Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ανεβάζει στροφές το ίντερνετ!

Έτοιμο να ανεβάσει... στροφές είναι το ελληνικό Ίντερνετ. Η έναρξη λειτουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου ελληνικού κόμβου διασύνδεσης εντός των ερχόμενων εβδομάδων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία της πλοήγησης, κυρίως στα ελληνικά sites. Τα παράπονα όμως των συνδρομητών τηλεπικοινωνιακών παρόχων πολλαπλασιάζονται. Τον περασμένο χρόνο οι καταγγελίες των συνδρομητών που περιμένουν έως και δύο μήνες για να συνδεθούν ή να επιδιορθώσουν μια βλάβη έφθασαν και πάλι σε υψηλά επίπεδα- στις 13.088. Και παρ΄ ότι το 2008 καταγράφεται για πρώτη φορά μείωση κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2007- όταν οι καταγγελίες είχαν φτάσει τις 16.763- τα παράπονα των καταναλωτών εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν συμφωνήσει να διασυνδεθούν με τον νέο σύγχρονο κόμβο, ο οποίος θα φέρει τα αρχικά GRΙΧ (GReek Ιnternet Εxchange), παρέχοντας ταχύτητες τουλάχιστον 10 Gbps. Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ; Η πρώτη αίσθηση- αλλαγή που θα διαπιστώσουν μόλις αρχίσει η κανονική λειτουργία του κόμβου, θα είναι...


(Τα Νέα)

το κατέβασμα των ιστοσελίδων των εγχώριων παρόχων στην οθόνη του υπολογιστή «σε χρόνο μηδέν». Ο νέος κόμβος διασύνδεσης των Ελλήνων παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο λειτουργεί ήδη πιλοτικά, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία του.

Οι υψηλότερες ταχύτητες πάντως θα βελτιώσουν και την εμπειρία των Ελλήνων χρηστών όσον αφορά την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ταχύτητες, όπως είναι για παράδειγμα τα on-line παιχνίδια, η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ και οι συνομιλίες μέσω web κάμερας. Η σημασία του νέου κόμβου διασύνδεσης είναι καθοριστική για το πολύ γρήγορο σερφάρισμα, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μία ελληνική ιστοσελίδα στην οθόνη του χρήστη.

Ο GRΙΧ φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΕΔΕΤ στο κέντρο της Αθήνας και ουσιαστικά αποτελεί τον διάδοχο του υπάρχοντος κόμβου, του Αthens Ιnternet Εxchange (ΑΙΧ), ο οποίος βρίσκεται σε χώρο του ΟΤΕ και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί παράλληλα με τον νέο κόμβο. Ωστόσο, η προτίμηση για τον GRΙΧ είναι πολύ μεγάλη, καθώς ήδη οι μεγάλοι πάροχοι έχουν δρομολογήσει τη σύνδεσή τους με τον GRΙΧ που προσφέρει πολύ καλύτερες ταχύτητες.
TA NEA

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Αίτηση Απο Ένα Πέος...(ανέκδοτο)

Μετά από χιλιετίες κακουχιών και εκμετάλλευσης, το πέος αποφάσισε να αναλάβει δράση και να αντισταθεί διεκδικώντας περισσότερα. Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να μας δείξει στέλνοντας μας το παρακάτω γράμμα διαμαρτυρίας. Εμείς φυσικά, ακολουθώντας την πολιτική μας του να μην λογοκρίνουμε κανένα αν δεν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος, προβαίνουμε στην δημοσίευση της διαμαρτυρίας του, απαντώντας του όμως κατάλληλα σε κάθε ένα απ' τα 9 σημεία που παραθέτει.

Εγώ το πέος, υποβάλλω αίτημα μισθολογικής αύξησης για τους παρακάτω λόγους:

1) Εργάζομαι σωματικά.

2) Εργάζομαι σε μεγάλα βάθη.

3) Πέφτω στη δουλειά με το κεφάλι.

4) Δεν έχω ελεύθερα Σαββατοκύριακα και αργίες.

5) Εργάζομαι σε υγρό περιβάλλον.

