος του Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που καταρτίζεται για τον σκοπό αυτό και ανακοινώνεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. ή το Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε.

Ειδικά για τα γραπτά δοκίμια των ειδικών Μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Ξένες Γλώσσες, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), των μαθημάτων Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, καθώς και για όλα τα γραπτά δοκίμια των ειδικών κατηγοριών, οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ εντός του μηνός Οκτωβρίου του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις και οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση με επίδειξη του πρωτοτύπου.

ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Εντόπισαν τον ιό σε γαλοπούλες


gripi_mΟι χιλιανές αρχές εντόπισαν τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης σε γαλοπούλες, σε δύο αγροκτήματα. Είναι η πρώτη φορά που ο ιός, που είναι γνωστός ως "ο ιός της γρίπης των χοίρων" και έχει προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εντοπίζεται σε άλλα ζώα πέραν των χοίρων. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πάντως ότι ο ιός είναι υπό έλεγχο και διαβεβαίωσαν ότι είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος γαλοπούλας. Εν τω μεταξύ, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη γρίπη των χοίρων ήταν γυναίκες που κυοφορούσαν ή άτομα με προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα διαβήτη και παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη, Γάλλοι ερευνητές.

Δέκα στρέμματα δάσους έκαψε η πυρκαγιά στους Αντιφιλίππους Καβάλας

Δέκα στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν χθες στην περιοχή Αντιφιλίππων του δήμου Ελευθερούπολης, από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 30 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 9 οχήματα, ενώ συμμετείχαν και 2 πεζοπόρα τμήματα από Χρυσούπολη και Αλεξανδρούπολη. Επίσης, συνεχείς ρίψεις από αέρος έκαναν 2 αεροσκάφη Πετζετέλ και 2 Κάναντερ. Για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, επί τόπου παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 18 άνδρες και 4 οχήματα.

Επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης για υπαλλήλους και επιχειρηματίες

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Καβάλας. Δύο προγράμματα, οργάνωσης και διοίκησης ΜΜΕ και Χρηματοδότησης ΜΜΕ θα υλοποιηθούν στην Καβάλα και ένα για Μάρκετινγκ Plan στη Θάσο. Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν έως τις 27 Αυγούστου.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Νέο υπεράνθρωπο ρεκόρ ο Μπολτ στα 200!

Εσπασε ξανά τα χρονόμετρα ο Μπολτ

Ανδρέας Παπανδρέου

Αρχικός Τίτλος : Ανδρέας Παπανδρέου: 13 χρόνια μετά

ΠΗΓΗ





«Πόσο ήταν»; Αυτό ρωτούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κάθε φορά - μετά την επέμβαση καρδιάς που έκανε το 1988 στο Χέρφιλντ- που οι στενοί του συνεργάτες τον ενημέρωναν ότι κάποιος πέθανε. Και όταν μάθαινε πως ήταν μικρότερης ηλικίας από τον ίδιο, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αισθανόταν σαν να έπαιρνε ο ίδιος μια παράταση ζωής. Σαν να νικούσε σε μια ακόμη μάχη με το θάνατο. Όπως πολύ συχνά έκανε στην πολιτική.





Ήταν 23 Ιουνίου του 1996 που ο Ανδρέας, όπως τον αποκαλούσαν όλοι - πιστοί φίλοι κι ορκισμένοι εχθροί - άφησε σε ηλικία 77 ετών την τελευταία του πνοή. Κι όμως, αν το σκεφτεί κανείς καλά, πάλι βγήκε νικητής στη μάχη ζωής που έδωσε. Καθώς οι γιατροί πίστευαν ότι δεν θα άντεχε πολλά χρόνια πριν... Είτε στο Χέρφιλντ, είτε....

