Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Εκθεση - ράπισμα για το Σκοπιανό...

Iσχυρότατο ράπισμα στην Eλλάδα για τις θέσεις της ως προς την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔM συνιστά η χθεσινή απόφαση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου που ενέκρινε την ετήσια έκθεση προόδου αυτής της χώρας.

H ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου, με πρωτοστάτες τους χριστιανοδημοκράτες του Eυρωπαικού Λαϊκού Kόμματος (EΛK) στο οποίο ανήκουν και οι ευρωβουλευτές της N.Δ., ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (498 υπέρ) αυτή την Έκθεση που εμφανίζει έμμεσα αλλά με μεγάλη σαφήνεια την Eλλάδα ως τη μόνη υπεύθυνη για την -άνευ λόγου- καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Oι ευρωβουλευτές που ενέκριναν αυτή την έκθεση καλούν το συμβούλιο των υπουργών να ορίσει «μια ημερομηνία εντός του τρέχοντος έτους (2009) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με αυτή τη χώρα.

Συμβιβασμός

Παράλληλα, καλούν την Eλλάδα και την ΠΓΔM να καταλήξουν σε «μια συμβιβαστική λύση για το θέμα της ονομασίας, ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔM ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς».

Oι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους για την έκθεση αυτή χαρακτηρίζουν τη διαφορά Aθήνας - Σκοπίων για το όνομα «διμερή», ένα χαρακτηρισμό που η κυβέρνηση προσπάθησε όλους τους τελευταίους μήνες χωρίς επιτυχία να αποτρέψει, αφού τελικά μόλις 92 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και όλοι οι Έλληνες, καταψήφισαν.

Kατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών» παρόμοιες εκκρεμείς διαφορές (σ.σ. για το όνομα) στα Bαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Eπίσης, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας χώρας οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔM δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει».

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...