6) Δεν πληρώνομαι υπερωρίες.

7) Εργάζομαι σε σκοτεινό εργασιακό χώρο που δεν αερίζεται σχεδόν καθόλου.

8) Εργάζομαι σε υψηλές θερμοκρασίες.

9) Η εργασία μου με εκθέτει σε κινδύνους μόλυνσης από ασθένειες.

Και τώρα η απάντηση.

Αγαπητό πέος, μετά από προσεκτική επεξεργασία των αιτημάτων σας, αποφασίσαμε να διαφωνήσουμε μαζί σας για τους παρακάτω λόγους:

1) Δεν εργάζεστε σε οκτάωρη βάση.

2) Αποκοιμάστε μετά από σύντομο χρόνο εργασίας.

3) Δεν ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της διοίκησης.

4) Δεν εργάζεσθε πάντοτε εκεί που σας έχει υποδειχθεί αλλά περιφέρεστε συχνά σε άλλους χώρους.

5) Συχνά δεν αναλαμβάνετε πρωτοβουλία αλλά πρέπει να σας πιέσουν και να σας χειριστούν φιλικά πριν αναλάβετε εργασία.

6) Αφήνετε πίσω σας το χώρο εργασίας σας πολύ βρώμικο, όταν αποχωρείτε από αυτόν.

7) Δεν τηρείτε πάντοτε τις οδηγίες ασφαλείας (πχ. να φοράτε ενδυμασία προστασίας).

8) Βγαίνετε σε σύνταξη πολύ πριν τα 65.

9) Δεν κάνετε διπλοβάρδιες.

10) Μερικές φορές εγκαταλείπετε το χώρο εργασίας σας που σας υποδείχθηκε, χωρίς η εργασία σας να έχει ολοκληρωθεί.

11) Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, σας έχουμε δει να εγκαταλείπετε συχνά το χώρο εργασίας μεταφέροντας δύο σάκους που φαίνονται πολύ ύποπτοι!

Θεωρούμε πως οι συνθήκες εργασίες σας είναι πολύ ευνοϊκές, και θα σας συμβουλεύαμε στο μέλλον να είστε περισσότερο προσεκτικοί στις απαιτήσεις σας.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Νίκησε και ..παραμένει στην Α1...

Μισή και πλέον παραμονή εξασφάλισε η Καβάλα η οποία νίκησε μέσα στην Λάρισα την ΑΕΛ με 80-72 και πλέον έχει κάθε δικαίωμα να βλέπει με αισιοδοξία την πρώτη της σεζόν στην Α1. Η "ανανεωμένη" Καβάλα, από το πρώτο ημίχρονο έδειξε τις προθέσεις της και με τον Γιάννη Γκαγκαλούδη να δίνει ρυθμό κατάφερε να επικρατήσει. Νέα μεταγραφή για τους "νεοφώτιστους" ο Αμερικάνος Μάρτιν Κορέλ!

Οι φιλοξενούμενοι είχαν σαφέστατο πλάνο στο παιχνίδι τους. Ρίσκαραν από το ξεκίνημα τα μακρινά σουτ της ΑΕΛ και απαγόρευσαν να πηγαίνει η μπάλα κοντά στο καλάθι, εκεί που ο Τορίν Φράνσις αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση της ομάδας του. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν και την κλειστή της άμυνα η Καβάλα έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη
19-14 και το ημίχρονο 41-32.

Σε όλο αυτό το πρώτο μέρος η επίθεση των "μπλε" αποτελούνταν κυρίως από γρήγορο μπάσκετ, από καθαρούς αιφνιδιασμούς, αλλά και καταστάσεις δύο εναντίον ενός, που προέκυπταν από τις κακές επιστροφές των γηπεδούχων και την κακή πίεση που άσκησαν σε όλο το γήπεδο.

Στην επανάληψη, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ζήτησε από τους παίκτες να πιέσουν περισσότερο, όμως και πάλι η Καβάλα είτε με τον νεοαποκτηθέντα Γκούστας, είτε με τους Καβαλιάουσκας, Ντάνιελς έβρισκε τον τρόπο να σκοράρει και να διατηρεί έστω και σε μικρότερο μέγεθος την υπέρ της διαφορά.