ΤΕΙ Καβάλας: Δεν έχει τεθεί ζήτημα συγχώνευσης με το ΔΠΘ

Δεν υπάρχει ιστορικό συζητήσεων για το ενδεχόμενο ένταξης του ΤΕΙ Καβάλας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υποστήριξε μιλώντας το μεσημέρι στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θανάσης Μητρόπουλος, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του αντιπρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη. Ο κ.Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Σταμάτη για διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα συγχώνευσή τους, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο προϋποθέτει μια ισχυρή ακαδημαϊκή βάση συζητήσεων. Τέλος, τόνισε ότι το ΤΕΙ Καβάλας διαθέτει μια αυξανόμενη δυναμική, με 10.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, 7.500 εξ αυτών ενεργοί και απώλεια νεοεισακτέων σπουδαστών σε ποσοστό 25%.

Ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Περιγιάλι Καβάλας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Δύο άγνωστοι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν τους δύο υπαλλήλους πρατηρίου υγρών καυσίμων, την ώρα που είχαν κλείσει το πρατήριο και κατευθύνονταν στα αυτοκίνητά τους και με την απειλή πιστολιού που κρατούσε ο ένας εκ των δραστών, ζήτησαν τις εισπράξεις της ημέρας. Όταν αρνήθηκε ο ένας υπάλληλος, ο δράστης που κρατούσε το όπλο τον χτύπησε με την λαβή, ενώ ο συνεργός του περίμενε κρατώντας ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Αφού πήραν τα χρήματα, τράπηκαν σε φυγή.


Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Παπακωνσταντίνου: "Καλύτεροι φέτος"

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΚΑΕ η επίσημη παρουσίαση των Σάββα Ηλιάδη, Γιώργου Παυλίδη και Παντελή Παπαϊωακείμ.
Στην εκδήλωση έδωσε το "παρών" ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου που τόνισε: "Ξέρουμε ποιοι είμαστε στο χώρο του μπάσκετ και της Α1 και τι θέλουμε. Είχα πει και πέρυσι, ότι ήρθαμε στην Α1 για να μείνουμε και όχι για να κάνουμε την ομάδα-ασανσέρ. Νομίζω ότι παρά τις αντιξοότητες πέρυσι, το καταφέραμε σχετικά εύκολα".

"Φέτος είχαμε το χρόνο να κάνουμε πιο ποιοτικές μετεγγραφές και χωρίς να έχω διάθεση προς Θεού, να θίξω τους παίκτες που πέρυσι έπαιξαν στην ομάδα μας, θεωρώ ότι έχουμε καλύτερο έμψυχο υλικό και αυτό περιμένουμε να φάνει και στο γήπεδο".

Ο τιμ μάνατζερ της Καβάλας Στέλιος Σχοινάκης τόνισε:...
"Ο σχεδιασμός της ομάδας είναι φέτος ιδιαίτερα ξεχωριστός και στόχος μας είναι σαφώς να παρουσιαστούμε καλύτεροι, δυνατότεροι και πιο ποιοτικοί. Το Σάββατο στην Καβάλα θα ξεκινήσει η προετοιμασία, μετά από μία βδομάδα θα μεταβούμε στην Καστοριά και κατόπιν θα πάρουμε μέρος σε τρία τουρνουά".

Στη συνέχεια μίλησε ο Σάββας Ηλιάδης: "Ήταν εύκολο για μένα να αποφασίσω για να έρθω στην Καβάλα και είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Κάποια στιγμή στη ζωή σου πρέπει να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις και εγώ νομίζω ότι πήρα την καλύτερη, μιας και έχω έρθει σε μία ομάδα που έχει σαν στόχο να παίζει καλό μπάσκετ".

"Μίλησα τόσο με τη διοίκηση, όσο και με τον κόουτς Πιλαφίδη και τον Κρίς Χουγκάζ για τους στόχους μας. Η Καβάλα είναι μία ομάδα ανερχόμενη στο ελληνικό μπάσκετ και πιστεύω ότι εάν βρούμε την κατάλληλη χημεία, θα μπορέσουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ και να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας".

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παυλίδης τόνισε: "Από το χειμώνα που βρισκόμουν στην Ισπανία, μιλούσα με τον Κρίς (Χουγκάζ) και τον κόουτς (Πιλαφίδη), για την ομάδα. Θεωρώ ότι ήρθα σε μία ομάδα, που πέρυσι αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη του Πρωταθλήματος. Πρώτα από όλα όπως είπε ο Σάββας (Ηλιάδης), να έχουμε όλοι μας την υγεία μας και πιστεύω ότι στην προετοιμασία θα κάνουμε το πάν για να δέσει η ομάδα".