Από την άλλη η ΑΕΛ επιθετικά τα περίμενε όλα από την τριάδα Κόμματος, Μεχία και Φράνσις, οι οποίοι μπορεί να πρόσφεραν πόντους, όμως τα στατιστικά τους, αποδεικνύουν ότι η ομάδα της Λάρισας είχε πρόβλημα.
Το πιο μεγάλο ωστόσο, από τα προβλήματα της ομάδας του "τίγρη" είχε να κάνει με την ευστοχία των παικτών του από την γραμμή των ελευθέρων βολών εκεί που το τελικό στατιστικό έγραψε 16/27!

Οσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερο στένευε ο κλειός για τους Λαρισινούς, ενώ από την στιγμή που οι Καβαλιώτες ξεπέρασαν και την πίεση σε όλο το παρκέ, η νίκη είχε κριθεί.

Μετά το τέλος του αγώνα στο γήπεδο της Νεάπολης εμφανίστηκε και ο νέος ξένος της Καβάλας. Πρόκειται για τον Μαρτίν Κορέλ που αγωνιζόταν στην Αττάλεια, Είναι 26 ετών με ύψος 1.96 και αγωνίζεται στις θέσεις "2"
και "3".

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-19, 32-41, 52-60, 72-80

ΑΕΛ (Αλεξανδρής): Μεχία 19(1), Ζάρας 9(2), Κόμματος 14(2), Αποστολίδης 5, Παπανικολάου, Λαμπρόπουλος 5, Τσαϊρέλης, Καραβανάς, Λάππας, Φράνσις 20(1).
ΚΑΒΑΛΑ (Πιλαφίδης): Γκούστας 11(3), Ντάνιελς 16(1), Αμαγκού 13(1), Κέκελης, Γκαγκαλούδης 10, Καβαλιάουσκας 20, Κούβελας 4, Αγγελακόπουλος 6(1).

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Τα Windows 7 Beta επίσημα ελεύθερα για download στις 9 Ιανουαρίου

Ο Steve Ballmer, ο CEO της Microsoft, ανακοίνωσε στην Consumer Electronics Show (CES) ότι τα Windows 7 beta θα είναι διαθέσιμα για ελεύθερο download στις 9 Ιανουαρίου 2009 από την σελίδα της Microsoft.

«Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που ανακοινώνουμε σήμερα τη διάθεση της δοκιμαστικής έκδοσης του νέου λειτουργικού μας συστήματος Windows 7, το οποίο διακρίνεται για την αξιοπιστία του και την ευκολία χρήσης του», δήλωσε ο Steve Ballmer.

Insomnia.gr Ενημέρωση: H Microsoft μόλις ξεκίνησε να διαθέτει τη beta των Windows 7 η οποία όπως μας ενημερώνει το Neowin.net είναι η build 7000 που είχε διαρρεύσει πριν 2 εβδομάδες. Εκτός της 32bit έκδοσης είναι διαθέσιμη και η 64bit.

Παρουσιάζονται ήδη τεράστια προβλήματα με τη σύνδεση στους server της Microsoft εξαιτίας της μεγάλης κίνησης και αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετή ώρα η δυσκολία στο κατέβασμα. Ήδη η Microsoft συνιστά σε όσους προσπαθούν, να επισκεφθούν αύριο τη σχετική ιστοσελίδα και να ξαναδοκιμάσουν.

Θα διατεθούν συνολικά 2.5 εκατομμύρια κλειδιά για ανάλογες εγκαταστάσεις του λειτουργικού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κατέβασμα και την εγκατάσταση του mp3 patch το οποίο διορθώνει ένα σημαντικό πρόβλημα της beta έκδοσης των Windows 7 που μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα στη συλλογή των mp3 σας.

Jooblers Update: Αφαιρείται ο περιορισμός των 2.5 εκατομμυρίων registration keys και παρατείνεται η διαθεσιμότητα τους ως τις 24 Ιανουαρίου.

Download: Windows 7 Public Beta 32bit (x86) | 64bit (x64)
Download: Mp3 Patch για Windows 7 Beta 32bit | 64bit
Site: Κλειδιά Ενεργοποίησης (product key)
Site: microsoft.com
Πηγή: jooblers.gr

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μεταγραφή στην Ένωση..

Με μια λιτή ανακοίνωση η Καβάλα ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζιέρντιους Γκούστας. Ο 29χρονος γκαρντ αποτελεί τον αντικαταστάτη του Μπίλι Τόμας και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη περιφέρεια. Δεδομένου ότι ο Λιθουανός διεθνής καταλαμβάνει θέση κοινοτικού, ο αντικαταστάτης του Μλάντεν Πάντιτς -με τον οποίο θα ασχοληθεί ο Κώστας Πιλαφίδης μετά τον αγώνα με τον Κολοσσό- θα καλύψει την θέση του δεύτερου Αμερικανού στη φροντ λάιν, με πρώτο στόχο να αποτελεί ο Τζάκσον Βρόμαν, του οποίου όμως το κασέ είναι λίγο... αλμυρό για την περίπτωση του επαρχιακού συλλόγου.

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Νέα ΚΥΑ για τους Ανελκυστήρες

29/12/2008

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας και ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψαν την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, λαμβάνοντας υπόψη:

· Πρωτίστως, την προάσπιση της μέγιστης ασφάλειας των πολιτών, με το ελάχιστο οικονομικό κόστος

· Την αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των υπαρχουσών διατάξεων, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα,

· Την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία ανελκυστήρων καθώς και τους κανόνες που διέπουν τη συντήρηση και την εποπτεία λειτουργίας τους.

Η νέα ΚΥΑ ρυθμίζει, κυρίως, τα παρακάτω θέματα:

· τους κανόνες σχετικά με τις συντηρήσεις των ανελκυστήρων,

· την έκδοση πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου και

· τις καταχωρήσεις τους στα μητρώα των Νομαρχιών

Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές που περιγράφονται στην Κοινοτική Οδηγίας 95/16 θα αφορούν πλέον, εξ ολοκλήρου, μόνο τους νέους ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ (ΠΑΛΑΙΟΥΣ) ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

Η νέα ΚΥΑ απαλλάσσει τους υφιστάμενους ανελκυστήρες, που έχουν εγκατασταθεί πριν από το 1999 σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και σε ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, από την υποχρέωση να ανταποκριθούν άμεσα στις προδιαγραφές που προβλέπει η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία 95/16 για τους νέους ανελκυστήρες.

Ο έλεγχος ασφαλούς λειτουργίας προβλέπεται ωστόσο σε όλους τους ανελκυστήρες, με τη διαφορά ότι για τους παλαιούς ανελκυστήρες ο έλεγχος ασφάλειας θα διεξάγεται και διαπιστώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της περιόδου κατασκευής τους. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ανελκυστήρες απαλλάσσονται από την υποχρεωτική τοποθέτηση εσωτερικής πόρτας ασφαλείας ή κουρτίνας φωτοκύτταρων, εάν οι προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους δεν το προέβλεπαν.

Στην περίπτωση που γίνεται χρήση ανταλλακτικών ή αντικατάσταση τμημάτων, τα νέα τμήματα (ανταλλακτικά) που θα τοποθετούνται, κατά τη συντήρηση, πρέπει να φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80 .

Με την ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται η σταδιακή ανταπόκριση, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.

Τέλος παρέχεται η δυνατότητα, σε όποιον ιδιοκτήτη επιθυμεί, να συμμορφωθεί με ιδία βούληση με τις προδιαγραφές του πρότυπου ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση της μη υποχρεωτικότητας, στοχεύει στην μεσομακροπρόθεσμη τεχνική σύγκλιση των παλαιών ανελκυστήρων με τις προδιαγραφές της 95/16, μην επιβαρύνοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά. Βασίζεται στο γεγονός ότι τα ατυχήματα στην χώρα μας είναι περιορισμένα, έχοντας διασφαλίσει στην διάρκεια των περασμένων δεκαετιών ένα υψηλό επίπεδο συντήρησης.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

Οι ανελκυστήρες ανάλογα με τη χρήση και τον αριθμό των στάσεων τους κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες και ανάλογα με τις κατηγορίες τους προσδιορίζεται ο αριθμός των συντηρήσεων.