Τέλος, ο Παντελής Παπαϊωακείμ είπε: "Είμαι κι εγώ χαρούμενος που ήρθα σε μία ομάδα που πέρυσι έπαιξε καλό μπάσκετ και θέλει να συνεχίσει να το κάνει. Σημαντικό κριτήριο για μένα ήταν, τόσο οι παρουσίες των Πιλαφίδη και Χουγκάζ, όσο βέβαια και η αξιοπιστία της διοίκησης. Θα δουλέψουμε σκληρά στην προετοιμασία, ελπίζοντας ότι θα κάνουμε φέτος ένα βήμα παραπάνω".

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός
Στο μεταξύ ο Κώστας Πιλαφίδης επιθυμεί την απόκτηση ακόμα δύο αθλητών για να κλείσει το φετινό ρόστερ.

Συγκεκριμένα χρειάζεται έναν πλέι μέικερ (Στεφανίδης και Κορωνίδης αποτελούν πιθανούς στόχους) κι έναν ψηλό με τον Νίκο Κούβελα να θέτει υποψηφιότητα παραμονής.

Όλοι αθώοι - Οι κατηγορούμενοι για την φωτιά

Αθωώθηκαν χθες το μεσημέρι στο Τριμελές Αυτόφωρο Καβάλας οι 4 κατηγορούμενοι σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο περιαστικό δάσος της Καβάλας. Αθωώθηκαν μετά από μια σύντομη διαδικασία όπου επιβεβαιώθηκε ότι στην περίπτωσή τους ίσχυε το άρθρο 267 Π.Κ. σύμφωνα με το οποίο, εφόσον προκληθεί φωτιά από αμέλεια παίζει ρόλο αν οι άνθρωποι που προκάλεσαν άθελά τους τη φωτιά προσπάθησαν να τη σβήσουν και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι κατηγορούμενοι απέδειξαν με τη βοήθεια και των μαρτύρων ότι έπραξαν τα παραπάνω, κι έτσι το δικαστήριο τους αθώωσε, αν και ο Πρόεδρος έκανε παρατήρηση προς τον εργοδηγό να δουλεύει κοντά σε δάσος και να μην έχει μαζί του μέσα πυρόσβεσης.



ΠΗΓΗ ΠΡΩΙΝΗ

Προσλήψεις στο Επιμελητήριο Καβάλας

Τέσσερις θέσεις τακτικού προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, προκηρύσσει το Επιμελητήριο Καβάλας. Συγκεκριμένα, προκηρύσσονται δύο θέσεις διοικητικού-οικονομικού προσωπικού καθώς και δύο θέσεις διοικητικού – λογιστικού προσωπικού. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει από σήμερα (19-08-2009) και λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη ένα απίστευτο Video απο το american talent..

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ένα απίστευτο Video....

Φωτιά στην περιοχή Σανατορίου...



Τελικά το περιαστικό δάσος κάποιος το έχει ματιάσει...πριν ακόμα τα πεύκα μεγαλώσουν από εργασίες της ΔΕΣΕ προκλήθηκε πυρκαγιά και έκαψε στρέματα πευκοδάσους.
Άμεση η αντίδραση των αρχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφερε με γρήγορες ενέργειες τον περιορισμό της φωτιάς.
Με την εμφάνιση των Πετζετέλ και του ελικοπτέρου η φωτιά είναι σίγουρο ότι θα σβήση τελείως.
Αρκετός κόσμος κατέφθασε εθελοντικά για την κατάσβεση.
Εντύπωση έκανε η πρωτοβουλία του Δήμου για προσφορά εμφιαλωμένων νερών στους Πυροσβέστες.

Απλά μια απορία ...γιατί οι υπεύθυνοι δεν καθαρίζουν και κλαδεύουν σε μια ακτίνα 100 μέτρων από το δρόμο το περιαστικό Δάσος?
Είναι κρίμα να προσλαμβάνονται πυροσβέστες μόνο για την κατάσβεση και μετά να απολύονται με το τέλος της περιόδου, είναι τόσο δύσκολο να κάνουν αυτή την δουλειά σε μόνιμη εργασία?