Επίσης με τη νέα ΚΥΑ προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ανελκυστήρων που μπορεί να αναλαμβάνει ένα συνεργείο συντήρησης και θεσπίζεται η συχνότητα των απαραίτητων συντηρήσεων, για διάφορες κατηγορίας ανελκυστήρων.

Συγκεκριμένα δίνεται δικαίωμα σε κάθε εξουσιοδοτημένο συνεργείο να αναλαμβάνει την συντήρηση έως 240 ανελκυστήρων, αντί των 120 συντηρήσεων μηνιαίως που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία και έλεγχος συμμόρφωσης, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανελκυστήρων είναι καταχωρημένος και ελεγχόμενος. Με την εφαρμογή των μέχρι σήμερα ισχυουσών διατάξεων ο αριθμός των συντηρήσεων ανά ανελκυστήρα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

α) Σε ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε μονοκατοικίες, καθώς και για ανελκυστήρες έως δύο (2) στάσεις, προβλέπεται συντήρηση κάθε δύο (2) μήνες,

β) για ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε πολυκατοικίες και σε ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες προβλέπεται συντήρηση ανά 45 ημέρες,

γ) για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε ξενοδοχεία πάνω από (200) κλίνες, σε νοσοκομεία, σε δημόσιους χώρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, υπόγειες διαβάσεις, και γενικά ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, ή που είναι εκτεθειμένοι σε ιδιαίτερες επιδράσεις της ατμόσφαιρας ή του περιβάλλοντος χώρου, προβλέπεται συντήρηση (2) φορές το μήνα.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει νέες καταληκτικές προθεσμίες για την έκδοση πιστοποιητικού ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι υφιστάμενοι (παλαιοί) ανελκυστήρες ομαδοποιούνται σε τέσσερις (4) κατηγορίες και προσδιορίζονται οι προθεσμίες εντός των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους θα έχουν την υποχρέωση να αναθέσουν και να πραγματοποιήσουν τον περιοδικό έλεγχο των ανελκυστήρων από αναγνωρισμένους φορείς.

Έτσι η υποχρέωση αυτή ανά κατηγορία ανελκυστήρων διαμορφώνεται ως εξής :

· Για ανελκυστήρες που δεν έχουν νόμιμα καταχωρηθεί στα μητρώα της Δ/σης Ανάπτυξης της Νομαρχίας, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2012.

· Για τους ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης και για τους οποίους έχουν παρέλθει τριάντα έτη (30), από την ημερομηνία εγκατάστασης τους, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2010.

· Για τους υπόλοιπους ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2011.

· Για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, σε υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις ή που γενικά εξυπηρετούν το ευρύ κοινό καθώς και σε ξενοδοχεία με πλέον των 200 κλινών, νοσοκομεία κτλ, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 30-06-2009.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με τις διατάξεις της υπ� αριθμ. Οικ. Φ/9.2/29362/1957/8.12.2005 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ/1797/Β/05) εναρμονίστηκε το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 95/16 και ρυθμίστηκαν οι κανόνες ασφαλείας και προδιαγραφών λειτουργίας των ανελκυστήρων. Με την εναρμόνιση αυτή, οι ανελκυστήρες ομαδοποιήθηκαν σε νέους και υφιστάμενους. Οι ανελκυστήρες που είχαν εγκατασταθεί μέχρι το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως «υφιστάμενοι». Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως «νέοι». Με την παραπάνω ΚΥΑ είχε δοθεί προθεσμία συμμόρφωσης των υφισταμένων ανελκυστήρων στους νέους κανονισμούς μέχρι 31-12-2005, η οποία παρατάθηκε μέχρι 31-12-2008. Να σημειωθεί ότι η Κοινοτική Οδηγία 95/16 δεν προέβλεπε την υποχρέωση της συμμόρφωσης των υφιστάμενων ανελκυστήρων στους κανόνες που διέπουν την λειτουργία των νέων ανελκυστήρων.