Οι δύο φώτο απο mapa 105


Κρατούμενοι είναι 3 εργάτες αλλοδαποί κι ο εργοδηγός που εκτελούσε το έργο κατ' εντολή του δημοσίου (ΔΕΣΕ)

Η μοίρα χτύπησε μετά από 2.000 χλμ.

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο 14ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος του Σκαραμαγκά, στοιχίζοντας τη ζωή σε έναν 33χρονο Αυστριακό και προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ακόμα ατόμου.

Οδηγός φορτηγού που βρισκόταν εν κινήσει αισθάνθηκε πως έχασε τον έλεγχο του οχήματος, καθώς αυτό πήρε κλίση προς τα αριστερά. Όταν κατάφερε να το ακινητοποιήσει, διαπίστωσε ότι είχαν αποκολληθεί δύο από τους τροχούς, οι οποίοι έκαναν αναπηδήσεις μέσα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να περάσουν στο αντίθετο ρεύμα.

Στο σημείο βρίσκονταν σταματημένοι τρεις αναβάτες μηχανών, οι οποίοι ταξίδευαν από την Αυστρία, έχοντας ήδη διανύσει 2.000 χλμ. και προσπαθούσαν να οργανώσουν την πορεία τους στο χάρτη. Η ξέφρενη πορεία όμως που είχαν οι ρόδες προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο του Scheidl Alex (33 ετών), μπροστά στα μάτια της συζύγου του, η οποία υπέστη σοκ, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά και τον 30χρονο φίλο του, ο οποίος διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Στο σημείο έσπευσε πραγματογνώμονας, ο οποίος συνέλεξε τα στοιχεία και πραγματοποιεί έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Με εγκύκλιο η φοροαπαλλαγή των φωτοβολταϊκών

Την απαλλαγή από τις φορολογικές υποχρεώσεις «και κάθε είδους δοσοληψίες με την εφορία», για φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά συστήματα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κυκλοφόρησε σήμερα.

Η εγκύκλιος καθορίζει όσα είχαν αποφασίσει πρόσφατα οι υπουργοί Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ για την εγκατάσταση συστημάτων ισχύος μέχρι 10 kWp, σε δώματα και στέγες κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων». Για να απαλλαγούν από....
κάθε φορολογία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κοινοποιήσουν άμεσα στην εφορία το αντίγραφο της σύμβασης συμψηφισμού για φωτοβολταϊκό σύστημα. Η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο είχε δημιουργήσει σύγχυση με το τι νοείται ως «μικρή επιχείρηση». Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει:

Ι. Έννοια πολύ μικρών επιχειρήσεων

Ως πολύ μικρή επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 2 του Παραρτήματος της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, θεωρείται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΙΙ. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της κοινοποιούμενης απόφασης, η ενέργεια που παράγεται από τα ανωτέρω, μικρής ισχύος, φωτοβολταϊκά συστήματα αντιστοιχεί σε αυτή που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος, ενώ η έγχυσή της στο Δίκτυο εξυπηρετεί την καταγραφή της στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τίθενται από το κοινοτικό δίκαιο. Κατά συνέπεια, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν υφίστανται φορολογικές υποχρεώσεις όσον αφορά στη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.

Όσον αφορά στο φόρο προστιθέμενης αξίας, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η έγχυση της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο δε συνιστά φορολογητέα πράξη παράδοσης αγαθού, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 5 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), συνεπώς δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Φ.Π.Α..

Επομένως, τα πρόσωπα που σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης απόφασης εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων που καταρτίζεται με την ίδια απόφαση δεν καθίστανται υποκείμενα στο φόρο για τη δραστηριότητά τους αυτή και δεν έχουν τις σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α., όπως υποβολή δήλωσης έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Δ.Ο.Υ., καταβολή Φ.Π.Α. με την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α., άσκηση δικαιώματος έκπτωσης φόρου εισροών κλπ., ακόμη κι αν υπόκεινται στο φόρο από άλλη αιτία.

Επισημαίνεται ότι τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο 1006147/271/51/B0014/ Πολ.1007/15.01.2008 δεν εφαρμόζονται για τα εντασσόμενα στο Ειδικό Πρόγραμμα της κοινοποιούμενης απόφασης πρόσωπα.
Εντούτοις, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να κοινοποιήσουν άμεσα αντίγραφο της Σύμβασης Συμψηφισμού για φωτοβολταϊκό σύστημα που συνάπτουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγονται, για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής των ανωτέρω και για την αποφυγή παρερμηνειών.

IIΙ. Κ.Β.Σ.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις που κοινοποιούνται και τα προαναφερόμενα στο κεφάλαιο Ι της παρούσας, ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος που εγκαθίσταται σε στέγες κατοικιών ή επαγγελματικών εγκαταστάσεων μικρών επιχειρήσεων, δεν χαρακτηρίζεται ως επιτηδευματίας για τη δραστηριότητά του αυτή και συνεπώς δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων - έκδοση στοιχείων και γενικότερα δεν υποχρεούται να εφαρμόζει τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. (π.δ.186/1992 - ΦΕΚ 84 Α΄).

Η απαλλαγή αυτή αφορά:

- Το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) που έχει εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού από το εν λόγω πρόσωπο σε άλλο χώρο (π.χ. οικόπεδο, αγροτεμάχιο) προσδίδει σ΄ αυτόν την ιδιότητα του επιτηδευματία.

- Το φυσικό πρόσωπο που είναι ήδη επιτηδευματίας από άλλη αιτία και το εγκαθιστά στην οικία του ή στο κτίριο που στεγάζεται η επιχείρησή του εφόσον αυτή εμπίπτει στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, με την οποία ορίζεται η έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

- Τις ατομικές επιχειρήσεις, τα πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς και οι κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ.) και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (ημεδαπές Α.Ε., οι δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας, οι αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων και οι ημεδαπές ΕΠΕ) που εμπίπτουν στην πιο πάνω σύσταση περί πολύ μικρών επιχειρήσεων και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW στο κτίριο που στεγάζονται.

- Τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW που εγκαθιστούν στην εγκατάσταση που στεγάζονται.

2. Οι πιο πάνω επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.λπ.) που δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία για τη δραστηριότητά τους αυτή και τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας δεν διενεργούν καμία καταχώρηση σ΄ αυτά. Όταν όμως τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας τότε θα πρέπει για λόγους λογιστικούς και διαχειριστικούς να διενεργούν τις δέουσες λογιστικές εγγραφές σ΄ αυτά με τις σχετικές πράξεις που διενεργούν (εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, καταβολή και είσπραξη χρημάτων κ.λπ.).

3. Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται ως επιτηδευματίες, δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που διενεργούν προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή.

4. Η τιμολόγηση του εν λόγω αγαθού θα πραγματοποιείται από τον αγοραστή αυτού, δηλαδή από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος στο εκδιδόμενο σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ της παρ. 16 του άρθρου 12 Κ.Β.Σ. φορολογικό στοιχείο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος (ενδεικτικά λογαριασμός ή άλλο έγγραφο με το απαιτούμενο από την ανωτέρω διάταξη Κ.Β.Σ. περιεχόμενο) θα καταχωρεί αφενός την παραγόμενη από το φωτοβολταΐκό σύστημα ενέργεια και αφετέρου την ενέργεια που αυτό απορροφά από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ίδια κατανάλωση. Σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την καταναλισκόμενη κατά περίπτωση τότε το φορολογικό στοιχείο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλου προμηθευτή θα περιλαμβάνει πιστωτική εγγραφή και θα έχει τη θέση τιμολογίου αγοράς για την ενέργεια που διατίθεται από τον κύριο του φωτοβολταίκού συστήματος.


2. IV. Φορολογία Εισοδήματος

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της κοινοποιούμενης απόφασης, ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν έχει φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο.