Μέχρι σήμερα, από το σύνολο των εγκατεστημένων ανελκυστήρων, περίπου το 5 με 7% έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.

Έκθεση της NASA αποκαλύπτει τις τελευταίες στιγμές του Columbia

Όταν οι συναγερμοί του Columbia άρχισαν να χτυπούν ο ένας μετά τον άλλο, οι επτά αστροναύτες του πληρώματος προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο, χωρίς να γνωρίζουν ότι η προσπάθεια θα ήταν μάταια. Ήταν όλοι νεκροί σε λιγότερο από ένα λεπτό, χωρίς καν να προλάβουν να κλείσουν τα κράνη τους.

Οι τελευταίες στιγμές του Columbia εκτυλίσσονται σε έκθεση 400 σελίδων που δημοσιοποίησε η NASA την Τρίτη, τέσσερα χρόνια μετά το δυστύχημα. Τα συμπεράσματα θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας στο Orion, το σκάφος που θα αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία λίγα χρόνια μετά την οριστική απόσυρσή τους το 2010.

Την 1η Φεβρουαρίου 2003, το μοιραίο σκάφος διαλύθηκε σε ύψος σχεδόν 20 χιλιομέτρων πάνω από το Τέξας καθώς προσέγγιζε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για την προσγείωση. Η καταστροφή προκλήθηκε από ένα ρήγμα στην αριστερή πτέρυγα, το οποίο είχε δημιουργηθεί από την πρόσκρουση ενός κομματιού μονωτικού αφρού που αποκολλήθηκε από την εξωτερική δεξαμενή κατά την εκτόξευση, 16 ημέρες νωρίτερα.

Το χρονικό της τραγικής πτήσης ήταν ήδη γνωστό σε γενικές γραμμές, τώρα όμως η έκθεση αποκαλύπτει λεπτομέρειες. Οι επτά αστροναύτες πιθανώς πέθαναν από ασφυξία όταν η καμπίνα τους αποσπάστηκε από το υπόλοιπο σκάφος και αποσυμπιέστηκε απότομα. Ορισμένοι δεν πρόλαβαν να κλείσουν τις προσωπίδες στα κράνη τους, ούτε να φορέσουν τα ειδικά γάντια. Ορισμένες ζώνες πρόσδεσης απέτυχαν, ενώ άλλες δεν έκλεισαν ποτέ.

Όμως ακόμα κι το πλήρωμα επέζησε της αποσυμπίεσης, σίγουρα σκοτώθηκε από τη βίαιη περιστροφή της καμπίνας στον αέρα.

Το μόνο που πρόλαβε να κάνει ο πιλότος το τελευταίο λεπτό της πτήσης, και ενώ διάφοροι συναγερμοί ηχούσαν ταυτόχρονα, ήταν να πατήσει μερικά κουμπιά στις κονσόλες του σκάφους, το οποίο όμως είχε βγει οριστικά εκτός ελέγχου.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι επτά αστροναύτες θα ήταν καταδικασμένοι ακόμα και αν είχαν προετοιμαστεί καλύτερα, προτείνουν όμως μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στο Orion. Τα κράνη και οι στολές, για παράδειγμα, θα πρέπει να ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση αποσυμπίεσης, και τα αλεξίπτωτα θα πρέπει να ανοίγουν επίσης αυτόματα και όχι χειροκίνητα.

Το Columbia ήταν το δεύτερο διαστημικό λεωφορείο που έχασε η NASA, έπειτα από την καταστροφή του Challenger κατά την εκτόξευσή του στις 28 Ιανουαρίου 2006.

Μέχρι την απόσυρσή τους το 2010, τα τρία εναπομείναντα διαστημικά λεωφορεία -Endeavour, Atlantis, Discovery- θα πραγματοποιήσουν εννέα ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και μία για την τελευταία επισκευή του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Πηγή: news.in.gr

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο α...