Για το εν λόγω θέμα σας γνωρίζουμε, ότι αυτό ρυθμίστηκε και νομοθετικά με το άρθρο 36 του ν. 3775/2009 (ΦΕΚ Α.122). Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 προβλέπεται, ότι τα κέρδη των φυσικών προσώπων (μη επιτηδευματιών) καθώς και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (ατομικών επιχειρήσεων, προσωπικών εταιρειών κλπ), που εμπίπτουν στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, τα οποία προέρχονται από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «ΔΕΗ Α.Ε.» ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw», κατόπιν αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 14 του ν.3468/2006 (ΦΕΚ 8 Α’), απαλλάσσονται της φορολογίας.
Με την παράγραφο 2 προβλέπεται, ότι η απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, ΕΠΕ, δημόσιας, δημοτικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού παρέχεται με την προϋπόθεση ότι τα υπόψη κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 106 του ΚΦΕ, κατά το μέρος που διανέμονται κάθε φορά.

Βιοκαύσιμα.....


Αισιοδοξία για τα έργα στο «Ανθή Καραγιάννη»

Την εξέλιξη των έργων στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» επιθεώρησε το μεσημέρι ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και ότι η ομάδα της Καβάλας θα δώσει τον πρώτο της εντός έδρας αγώνα στη Super League, ενώπιον των φιλάθλων της στη φυσική της έδρα.

Μικτή εικόνα στην αγορά της Καβάλας σήμερα

Μικτή εικόνα παρουσιάζει σήμερα η αγορά της Καβάλας, καθώς μέρος των καταστημάτων της είναι κλειστά, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ πολλά λειτουργούν κανονικά. Σύμφωνα, με την απόφαση του συλλόγου τους, πάντως, τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν και την επόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου.


Σέξι αστυνομικίνες σε αποκαλυπτικό βίντεο

Το γεγονός ότι στις σχολές της αστυνομίας παίζονται παιχνίδια που κάποιος τρίτος παρατηρητής θα χαρακτήριζε “ερωτικά” δεν με σοκάρει.

Νέα παιδιά είναι, βρίσκονται για μήνες όλοι μαζί στους κοιτώνες, άρα είναι αναμενόμενο να έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους οικειότητα που δικαιολογεί τέτοιου είδους “παιχνίδια”.

Το σοκαριστικό είναι ότι οι κοπέλες αυτές, μετά από μερικούς μήνες θα βγουν στους δρόμους για να επιβάλλουν την τάξη και να προστατέψουν τα δικά μας δικαιώματα.

Θα έπρεπε λοιπόν να έχουν την ωριμότητα να μην βιντεοσκοπούν αυτές τις προσωπικές τους στιγμές και να μην εκτίθενται άσκοπα.



Είναι παράλογο το να υπάρχει ένα τέτοιο βίντεο στο ιντερνετ.

Αναρωτιέμαι ποιες προσωπικότητες καταγράφουν και μοιράζουν διαδικτυακά τέτοιες εικόνες.


http://parafoniades.wordpress.com



Εξωπραγματικό 9.58 στον τελικό των 100 μέτρων



Ο άνθρωπος των ρεκόρ, ο Ουσέιν Μπολτ, χτύπησε και πάλι! Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου, συντρίβοντας το ρεκόρ με 9.58!

Ο 23χρονος "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Πεκίνου με μία εξωπραγματική κούρσα κέρδισε στον τελικό των 100 μέτρων σε χρόνο 9.58 (9.69 το προηγούμενο που είχε ο ίδιος), με τους υπόλοιπους κορυφαίους αθλητές να δείχνουν "μικροί" μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο του αθλητισμού.

Τελικός


Αποτελέσματα

1. Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) 9.58 (παγκόσμιο ρεκόρ)
2. Τάισον Γκέι (Η.Π.Α.) 9.71 (εθνικό ρεκόρ)
3. Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα) 9.84
4. Ντανιελ Μπέιλι (Αντίγκουα) 9.93
5. Ρίτσαρντ Τόμσον (Τρίνινταντ και Τομπάγκο) 9.93
6. Ντουέιν Τσέιμπερς (Μεγάλη Βρετανία) 10.00
7. Μαρκ Μπερνς (Τρίνινταντ και Τομπάγκο) 10.00
8. Ντάρβις Πέιτον (Η.Π.Α.) 10.34

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...